2024. szeptember 16., hétfő

Gyűjtsd köveket nap – szeptember 16.

Gyűjtsd köveket nap – szeptember 16.
Szeptember 16-án van a Gyűjtsön sziklák napja, és már készen állunk az eszközeinkre, hogy elkezdhessük ásni és gyűjteni. Ez a nap lehetővé teszi számunkra, hogy egy kellemes napot töltsünk el, de többet megtudjunk a bolygóról, amelyben élünk, és hogyan alakult. Íme néhány ötlet, hogyan ünnepeljük ezt a napot.
 
A Gyűjtsd köveket nap története két fő témára vezethető vissza: 1) otthonunk - a Föld - története és 2) a bolygónkat alkotó szilárd anyagokat, folyadékokat és gázokat tanulmányozó tudomány - geológia - története.
 
Az emberiség mindig is kíváncsi volt arra, hogyan keletkeznek a sziklák. Szerintem Isten teremtett mindent. A sziklákat is.
 
James Huttont sokan az első geológusnak tartják. Orvos és gazda volt, aki visszavonult, hogy idejét a sziklák képződésének tanulmányozására szentelje. Megvitatta a tudományos közösség körében néhány népszerű hiedelmet, amely szerint minden kőzet a tenger alatt keletkezett.
 
A 20. századra a geológiai tanulmányok segítették a Föld bolygó pontos korára és a kontinensek kialakulására vonatkozó elméleteket. E tudomány fejlődése olyan nagy volt, hogy az emberek nemcsak a kőzetek képződését tanulmányozzák a Földön, hanem más égitesteken, például a Holdon is. A geológia olyan ismeretanyaggal járult hozzá, amely segít megérteni a bolygót, amelyen élünk, és tevékenységeink hatásait arra.

2024. szeptember 15., vasárnap

Pont Nap – szeptember 15.

Pont Nap – szeptember 15.

A Pont Nap minden szeptember 15-én van, ma pedig egy Vashti nevű kislányról szóló történettel kezdünk, aki Peter H. Reynolds „A pont” című meséjének főszereplője.
 
2003. szeptember 15-én, a gyermekkönyvek írója és illusztrátora, Peter H. Reynolds kiadta „The Dot” című könyvét. A történetben Vashti úgy érezte, nem tud rajzolni – de rajztanára ezt nem fogadta el. „Csak jelölj meg, és nézd meg, hová visz” – mondta a tanár Vastinak. Tehát egy kis pöttyel jelölte a pergamenpapírját. Másnap Vashti meglepődve találta a ponttal ellátott papírját az osztályterem falán. Vashti annyira büszke volt a munkájára, hogy elkezdett rajzokat készíteni különféle pontokkal.
 
Végül Vashti átadhatta a tanárától tanult magabiztosságról szóló leckét valaki másnak. Lehet, hogy egy pont kicsi, de hatékony módja annak, hogy megmutassa egyedi egyéniségét és kreativitását. És ez az a történet, amely ihlette a nemzetközi pontok napját.
 
A „The Dot” gyerekek és felnőttek millióit ihlette meg. A tanárok a kreativitás ösztönzésére és a tanulók önbizalmának ösztönzésére használják. Egy iowai tanár, Terry Shay 2009. szeptember 15-én bemutatta a könyvet az egész osztályának. Ennek eredményeként minden év szeptember 15-én megtartották a Nemzetközi Dot Napot. A kreativitás és a bátorság áramlását tanárok és diákok milliói ünneplik. szerte a világon. Olyannyira elterjedt a „The Dot” hatása, hogy jelenleg 192 országban több mint 19 millióan ünneplik!

2024. szeptember 14., szombat

Nabukodonozor király álma

 


 

Nemzeti színezés napja – szeptember 14.

Nemzeti színezés napja – szeptember 14.
Rózsaszínű szemüvegen keresztül látod a világot? Vagy csak egyszerűen szereted a színeket, akkor a Nemzeti Színezés Napja, amely minden szeptember 14-én évente megrendezésre kerülő esemény, a megfelelő a számodra! Stressz-csökkentőként a színezés már nem csak gyerekeknek való.

Akár évtizedek, akár csak napok teltek el, a Nemzeti színezés napja arról szól, hogy szánjunk egy kis időt magunkra a színezésre. Legyen kreatív papír és zsírkréta, színes ceruza vagy jelölő segítségével. Próbálja ki az olajpasztelleket és a festést. A Nemzeti Színezés Napján engedd, hogy képzeleted egy színes világba repüljön, és tedd fel a napodat!
 
Akár a zsírkrétákat, a színes ceruzákat, a tollakat vagy a tartós markereket szereted, valahol találsz művészeti kellékeket, amelyeken a neved szerepel! Fogd a kedvenc anyagaidat, és ülj le egy papírral vagy egy kifestőkönyvvel. Ha nem rendelkezik ilyennel, csatlakozzon az internethez, és ingyenes színező oldalakat tölthet le és nyomtathat ki otthon.
 
Sajnálatos, hogy az elmúlt évtizedben az iskolák csökkentett költségvetést tapasztaltak képzőművészeti programjaikra. A Nemzeti Színezés Napján tegyen változást azzal, hogy színező kellékeket adományoz helyi iskolai művészeti programjának. Sok könyvtár iskola utáni tevékenységeket is kínál, és nagylelkű adományának köszönhetően a színezés a gyerekek egyik kedvenc tevékenysége lehet.
 
A színezés elősegíti a jólétet. Úgy tűnhet, hogy a felnőtt színezés a semmiből hirtelen népszerűvé vált. De széles körben köztudott, hogy a színezés rendkívül hasznos hobbi. A színezés egyszerre kreatív és ismétlődő, lehetővé téve az elmét, hogy elmerüljön abban, amit csinál, és hagyja, hogy néhány magas szintű kognitív funkció pihenjen. A színezés is szótlan, így a nyelvi folyamataid is fellélegeznek.
 
A színezés szórakoztató. Az egészségügyi előnyök mellett a színezés önmagában is igazán élvezetes. Ahogy ellazul és elkezd színezni, gyakorlatilag érezni fogod, hogy kreativitásod gyorsabban árad. Minden napi, tolakodó gondolatod enyhülni kezd. A színezés csodálatos kikapcsolódási élményt nyújt.
#mindennapünnep

2024. szeptember 13., péntek

Nemzetközi csokoládénap – szeptember 13.

Nemzetközi csokoládénap – szeptember 13.

 Ugye nem lepődött meg senki, hogy ezt a napot választottam? Hiszen ez fontos ünnepnap!
🙂

Szeptember 13-án van a Nemzetközi Csokoládé Nap. Ünnepelj velem! Mintegy 4000 évvel ezelőtti debütálása után a csokoládé ma már mindenhol megtalálható. Akár az étcsokoládé, akár a fehér csokoládé, akár a forró csokoládé rajongója, tagadhatatlan ennek a gazdag finomságnak a dekadenciája!
 
A csokoládé története i.e. 450-ig vezethető vissza, és a mai Mexikóból, Mezo-Amerikából származik. A „csokoládé” szó a nahuatl „chocolatl” szóból származik, amely „forró víz” és az azték „xocoatl”, azaz „keserű víz” szóból származik. Körülbelül 4000 évvel ezelőtt az olmékok elkezdték a kakaóbabot csokoládéra finomítani, amelyet gyógyszerként és szokásos rituálék részeként használtak. Évszázadokkal később a csokoládé beolvadt a maja kultúrába, mint ital és fontos tranzakciók megkötése.
 
A kakaóbabot egykor olyan értékesnek tartották, hogy az aztékok fizetőeszközként használták, mivel azt hitték, hogy a bab az istenek ajándéka. Hatékonyságát annyira tisztelték, hogy a bennszülöttek a háborúra készülve itták.
A legenda szerint a csokoládé a 16. században került Spanyolországba Hernan Cortes, egy spanyol felfedező révén, aki amerikai útja során fedezte fel a kakaót. Ettől kezdve a csokoládé hamar elterjedt Európa más részein is.
 
A csokoládé előállításához szükséges időigényes folyamat drága csemegévé tette, amely a felső osztályra korlátozódott. 1828-ban azonban a csokoládéprést egy holland vegyész, van Houten találta fel, ezzel kiküszöbölve a problémát. A gép képes volt préselt kakaóbabot kipréselni, hogy megkapja a csokoládékészítéshez használt finom kakaóport. Ezzel nemcsak a csokoládét tette elérhetőbbé a hétköznapi ember, hanem a tömeggyártást is.
 
A 20. században is világszerte élvezik a csokoládét, sokféle izgalmas ízben és formulában. Ma már több mint ötven országból termesztenek és exportálnak kakaót, évente több mint 4,7 millió tonnával.

2024. szeptember 12., csütörtök

Országos Csokoládé Turmix Nap – szeptember 12.

Országos Csokoládé Turmix Nap – szeptember 12.
A Nemzeti Csokoládé Turmix Napja szeptember 12-én kétségtelenül élvezetes nap. Az egyszerű, édes és finom csokoládés turmix nemcsak minden idők egyik legjobb csemegéje lehet. Amerikában tipikus, régi, randis filmek juthatnak az eszünkbe. Nekem pont a Grease. Egy idő, amikor egy turmix és sült krumpli vásárlása volt a tökéletes randevú.

A turmixok története két kulcsfontosságú koncepció, az elektromos turmixgép és a maláta tejitalok kifejlesztéséhez köthető. Tehát ahhoz, hogy megértsük a turmixok eredetét, vissza kell tekintenünk a középkori Nagy-Britanniába, amikor a tojáslikőr megjelent. Akkoriban forró, tejes sörszerű ital volt, a tej és a tojás pedig a gazdagok étele volt, így gyakran fogyasztották elkényeztető ünnepségek alkalmával. A turmixok csak 1885-ben jelentek meg a történelemben, amikor valakinek eszébe jutott, hogy a whiskyt, a tejet és a tojást „tojásos típusú” italként keverje össze. Eredetileg a csokoládé-, eper- vagy vaníliaszirupot tartalmazó „egészséges italokra” használták.
 
1910-ben Hamilton Beach bemutatta a Cyclone Drink Mixer-t, egy elektromos turmixgépet, amely az állami vállalatoknál elterjedt gép lett. A turmixgép feltalálásával a turmixok elkezdték felvenni modern, felvert, levegőztetett és habos formájukat. Végül 1922-ben Chicagóban a Walgreens alkalmazottja, Ivar Coulson tejbegrízt készített úgy, hogy két gombóc vaníliafagylaltot adott a szokásos maláta tejital-receptjéhez. A „Horlick's Malted Milk” névre keresztelt terméket a Walgreen drogérialánc egy csokoládés turmix részeként mutatta be, amely „maláta” vagy „malta” néven vált ismertté, és gyorsan az egyik legnépszerűbb üdítőitallá nőtte ki magát. idő.

2024. szeptember 11., szerda

A könyvtárak emléknapja – szeptember 11.

A könyvtárak emléknapja – szeptember 11.
A könyvtárak emléknapját minden évben szeptember 11-én ünneplik, hogy elismerjék a közkönyvtárak társadalmi jólétben betöltött szerepét. A nyilvános könyvtár egy olyan tanulási hely, ahol csekély összegű térítés ellenében bárki taggá válhat. A könyvtárak lehetővé teszik számunkra, hogy online információkhoz férhessünk hozzá, könyveket olvassunk és fedezzünk fel, jegyzeteket készítsünk, és közösségeket alakítsunk, amelyek a tanulásra és a tudásra összpontosítanak. A könyvtárak a tudás tárháza, és életkora és származása ellenére mindenki számára egyenlő tanulási lehetőségeket biztosítanak. A könyvtárak szintén döntő szerepet játszanak az olvasás szokásának kialakításában, és arra, hogy választ keressünk arra, amit nem tudunk.

Az ikertornyok elleni szörnyű támadások tizedik évfordulóján megbeszélések folytak arról, hogyan emlékezzünk az áldozatokra és tiszteljük emléküket. Nyilvánvalónak tűnt, hogy a legmegfelelőbb emlékmű egy nyilvános könyvtár építése a Világkereskedelmi Központ helyén. A könyvtárak a tudást és az ehhez a tudáshoz való egyenlő hozzáférést képviselik. Emellett kiállnak a szólásszabadság, a sokszínűség ünnepe, az örökség megőrzése és a jövő reménysége mellett is. A könyvtár mindent képvisel, ami szilárdan kiáll a terrorizmus, a gyűlölet, a fanatizmus és a fanatizmus ellen.
 
A könyvtárak a legrégibb idők óta társadalmi struktúránk részét képezik. Az első könyvtár Kr.e. 2600-ból származik. Azóta minden fontosabb civilizáció archívumokban vezeti a történelmét, amelyeket a könyvtárakban őriznek. A nagyhatalmú császárok és uralkodók könyvtárai az irodalom legünnepeltebb alkotásait adták nekünk.
 
A könyvtárak emlékének napját a kommunikáció elősegítésével, az állampolgári szerepvállalás előmozdításával, a megértés elősegítésével, az információhoz való szabad hozzáférés garantálásával ünneplik, és mindenkit szeretettel várnak a könyvtárakba, mint a szabadság és a félelem nélküliség szimbólumaként. A 2001. szeptember 11-i tragédia áldozataira emlékezve a Könyvtárak Emlékezés Napja a közkönyvtárak szerepét ünnepli a szabad társadalom megőrzésében. Számos közkönyvtár Amerika szerte ezen a napon 24 órán át nyitva tart – a nap éjfélkor kezdődik, és a következő éjfélkor bezár. A nap folyamán tevékenységek, megemlékezések és előadások zajlanak a könyvtárakban.

2024. szeptember 10., kedd

Fehér léggömb napja – szeptember 10.

 Fehér léggömb napja – szeptember 10.  

 

A Fehér léggömb napját minden év szeptember 10-én, az Országos Gyermekvédelmi Héten ünneplik. Ezt a napot Ausztráliában a Bravehearts nevű non-profit szervezet ünnepli. A közösség koncentrált erőfeszítéseivel a Bravehearts reméli, hogy olyan környezetet teremthet, ahol a gyermek biztonságban és boldogan érzi magát. Különösen elkötelezettek a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzése iránt. A tudatosság növelésére késztetjük a felnőtteket, hogy legyenek éberek és proaktívak a szexuális visszaélések megállításában, és megtanítjuk a gyerekeket, hogyan azonosítsák be és jelentsék be ezeket a bűncselekményeket. A fehér léggömb napját a munkahelyeken, az iskolákban és az otthonokban ünneplik.  

Az emberekkel való beszélgetés és ennek a nagy sértésnek a figyelmükbe vétele a fehér léggömb napjának megünneplése. A White Balloon Day egy megfigyelés, amelyet a Bravehearts indított el. Az első ünnepségek a gyermekek szexuális zaklatásának problémáját szimbolizálták, amely Belgiumban 1996-ban történt. Több mint 300 000 ember gyűlt össze fehér lufikkal, hogy kifejezzék szolidaritásukat a szülők iránt, akiknek gyermekei szexuális zaklatás áldozatai lettek. Az ellen tiltakoztak, hogy egy elítélt tettest kiengedjenek a börtönből. A Bravehearts 1997-ben tartotta első hivatalos Fehér léggömb napját. Azóta a fehér léggömb a remény szimbólumává vált a gyermekek szexuális zaklatásait túlélők számára, valamint olyan szimbólummá vált, amely arra ösztönzi a gyerekeket, hogy beszéljenek szexuális zaklatásukról.  

A Fehér léggömb napján az egyének összejönnek, hogy felhívják a figyelmet a gyermekek szexuális zaklatására, és arra, hogy a közösségeknek hogyan kell fellépniük a gyermekek védelmében. A csend megtörése fontos szempont ezeknek a szörnyű bűncselekményeknek a megelőzésében. A kutatások azt mutatják, hogy a White Balloon Day kampányok eredményeként megdöbbentően, 514%-kal nőtt a gyermekek szexuális zaklatásáról szóló bejelentések száma a rendőrségnek. Az ünnepségek kezdete óta a Bravehearts White Balloon Day alkalmával összegyűjtött pénzeszközök több mint egymillió gyermek oktatását segítették elő Ausztráliában. A figyelemfelkeltő kampányok magukban foglalják a személyes biztonságról szóló leckéket, az érintett gyermekek és családok számára tanácsadási szolgáltatásokat, forrásokat a joghoz való közeledésről stb. A nap célja egy olyan társadalom megteremtése, ahol egyetlen gyermeknek sem kell szexuális zaklatással szembenéznie.

2024. szeptember 9., hétfő

#363. Karl May: Winnetou - Old Death

 Befejeztük a Winnetou 2. könyvét.

Gyermekkorom nagy kedvence ez a könyv. Egyébként is, kicsit indiánmániás vagyok. A gyerekeim is tudják. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy MUSZÁJ nekik megismerni ezt a könyvet. Így minden este közös felolvasás van. Én vagyok a hangoskönyv. :)
Ez a 2. rész Old Deathről szólt.
Karl May egy különleges író volt. Tudtad például, hogy vakon született, aztán megműtötték és 4 éves korára kapta vissza a látását? Vagy tudtad, hogy többször összeütközésbe került a törvénnyel, mert apró lopásokat, csalásokat követett el, hogy megéljen?
Aztán jött az írás!
És a Winnetou!
Egyszer jutott el Amerikába csak, de akkor sem a prérire. A vadnyugati környezet közvetlen ismeretének hiányát sikerrel pótolta élénk képzeletével, széles körű olvasottságával, korabeli térképek, útleírások, néprajzi és nyelvészeti publikációk tanulmányozásával.
Nekem 4 részben van meg, és a gyerekekkel még csak az első részt olvastuk el. De folytatása következik. 😊

Nemzetközi Sudoku Nap – szeptember 9.

Nemzetközi Sudoku Nap – szeptember 9.
 
A Nemzetközi Sudoku Napra természetesen szeptember 9-én kerül sor (9/9). A Sudoku rajongói kétségtelenül észreveszik a dátum szimbolikáját. A Sudoku játék célja egy 9×9-es rács kitöltése úgy, hogy minden oszlop, sor és 3×3-as alrács tartalmazza az összes számjegyet 1-től 9-ig. Tehát a kilenc-kilenc a természetes választás az ünneplés napjára. . Itt az ideje, hogy beindítsa az agyát, mert bár a mai nap minden bizonnyal ünneplésre ad okot, némi kemény logikai gondolkodásra lesz szükség.
1892-ben a „La Siècle” francia újság kinyomtatott egy játékot, amely hasonlított a Sudokuhoz, mivel minden sornak és oszlopnak tartalmaznia kellett az összes kijelölt számot, de a Sudokuval ellentétben 9-nél nagyobb számokat tartalmazott, és a megoldók matematikai készségeit használta. logikai központjuk. A következő években más francia lapok is felvették a trendet a hasonló játékokkal, de egyik sem volt teljesen azonos a Sudokuval, és ezeknek a játékoknak a népszerűsége az első világháború kitörése körül csökkent.
A közvetett bizonyítékok arra mutatnak rá, hogy Howard Garns indianai építész egy saját találmányú rejtvényt publikált a „Dell Magazine”-ban, amelyből az a játék lesz, amelyet ma Sudokuként ismerünk. Garns azonban anélkül halt meg, hogy nemzetközi szenzációvá vált volna. Eközben a játék lángra lobbantotta Japán rejtvényiparát, és először elnyerte a Sudoku nevet, valamint több millió elkötelezett játékosból álló rajongótábort. 1997-ben Wayne Gould hongkongi bíró feltalált egy számítógépes programot, amely egyedi Sudoku rejtvényeket tudott kitalálni. A játékot napi rejtvényként dobta fel az Egyesült Királyság újságjainak, és hamarosan a Sudoku világszerte ismertté vált.
Ma a Sudoku könnyen elérhető okostelefon-alkalmazásokban, és széles körben nyomtatható újságokban és magazinokban. Számos dokumentumfilm és játékshow témája, és még egy díjra jelölt eredeti dallamot is szült Peter Levy dalszerzőtől. Úgy gondoljuk, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Sudoku egyhamar nem megy sehova. 2013-ban a World Puzzle Federation szeptember 9-ét a hivatalos Nemzetközi Sudoku Nappá nyilvánította, és azóta is ezt ünnepeljük.

2024. szeptember 8., vasárnap

#362. Sorozatajánló - A Csontember

Sok-sok évvel ezelőtt, még a könyvtárból hoztam ki Jeffery Deaver könyvet, de a címére sem emlékszem már. Csak arra emlékeztem, hogy egy béna nyomozó volt a főszereplője, és egy nő segítette a munkáját. Szerintem 2 könyvet kb., ha elolvastam tőle, de már tényleg olyan régen volt, hogy nem emlékszem. Lehet, hogy nem tetszett, vagy túl fiatal voltam hozzá, ilyesmi... Pedig szeretem a jó krimiket, és sokan dicsérik is ezeket a regényeket.

Nos, ahogy bolyongtam a sorozatok között (mert vasalás közben ez a legjobb elfoglaltságom, hiszen máskor nincs rá időm), megtaláltam ezt: A CSONTEMBER. Emlékeztem, úgyhogy belevágtam. Ami jó volt benne, hogy 1 évados, mert ez nem tetszett annyira. Kicsit furcsa volt, a szereplők sem tetszettek nekem. 

Állítólag készített Denzel Washington egy filmet ugyanezzel a címmel, és azt írták róla a kritikák, hogy nagyon jó. De ugye Denzel neve ezt előre is vetíti. Egy 1,5 órás filmet megnézni nincs mindig időm, de tervben van, csak miatta. Angelina Jolie volt benne a partnere, akit viszont nagyon nem kedvelek, úgyhogy miatta húzom is az időm. Meglátjuk.

A sorozat:
Lincoln Rhyme, a nyomozók körében legendásan okos nyomozó hatalmas hibát követ el, amikor megpróbálja csapdába csalni minden idők legagyafúrtabb sorozatgyilkosát, a Csontembert. Lincoln a Csontember játékszerévé válik, amikor a gyilkos életben hagyja és mozgásképtelenné teszi. A nyomozó azonban csak még elszántabb lesz a Csontember utáni hajtóvadászatban, és a rendőrség kötelékein belül megkeresi azt a rendőrt, aki bármilyen kockázatot hajlandó vállalni, hogy elkapjon egy tettest. Választása a mindig ösztönösen cselekvő, társai szerint őrült járőrre, Amelia Sachsra esik, aki ugyanolyan mániásan túlteljesít, mint ő. Amelia, aki az FBI profilozói közé jelentkezett, vállalja, hogy élő bábja és ösztönös megfigyelője lesz a bűncselekmények helyszínein az ágyhoz láncolt Lincoln Rhyme-nak.
 
A sorozatot a méltán hires, azonos című bestseller ihlette, akárcsak a mozifilmet. A rejtélyes és hírhedt sorozatgyilkos, akit csak a Csontember (Brían F. O'Byrne) néven ismernek, sokáig rettegésben tartotta New Yorkot. Most, három évvel később, amikor egy bonyolult gyilkosság a visszatérésére utal, a volt New York-i rendőrnyomozó és törvényszéki zseni, Lincoln Rhyme (Russell Hornsby) új erőre kap, és visszatér a nyugdíjból. Rhyme azonban tudja, hogy egyedül esélye sincs, ezért a pályafutása során először hajlandó egy maga által választott társsal dolgozni. A választása Amelia Sachs járőrre (Arielle Kebbel) esik, aki megszállottan nyomoz eltűnt húga, Rachel után. Rendkívüli nyomozópárosuk komoly kihívások elé néz kísértetiesen hasonló természetük miatt, melynek következtében folyamatosan harcolnak egymással az irányításért. Együttműködő készségükön múlik, hogy a halálos macska-egér játékban ne váljanak mindketten a briliáns pszichopata áldozatává. De hogyan lehet elkapni egy olyan gyilkost, aki mindig egy lépéssel előttük jár?

 

Nemzeti És-nap – szeptember 8.

Nemzeti És-nap – szeptember 8.
A nemzeti „és” napot minden év szeptember 8-án ünneplik a latin „&” karakter és az „ÉS” kötőszót ábrázoló logogram tiszteletére. Az „és” jelet a Kr. u ennek a szimbólumnak hosszú és jeles története van. Még akkor is, ha nem tartja magát nyelvi bolondnak, úgy gondoljuk, hogy ez a tökéletes nap az ünneplésre.

Az „és” szó eredete a latin „et” szóra vezethető vissza, ami „és”-t jelent. Az „E” és „T” betűket ebben a szóban időnként összerakták, hogy ligatúrát képezzenek (egy karakter, amely kettő vagy több összekapcsolt karakterből áll). Az író időt takarított meg azzal, hogy így írta le a szót, és az egyik betű zökkenőmentesen átfolyt a másikba – egyfajta kurzív vagy összevont írás.
 
Lehetetlen megmondani, mikor írták le ezt a szimbólumot, bár egy korai példát fedeztek fel Pompeji falán graffitiként, amelyet a Vezúv i.sz. 79-es kitörése őriz meg. A szimbólumok időbeli fejlődésének nyomon követése kihívást jelenthet, de és és a munkát már elvégezte helyettünk Jan Tschichold, egy 1902-ben Lipcsében született tipográfus. Tschichold egy egész tanulmányt szentelt az "és" jel evolúciójának 1953-ban megjelent "The Ampersand: its genesis and development" című monográfiájában, amelyben ő a történelem során több száz példát gyűjtött össze a jelre, feltérképezve annak fejlődését az ősi graffititől a ma is használt „&” jelig. Ebben a gyűjteményben vannak olyan példák a 8. századból, amelyeket azonnal felismernek a modern „és”-ként.
 
Az „és” név megdöbbentően modern egy ilyen ősi szimbólum számára. Az „and per se and” elváltozásából származik, ami azt jelenti, hogy „és (azaz „&”) önmagában hozza létre az és szót, amelyet egykor az iskolások ismételtek, hogy segítsék a jel megtanulását.
 
2015-ben Chaz DeSimone író, tervező és tipográfus megalapította a National Ampersand Day-t. Az AmperArt kezdeményezése az "és" jelet művészeti formának tekinti. Ezt a napot az „és” jel megünneplésére hozta létre, amelyet szórakoztató művészeti projektként használ.


2024. szeptember 7., szombat

Dániel

 


 

A kolibri nemzeti napja – szeptember 7.

 A kolibri nemzeti napja – szeptember 7.


A Nemzeti Kolibri Napot minden évben szeptember első szombatján ünneplik, idén pedig szeptember 7-re esik. Használd ki ezt az alkalmat, hogy megtanítsd magadnak és másoknak, hogyan kell gondoskodni és támogatni ezeket a csodálatos lényeket, miközben különféle tevékenységekben vesz részt.
A kolibri részt vesz a fiókák nevelésében, a hímek pedig sokkal rövidebb életet élnek, mert sok energiát használnak fel fészkük védelmére. Rengeteg energiát használnak fel repülés közben, és 15 percenként pihenniük kell.

A Kolibri első nyilvános megfigyelését egy francia felfedező egy folyóiratban tette közzé brazíliai utazása során. Méretük és szerkezetük miatt nehéznek kellett lenniük ahhoz, hogy több millió évet túléljenek. 🙂 Bármilyen szépek és értékesek is a kolibri, csak Amerikában, különösen Észak- és Dél-Amerikában találhatók meg.

A kolibri kis színes madarak, amelyek abban különböznek egymástól, hogy gyorsan lebegnek a levegőben, és gyorsan csapkodnak szárnyaikkal – ez adja azt a zümmögő hangot, amelyről jellegzetesen ismertek. Vonzzák őket a virágos növények, különösen a mélytorkú virágok, és a túlélés érdekében nektárral táplálkoznak. A nektárra való támaszkodásuk elősegítette új kolibri fajok kifejlődését, amelyeket a virágok változásai befolyásoltak. A fajok száma folyamatosan növekszik, de jelenleg mintegy 360 kolibrifaj létezik. Még agresszív természetük ellenére is akár 25 különböző kolibri képes túlélni és együtt élni ugyanazon a helyen. Méretük miatt a kolibri hajlamos rájuk esni, vagy veszélyes – akár mesterséges, akár természetes – helyzetekbe kerülni. E fenyegetések közé tartoznak a peszticidek, a rossz időjárás, a nagy rovarok vagy ragadozók, az élőhelyek elvesztése és a rossz táplálék.

Bár ezek a lények hosszú ideig életben maradtak közvetlen és aktív emberi beavatkozás vagy segítség nélkül, ez jelenleg változik, ahogy egyre több információ gyűlik össze sebezhetőségükről és a túlélésük veszélyeiről. A nemzeti kolibri nap e gyönyörű repülő lények ünnepe. Felismeri fontosságukat virágaink beporzásában, azonosítja a rájuk nézve káros veszélyeket, helyzeteket. A túlélésüket biztosító biztonságosabb gyakorlatokra is ösztönöz.
#mindennapünnep

2024. szeptember 6., péntek

Országos Olvass egy könyvet Nap – szeptember 6.

Országos Olvass egy könyvet Nap – szeptember 6.
 

A szeptember 6-i Nemzeti Olvass egy Könyvet Nap minden könyvbarátot arra hív, hogy hódoljon kedvenc hobbijának. Az új világok életre keltésével a könyvek megvilágosítanak és izgalmas kalandokba visznek bennünket. Más médiában páratlan módon megkérdőjelezhetik az emberi tapasztalattal kapcsolatos nézőpontunkat. A technológia által elárasztott világban a National Olvass egy könyvet Nap arra ösztönöz bennünket, hogy elhallgatjuk a zajt, és lapozzuk egy kicsit.
 
Míg a Nemzeti Olvass egy Könyvet Napról feltételezik, hogy az Egyesült Államokból indult ki, a nap történetének egyéb részletei nem tisztázottak. Egyértelmű azonban, hogy sokak számára ez a nap üdvözlendő. Szóval, a mai nap tökéletes alkalom, hogy szánjunk egy kis időt az „olvasnivalók” listájára.
A könyvklubok népszerűsége a könyvek iránti folyamatos szeretetünkre utal. Az 1600-as évekig nyúlnak vissza a női bibliatanulmányozásokhoz. De az elmúlt néhány évtizedben az olvasás sokkal társadalmibb elemet kapott könyvklubok miatt és olvasókörök által.
 
Bizony, az élet elfoglaltsága határozottan akadályozza olvasási elfoglaltságunkat sok más tevékenységgel, amely verseng az időnkért. Az elektronikus platformok megkönnyítették számunkra az olvasást útközben. - Már aki szereti, mert én továbbra is a KÖNYV mellett voksolok! - Az elfogyasztott könyvek közel 20%-a ma már elektronikus platformokon keresztül történik. Bármilyen formátumot is szeretne, fogd meg vagy töltsd le a könyvet a verem tetején, és merülj bele!
Mit olvasol most? Oszd meg velem! Velünk!

2024. szeptember 5., csütörtök

Országos Sajtos Pizza Nap – szeptember 5.

 Országos Sajtos Pizza Nap – szeptember 5.

 
Személy szerint én nem vagyok egy nagy pizza rajongó. De gondoltam arra, akik igen. Férj ❤️

A Nemzeti Sajtpizza Napot minden évben szeptember 5-én ünneplik, és itt az ideje, hogy sajtos-pizza stílusban ünnepelj. De semmi sem múlja felül a finoman hajtogatott, egyetlen szelet olvadó finomság – a sajtos pizza – kézben tartásának alapjait.
Ismerős lehet a február 9-i Nemzeti Pizza Nap: ez egy ikonikus nap, amikor mindenki megünnepelheti kedvenc pizzáját. De azért, hogy a közkedvelt sajtos pizzát külön megbecsüljük, megszületett a Nemzeti Sajtpizza Nap, amelyet minden év szeptember 5-én kell megünnepelni. Legyünk őszinték, minden pizza megérdemli a saját napját a szerelemnek – a Margherita, pepperoni, olíva és gomba – valószínűleg ez az oka a Nemzeti Sajtpizza Nap létrehozásának. Bár a pontos alkotó és születési dátum nem ismert, még mindig széles körben ünneplik ezt a napot, és természetesen részt vesznek rajta.
A pizza kezdete sem ismert pontosan, de sokan az ókori Görögországig nyúlnak vissza, amikor az emberek kenyerüket olajjal, fűszernövényekkel és sajttal vonták be. Ez úgy hangzik, mint egy pizza, igaz? A manapság jól ismert laposkenyér-pizzát azonban először Nápolyban (Olaszország) hozták létre, és a legjobb minőségű bivalymozzarellából teremtették meg a ma kedvelt sajtos pizza eredetét. Nahát!
Végül az utazás és a felfedezés oda vezetett, hogy a pizza eljutott a nyugati kontinensre. A nyugati világ első pizzériája 1905-ben nyílt meg a New York-i Little Italy-ban. A D'Amore család csak 1939-ben mutatta be a pizzát Los Angelesben, és az étel hivatalosan is eljutott az egész országba. A pizza népszerűsége az Egyesült Államokban drámaian megnőtt a második világháború után. Az Olasz Kampányból visszatérő veteránok, akiket Olaszország natív konyhájával ismerkedtek meg, vezették annak idején a pizzafogyasztás növekedését.
A 20. század második felében a pizza ikonikus ételré vált Észak-Amerikában. 1958-ban történt, hogy két férfi, Dan és Frank Carney 600 dollárt kért kölcsön anyjuktól, és megnyitották az első Pizza Hut Kansast. Az 1960-as évekre kemény versennyel szembesültek, és bemutatták az ikonikus vörös nádtetőt, amelyet ma is társítunk velük. Még egy szervezett iparági szövetséget, a Pizzaipari Tanácsot is létrehozták azzal a céllal, hogy a pizza-üzemeltetőkre jellemző problémákkal foglalkozzanak. Ma az Egyesült Államok pizzaiparának értéke meghaladja a 40 milliárd dollárt évente.
A Sajtos Pizza a popkultúrára is hatással volt, és az ételt Kevin Mccallister választotta az Egyedül otthon filmekben. Bár talán senki sem szereti annyira a pizzát, mint a Teenage Mutant Ninja Turtles, akik az 1990-es években váltak globális jelenséggé. Joey Tribianni, a Barátok közt ikonikus karaktere az 1990-es években bemutatta a Joey különlegességet is, amely két pizzából állt.
Kétség sem fér hozzá, a pizza kedvencévé vált, és a sajtos pizza áll a középpontjában. Bármely bulin vagy baráti összejövetelen népszerű étel, és ez nem fog egyhamar megváltozni!

2024. szeptember 4., szerda

A vadvilág nemzeti napja – szeptember 4.

 A vadvilág nemzeti napja – szeptember 4.


A Nemzeti Vadvilág napja felhívja a figyelmet a vadvilágunkra, és annak megelőzésére.
Tudtad, hogy a 8 medvefajból 6-ot a kihalás veszélye fenyeget?
Amerika szeptember 4-én ünnepli a vadvilág nemzeti napját. Ez alkalom arra, hogy mindenki hátralépjen, vegyen egy mély lélegzetet, és elgondolkozzon mindarról, ami körülvesz bennünket. Inspiráló megfontolni azokat a megőrzési és megőrzési erőfeszítéseket, amelyek a természeti világ javításán dolgoznak. Annyi mindent kell még tanulni. Ahogy Henry David Thoreau írta egyszer: „A vadságban van a világ megőrzése”. Nem tudtunk jobban egyetérteni. Tehát nézzük meg közelebbről ezt a különleges napot.
#mindennapünnep

2024. szeptember 3., kedd

Felhőkarcoló napja – szeptember 3.

Felhőkarcoló napja – szeptember 3.

 
A felhőkarcolók mindennapossá váltak a modern időkben, és a Felhőkarcolók Napja kiváló alkalom arra, hogy értékeljük ezeket az építészeti csodákat és a mérnöki bravúrokat. A felhőkarcolók merész jelenlétükkel ékesítik nagyvárosainkat, és olyan hatalmas épületekkel határozzák meg látképünket, amelyek szó szerint az eget kaparják. De a felhőkarcolók csak körülbelül 130 éve léteznek.
A világ első felhőkarcolója 1885-ben készült el Chicagóban, és mindössze 138 láb magas volt, mindössze 10 emelet, ami ma még felhőkarcolónak sem számít. De a név ragadt, és kezdetben minden épületet, amely a környező építmények fölé magasodott, felhőkarcolónak nevezték el. Idővel a felhőkarcolók tervezésére és építésére való képességünk drasztikusan javult, és ma már legalább 40 emeletes épületnek kell lennie ahhoz, hogy egyáltalán felhőkarcolónak minősüljön. Azokon a zsúfolt városi területeken, ahol a földterület prémium kategóriájú, a felhőkarcolók lehetővé teszik, hogy felfelé építsünk, nem pedig kifelé, és egyetlen földterületet 40 vagy több emeletnyi potenciális élettérré alakítanak át.

2024. szeptember 2., hétfő

Kókusz világnapja – szeptember 2.

Kókusz világnapja – szeptember 2.
 
A természet egyik legsokoldalúbb terméke, a kókuszdió (és annak különböző részei) felhasználható étel- és italkészítéshez, kozmetikai készítményekhez, díszítéshez. Egyes kókusz-pártiak még azt is állítják, hogy a gyümölcs olaja visszafordíthatja a fogszuvasodást – ha naponta 20 percig a szádban suttogod! Legtöbbünk nem érzi jól magát egy falat olajjal, függetlenül attól, hogy honnan származik az olaj, vagy mit akar tenni. De még mindig elkaphat minket a kókuszőrület. Függetlenül attól, hogy egy lakatlan szigeten ragadt, vagy jól érzi magát otthonában, íme néhány (viszonylag normális) ötlet ennek a trópusi csodagyümölcsnek a használatához.

Mi csak kókusz a kókuszért vagyunk a kókusz világnapján. Az ünnep megünneplésének célja, hogy a kókuszdiót a figyelem középpontjába hozzuk, és felismerjük jelentőségét és előnyeit – nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági szempontból is. A kókuszdiót különösen az ázsiai és csendes-óceáni régiókban ünnepli az APCC, az ázsiai és csendes-óceáni kókuszközösség, amely megkönnyíti a kókuszdió-termelő központok többségét.
A kókusz imádnivaló nevének érdekes eredete van. Amint azt számos rajzfilm és gyermekillusztráció ábrázolja, a kókuszdió felületén három bemélyedés található, amelyek emberi arcra emlékeztetnek. Az ókori ibériai folklór azt mondja, hogy amikor a portugál és spanyol felfedezők meglátták ezeket a bemélyedéseket, az a mumusra vagy hasonló entitásra emlékeztette őket. A szülőföldjükről szóló történetek mitikus szereplőjét „Coco”-nak hívták, és így született meg a „kókuszdió” szó.
A kókuszdió Indiából Kelet-Afrika partjaira került az arab tengerészeknek, Délkelet-Ázsiából pedig Madagaszkártól nyugatra az Indiai-óceánon és a Csendes-óceántól keletre az osztrák tengerészeknek köszönhetően.
A kókuszdió azóta is nagy erőmű, termékek és előnyök széles választékát kínálja számunkra. A kókuszdió belsejében lévő puha fehér húst számos főzési receptben használják, az olajat, tejet és vizet pedig főzéshez és nem főzéshez egyaránt. A kókuszvaj, a kókuszkrém és a kókuszolaj a szépségápolási termékekben használt alapvető melléktermékek, a kókuszdió héját és leveleit pedig lábtörlők, tetők és kunyhók készítésére használják.
A Kókusz Világnapját először 2009-ben tartották, az APCC létrehozására emlékezve. A Nemzetközi Kókuszközösség minden évben témát tűz ki a Kókusz Világnapjára. 2020-ban a téma a „Fekess be a kókuszba, hogy megmentsd a világot” volt.

2024. szeptember 1., vasárnap

#361. Sorozatajánló - Emberi tényező

 Nagyon bírom Karl Urbant. Jó színész. Fel is vettem a 20-as listámra.

Egyszer régen, láttam egy részletet ebből a sorozatból, és most úgy gondoltam, hogy meg is nézem. 1 évad csak, és pár nap alatt lehetett vele végezni. 

Nem mondom, hogy a kedvencem, mert általában a jövőben játszódó filmekből, sorozatokból nem szoktam sokat érteni, főleg, hogy sok benne a technikai kifejezés és a technika is. Nem az én világom, tényleg. Csak és kizárólag Karl Urban miatt néztem meg. Nem lett a kedvenceim között, és nem is nézem meg még egyszer, mert annyira nem volt jó. Nyomozós volt, meg krimiszerű, de én akkor inkább a régi, klasszikusabbat választom.

  

A mindösszesen 12 epizódot megélt sci-fi/krimisorozatnak nem volt semmi igazán különleges érdeme, nem igazán szólt semmiről és nem is volt izgalmas. Talán egyetlen dolgot kivéve. A történetvezetés, a jövőbeli világ felépítése, a formai kivitelezés mind olyan volt, amit láttunk már sokszor, (és bár a Star Wars 4-6.részeit szeretem, itt nekem be is zárult a sci-fi, mint műfaj) azért elég korrekt módon mutatta be a jövőt. Azt hiszem. 
 
Viszont rendelkezett két olyan főhőssel, akik között hihetetlen módon működött a kémia, és akik minden idők legjobb nyomozópárosai között szerepelhetnének — ha nem csak egyetlen évad jutott volna nekik. A nálunk a Viasat3 műsorán is futott Emberi tényező egy cinikus, sprőd emberhekus, és egy optimista, derűs androidzsaru kalandjait mesélte el, Karl Urban és Michael Ealy szenzációs alakításaival (ugye nem kell mondanunk, melyik volt melyik?).
 
Csak reménykedni tudunk benne, hogy ebből okulva ők ketten szerepelnek majd még együtt akár tévéképernyőn, akár mozivásznon.

Gyömbéres macska elismerésének napja – szeptember 1.

Gyömbéres macska elismerésének napja – szeptember 1.
Ez a nap nem is volt kérdés! Ugye ti sem lepődtetek meg! 🙂 Szeptember 1-jén megünnepeljük a Vörös Macska Napot!

A Chris Roy amerikai szoftverfejlesztő által alapított szórakoztató ünnep a macskavilág gyömbérei előtt tiszteleg. Szuper ragaszkodó, gyakran félreértett, és mindig készen áll a simogatásra, ezek a narancssárga szőrgombócok a macskák szupercelebjei. A nap a kóbor állatokkal való kapcsolat kialakítását is felhívja, és arra ösztönzi az embereket, hogy biztosítsanak nekik élelmet és menedéket. Szóval ezt az áldott napot simogasd meg egy kóbor, „Garfield” pataknál, és értékeld a gyömbért az életedben.
 
Gyakran az a fordulat, amelyre a legkevésbé számítunk, megváltoztatja életünket. Ilyen például Chris Roy, a szoftverfejlesztő, állatjogi aktivista története. 1997-ben Roy egy kóbor macskát talált az otthona közelében. Könyörületből hazacipelte a kóbort, és úgy döntött, hogy egy ideig neveli. Nem is sejtette, hogyan változtatja meg élete célját ez az alom. Heteken belül Roy különleges köteléket alakított ki a macskával, és állandó helyet adott neki a házában. A 14 kilós cirmos melegséggel és összetartozással töltötte meg Roy napját. Doobert, a nevet adta gyömbérének, 17 évig élt.
 
2014-ben Doobert halála megrázta Roy életét, és a feltérképezetlen gyász mély zugaiba szívta. Roy szeretett gyömbérének elvesztésével küzdve szeptember 1-jét a gyömbérmacska elismerésének napjának szentelte. Emellett elindította a Doobert online alkalmazást, amely összeköti a mentőotthonokat és az állatmenhelyeket önkéntesekkel szerte a világon. 2014 óta Doobert több mint 1200 szervezettel dolgozott együtt Észak-Amerikában, és több mint 27 000 állatbarátból és -rajongóból álló önkéntesbázist hozott létre. A napot a macskája emlékének szentelve Roy célja, hogy felhívja a figyelmet az emberek isteni kötelességére, hogy gondoskodjanak szőrös barátainkról.
 
Éljenek a vörös macskák!