2024. január 4., csütörtök

Minden napra egy ünnep! - 01.05.

 A madarak mindig is különleges helyet foglaltak el szívünkben, ezért minden január 5-én a Madárnapon ünnepeljük őket! Bár a madarak elképesztőek, egyben hatalmas állatcsoport is, amely különösen fenyegetett. A „kanári a szénbányában” kifejezést pedig okkal nevezték el a madarakról – ezek bolygónk környezeti egészségének barométerei. Az a tény, hogy oly sok madárfaj van veszélyben az illegális kisállat-kereskedelem, a betegségek és az élőhelyek elvesztése miatt, azt jelenti, hogy minden eddiginél fontosabb felhívni a közvélemény figyelmét a madarak szükségleteire. Több száz faj túlélése múlik rajta!

 

Az Országos Madárnap története

Legyen szó a kerted sztárbíborosáról, vagy a parkban ide-oda sereglő közönséges galambokról, a madarak mindig is a bűvölet, a szeretet és az imádat színterét rejtették a szívünkben. Van egy bizonyos áhítat, amelyet csak akkor lehet megérinteni, ha egy sas szárnyalását nézzük. Sajnos a legtöbb madár vagy veszélyeztetett, vagy védett, ennek oka leginkább az élőhelyek elvesztése vagy az illegális kisállat-kereskedelem.  

Ezért hozta létre a Madárjóléti Koalíció a Nemzeti Madárnapot, hogy felhívja a figyelmet e fontos állatok nehézségeire és helyzetére, valamint arra, hogy miként kezdeményezhetjük a velük való egészségesebb, fenntarthatóbb kapcsolat kialakításához szükséges változást.  

A madarakat gyakran a múlthoz fűződő élő kapcsolatoknak tekintik... Gyakran kulcsfontosságú fajok az ökoszisztémákban, az egészség és a vitalitás jelzői. Például a harkályok által hátrahagyott lyukakat gyakran használják sokféle más állat otthonául. Ez azt jelenti, hogy ha a harkályok kifogynának a táplálékforrásból – vagy a megfelelő fajta fákból –, akkor az összes állat a csípés készségétől függne.  

Bár a National Bird Day viszonylag új keletű lehet, hiszen 2002-ben alapították, az állatvilág számára nem újdonság az a csapás, amellyel a madaraknak szembe kellett nézniük. Csak kérdezze meg a Dodót, a Labrador Kacsát vagy az Utasgalambot, amelyet sok indián törzs szentnek tartott, és gyakran számos amerikai művészeti alkotás tárgya, egészen a haláláig.

https://nationaltoday.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése