2024. január 2., kedd

Minden nap egy ünnep - 01.02.

Az introvertáltak világszerte január 2-án ünnepelhetik az Introvertált Világnapot, az elmúlt év rettegett ünnepei utáni napon, amikor végre egy kis nyugalomra és csendre juthatnak, hogy feltöltődhessenek társasági elemeikkel. Már ha van olyan nekik. :)

Az Introvertáltak Világnapja a világ számos introvertáltja jobb megértésének napja – ez az egyetlen ünnep, amelyet a legjobban megünnepelni nem úgy, hogy bulit rendezünk, hanem úgy, hogy lemondunk egyet. Ez a tökéletes nap arra, hogy megünnepeljük az introvertáltakat úgy, hogy magukra hagyjuk őket, és megadjuk nekik a szükséges teret.


 Az Introvertált Világnap története  

Az introvertáltak előnyben részesítik a nyugodt környezetet és a korlátozott társadalmi elkötelezettséget, és saját társaságukban vannak a legboldogabbak.  

Az Introvertált Világnapot Felicitas Heyne, a népszerű német pszichológus és a „Happily Introverted Ever After” ingyenes e-könyv szerzője hívta életre. 2011. szeptember 20-án Heyne blogbejegyzést írt „Íme, miért van szükségünk egy introvertált világnapra” az „iPersonic” webhelyén. Ez a cikk indította el az első introvertált világnaphoz vezető fogaskerekeket. A cikkben azt mondta, hogy itt az ideje, hogy a világ tudatosságát az introvertáltak sajátosságára élesítsék. Kiemelte azokat a diszkriminációkat, amelyekkel az introvertáltak elzárkózásuk miatt szembesülnek, és nehezményezte, hogy a társadalom alulbecsüli az introvertáltakat. Heyne azt javasolta, hogy január 2-án hozzák létre és ünnepeljék meg az Introvertált Világnapot. Ezt a dátumot azért választotta, mert az introvertáltak szerte a világon kollektíven mély lélegzetet vesznek a karácsonykor kezdődő és az újévvel végződő ünnepi maraton végén. 

Carl Gustav Jung svájci pszichiáter volt az egyik első ember, aki az introverziót pszichológiai kontextusban fogalomként határozta meg. 1921-es „Pszichológiai típusok” című könyvében azt az elméletet fogalmazta meg, hogy minden ember két kategóriába sorolható – introvertált vagy extrovertált –, és az introvertáltokat az ókori görög istenhez, Apollóhoz hasonlította, aki megvilágítja a megértést. Azt állította, hogy az introvertáltak a reflexió, az álmodozás és a látás belső világára koncentrálnak, ami miatt érdektelenné válhatnak mások tevékenységeibe való bekapcsolódásban. Azóta több pszichológus dolgozott ki kiterjedtebb elméleteket az introvertáltokról és az introverzióról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése