2020. január 9., csütörtök

ÉLETSZÖVŐ #9. MILYEN KÖNYVET OLVASOL ÉPPEN?


Ezt.
És hangosan röhögök. De tényleg. Nagyon jó.
Ifjú koromban olvastam a 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplóját.  Na, azokon is igen jót szórakoztam, de ez a könyv, ez nagyon vicces. És egyébként nagyon valóságos, őszinte, és humoros. Sokszor mondjuk azt, hogy ne nevessük ki az időseket, de van abban valamilyen igazság, ha tükröt tartanak elénk, érdemes azon elgondolkozni. 
Én hangosan röhögök. Amikor az uszodában olvasom, amikor itthon, tegnap pl. felolvastam belőle Férjnek, aki szintén jót szórakozott.

A Lesz ​ez még így se (nem összekeverendő a Jack Nickolson-filmmel, ami szintén nagyon jó) az utóbbi idők legnagyobb holland könyvsikere. Hendrik Groen valóságos nemzeti hős lett hazájában, képmásával bögréket díszítenek, a rajongók magukra is tetováltatják. Hendrik naplója hónapokig vezette a sikerlistákat, az eladások rekordot döntöttek, jelenleg 29 nyelvre fordítják. Az Öreg, de még nem halott klub kalandjai hamarosan folytatódnak.

#9. Milyen könyvet olvasol éppen? 

A 83 és 1/4 éves Hendrik az Alkonypír öregotthon lakója, de ki nem állhatja az öregeket, akik a szőnyegbe tapossák a mézes puszedlit, folyamatosan zsörtölődnek és nyögnek. A napi rutin is az idegeire megy; vacsora után kávé, utána tévé, utána irány az ágy. Az egyhangúságnak Eefje érkezése vet véget, akiben Hendrik felismeri az elszalasztott lehetőséget… Elege lesz hát a nyavalygásból, szeretné, ha még tartogatna számára valamit az élet, ezért néhány bentlakóval megalakítja az Öreg, de még nem halott klubot, és titkos naplót vezet akcióikról.
Hogy életkedvüket fenntartsák, kaszinóba, pétanque-bajnokságra, főzőtanfolyamra és tajcsizni járnak, és miközben minden erejükkel azon vannak, hogy az elmúlás a lehető legszórakoztatóbb legyen, néhány nem várt fordulattal is számolniuk kell…
Hendrik Groen nem szuperhős, és pont ezért szerethető.
A 100 éves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt illetve Az ember, akit Ovénak hívnak rajongóinak és persze mindenkinek, aki kezdeni akar valamit az élettel, mielőtt lejár a szavatossága.

A KÖNYV OLYAN AJÁNDÉK,
AMIT ÚJRA ÉS ÚJRA KINYITHATUNK.

2 megjegyzés: