A tészta alapvetően négy összetevőből készül – víz, tojás, búza és só. Az első tésztából készült étel Szicíliában készült, 1154-ből származik. A történészek szerint ez a recept különbözött a ma ismert tésztától, amely jobban hasonlított a lasagne-ra. A másik jelentős különbség az volt, hogy másképp főzték. Ezt követően azonban a 14. századig nincs bizonyíték a tésztára.
Egy másik elem, amely megzavarja a történészeket, a modern tészta pontos eredete. Úgy gondolják, hogy Olaszországból származik, de sokan egyetértenek abban, hogy Marco Polo volt az, aki visszahozta kínai kalandjaiból, így Kína lett a tészta eredeti megalkotója.
Akárhogy is volt, miután Olaszországba került, a helyiek kemény búzából kezdtek tésztát készíteni, amelyet hosszúkás szálakra formáltak. Innen származik a modern kori spagetti, bár az eredeti állagát tekintve közelebb állt a cérnametélthez.
A „spagetti” szó a „spago” szóból származik, ami zsineget vagy madzagot jelent. Csakúgy, mint Olaszországban, a spagettit világszerte „al dente”-re főzik, ami azt jelenti, hogy éppen elég puha ahhoz, hogy könnyen beleharapható legyen, és elég rágós.
A lágy, de szilárd rágós textúra miatt a spagetti könnyen megbirkózik a paradicsomszósszal. A legtöbb spagetti ételt húsos paradicsomszószba dobják, és frissen reszelt parmezánnal vagy Romano sajttal gazdagítják.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése