2024. január 7., vasárnap

Minden napra egy ünnep! - 01.07.

Ez a nap nekem elsősorban a bátyám névnapja, de azért van egy másik (azaz több) ünnep, amit a világban ünnepelnek. Egy olyat választottam, amit régebben előszeretettel néztem a tévében. A kosárlabda nagyon látványos sport, de én akkor szerettem a legjobban, amikor Knézy Jenő közvetítette.

 
A Harlem Globetrotter-nap története 

 Mindenki szereti a jó kosárlabdát, a gyönyörű érzelmek hullámvasútját, ami átjár bennünk, miközben nézzük, amint két csapat játszik egymás ellen, és megmutatják tehetségüket, miközben mi szurkolunk kedvenceinknek. A játék életünk szerves részévé vált, hiszen iskoláinkban, parkjainkban, a stadionban, a televízióban, sőt otthon is játszunk és nézünk. Néhány csapat tovább ment, hogy segítsen nekünk maradandó, boldog emlékeket szerezni, ezek egyike a Harlem Globetrotters.  
 
A kosárlabdát 1891-ben James Naismith kanadai-amerikai tornatanár fejlesztette ki az Egyesült Államokban, Springfieldben, és a világ egyik legnépszerűbb sportjává vált. A játék két, mindkét oldalon öt-öt játékosból álló csapatból áll egymással versengve, hogy az ellenfél karikájába lőjenek egy kosárlabdát, miközben megakadályozzák, hogy a saját karikájukon keresztül lőjenek.  
 
Abe Saperstein 1926-ban alapította a Harlem Globetrotters kosárlabdacsapatot. Eredetileg Savoy Big Five néven ismerték őket, a híres chicagói Savoy Ballroom után, ahol első fellépéseiket tartották. Az eredeti csapat tagjai mind afro-amerikaiak voltak Chicago déli oldaláról, és csak négy évtizeddel a csapat megalakulása után játszottak Harlemben. A csapat az emberi kitartás és kreativitás tulajdonságait testesíti meg. Amikor a profi kosárlabdát kizárólag fehér játékosok számára alapították, úgy döntöttek, hogy a kosárlabdát egy másik szintre emelik, átitatva a komédiát és a szórakoztatást. Az évtizedek során több mint 27 000 meccset nyertek! A Harlem Globetrotters Day ennek a nagyszerű kosárlabdacsapatnak és a világ többi csapatának az eredményeire való tisztelet és emlékezés napja.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése