2024. január 20., szombat

Minden nap ünnep! - 01.20

Január 20-án van a nemzeti sajtbarátok napja! 
Gondolkozott már azon, hogyan fedezte fel az első ember a sajtot? 
Mi is elgondolkodtunk ezen, és valószínűleg soha nem fogjuk megtudni. Csak annyit tudunk, hogy szerelem volt az első harapásra; Amikor az első ember megkóstolta a sajt sós, csípős, finom ízét, belekapott. És határozottan kijelenthetjük, hogy az emberi történelem örökre megváltozott. A sajtnak titokzatos kezdetei lehetett több mint 7000 évvel ezelőtt, de ma őrülten népszerű. Az Egyesült Államokban az itt termelt tej egyharmada sajtgyártásba kerül. Ez egy több milliárd dolláros iparág! Készen állunk az ünneplésre.
 
Úgy tűnik, a sajt örökké létezett. Nincsenek feljegyzések a sajt készítésének pontos eseményéről, de a sajtpasztőrözés legkorábbi feljegyzései Kr. e. 5500-ból származnak. abban a földrajzi régióban, amely ma Lengyelország. A legkorábbi sajtok többnyire otthon aprított túróból készültek, és valószínűleg így kezdődött a sajtkészítés.
 
Évezredekkel ezelőtt a tejet a juhok gyomrában tárolva szállították az emberek. Ha néhány napig állni hagyjuk, a tej savóvá és túróvá válik. Ennek a maradéknak a visszatartása és sóval való tartósítása sajtképződéshez vezetett. Ma több mint 1800 féle sajt létezik a világon.
A sajt történetének többi része ugyanolyan extravagáns és tele van ízekkel, mint maga a sajt. A királyi jogok, a szegények és a mai fogyasztók élvezik, mindenki talál valamit. A világ egyes részei nagyon titkolják a sajtörökségüket, titokban tartják az összetevőket és a technikákat.
Maga a sajtkészítés nagyon érzékeny folyamat. A környezettől a tej hőmérsékletéig minden befolyásolja a sajt ízét és aromáját.
 
https://nationaltoday.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése