2024. január 15., hétfő

Minden nap ünnep - 01.15.

 A kalapok nemzeti napja – január 15  

 
Vedd elő kedvenc kalapodat (tudjuk, néha nagyon nehéz lehet eldönteni), és ünnepeld január 15-én a nemzeti kalapnapot! A kalapokat egyenruhaként, divatos kiegészítőként és védőfelszerelésként viselték. És tudtad, hogy egészen i.e 3300 előtti időkre nyúlnak vissza? Igaz, ez idősebb, mint a két szülőd együttvéve!  
 
A nemzeti kalapnap története  
 
Bár nincs hivatalos feljegyzés az ie 3000 előtti kalapokról, úgy gondolják, hogy már jóval azelőtt is mindennaposak voltak.  Az egyik legkorábbi ismert kalapot egy bronzkorú, Otzi becenevű férfi viselte, akinek a holttestét megfagyva találták meg egy Ausztria és Olaszország közötti hegyben, ahol i.e. 3250 óta tartózkodott. Felfedezték, hogy medvebőr sapkát visel, több bőrből összevarrt állszíjjal, amely egy orosz prémes sapkára emlékeztet.  
 
A középkorban a kalap a társadalmi státusz jelzője volt, és bizonyos csoportok kiemelésére szolgált. Az 1215-ös Negyedik Lateráni Zsinat megkövetelte, hogy minden zsidó ember a „Judenhat” viselésével azonosítsa magát, megjelölve magát az antiszemitizmus célpontjaként. Másrészt a női kalapok az egyszerű sálaktól a kidolgozott henninig terjedtek, és a társadalmi státusz szimbólumaként működtek. A 16. század végén kezdték viselni az udvaroncokhoz hasonló szerkezetű női kalapokat.  
 
A 19. század első felében a nők fokozatosan nagyobbra nőtt, szalagokkal, virágokkal, tollakkal és gézszegéllyel díszített motorháztetőt viseltek. A század végére számos más stílus is megjelent, mint például a széles karimájú, lapos koronás kalapok, a virágcserép és a toque.  
 
Az 1920-as évek közepén, amikor a nők elkezdték rövidre vágni a hajukat, olyan kalapokat választottak, amelyek sisakként ölelték a fejüket. Ezek a kalapok voltak, amelyek alacsony karimájuk miatt a nőknek feltartott állal kellett járniuk, ami a függetlenség és az önellátás légkörét teremtette meg.

https://nationaltoday.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése