2024. június 22., szombat

Minden nap ünnep! - 06.22.

 

Országos Hagymakarika Nap – június 22.

Ha minden rántott dologra vágysz, a Nemzeti Hagymakarika Napja a neked való ünnep!
Június 22-én a nemzet a hagymakarikák ellenállhatatlan finomságát ünnepli – gyakran úgy, hogy minél többet eszik belőlük. Nem világos, hogy mikor fejlesztették ki először a hagymakarikákat, de egy 1802-es szakácskönyvben megjelent egy hagymakarikára emlékeztető recept, egy másik pedig egy New York-i újságban 1910-ben. 
 
A texasi székhelyű Kirbys Pig Stand étteremlánc azt állítja, hogy nagy szerepet játszott a hagymakarikák kialakításában. Még mindig folyik a vita arról, hogy ki érdemel elismerést az uzsonna megalkotásáért, és a szakácsok továbbra is azon vitatkoznak, hogyan készítsék el és tálalják a legjobban a hagymakarikákat a legízletesebb eredmény érdekében.
 
Néhány hagymakarikát még hagymapüréből is készítenek, nem magával a hagymakarikával! Ez az elkészítési mód megkönnyítheti a karikák elfogyasztását anélkül, hogy véletlenül kirángatná a hagymát a sült tésztából. Bár a hagymakarikákat először gyártották – és bárhogyan is szeretné elkészíteni –, ma már az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában, Írországban, Dél-Afrikában, Ázsia egyes régióiban és a világ más sarkain is kedvelt nassolnivalók. Számtalan rágcsálnivalót is inspiráltak, mint például a virágzó hagyma és a Funyun chips. Így bárhogyan is szereti őket, vegyen egy sült hagymás uzsonnát a Nemzeti Hagymakarikák Napjára!

Jerikó falai

 


2024. június 21., péntek

#333. A parafa sokoldalúsága, komment nélkül


5lettár



  a képek az internetről vannak

Minden nap ünnep! - 06.21.

Arizona nemzeti napja – június 21.

 
Ezt a napot a legjobb barátnőm miatt választottam, aki Arizonában él. ❤️

A Nemzetközi Arizona Nap egy ünnep, amelyet minden év június 21-én tartanak, ahol a helyiek esküsznek, hogy az időjárás elviselhető, és a sok napsütéses nap színesíti életüket. Ez az Egyesült Államok déli részén, Kaliforniától keletre és Utahtól délre fekvő állam nagyon száraz és forró. Négy különböző sivataggal rendelkezik, amelyek mindegyike eltérő klímával rendelkezik. Arizonában volt arany-, ezüst- és rézláz. Változatos népeivel, hosszú történelmével és száraz éghajlatával ez az egyedülálló állam nagy szerepet játszott Mexikó és az Egyesült Államok történetében.
 
A korábban Új-Mexikó területéhez tartozó Arizonát eredetileg spanyol és mexikói területekből faragták. Később a Mexikó és Amerika közötti háborúban átengedték az Egyesült Államoknak. Következésképpen a terület egy része elszakadt, és az Amerikai Konföderációs Államok által létrehozott és elnevezett Arizona Területté vált. Az általa tapasztalt különféle elszakadások miatt törvényt írtak alá Arizona területének megszervezéséről. Ezt az új területet egyesítették a korábbi Új-Mexikói Terület részeivel, így létrejött az Egyesült Államok Arizona Területe. Arizona 1912. február 14-én kapta meg az államiságot, amivel az Egyesült Államok által felvett 48. állammá vált, és az Egyesült Államok 6. legnagyobb államává.
 
Az állam központi elhelyezkedésével és erőforrásaival Arizona gyorsan növekvő gazdaságot fejlesztett ki, és a 17. században a bányászattal a leglényegesebb gazdasági fellendülést tapasztalta. Ez drasztikus fordulatot vett a nagy gazdasági világválság idején. A nagy kanyonról híres, parkok és műemlékek hosszú listájáról, a gazdaság drasztikus fordulata fellendült, mivel a főbb úthálózatok megnyitották az államot a turisták és a felfedezők előtt. 
 
A turizmus gyorsan Arizona virágzó gazdaságának központjává vált.
Annak ellenére, hogy leghíresebb turisztikai látványossága a természet által formált mérföldkő, az ország a történelem és a kultúra egyedülálló és izgalmas keverékével rendelkezik, amely a mexikói és indián lakosság hatásaiból származik. Az arizonai nemzeti nap célja az állam természeti, kulturális és történelmi erőforrásainak megünneplése és megőrzése.

2024. június 20., csütörtök

Minden nap ünnep! - 06.20.

  Nyári napforduló – június 20.

A leghosszabb napot (nyári napfordulót) június 20-án, 21-én vagy 22-én tartják, idén azonban a mai napra esik. Az időzítés eltolódik, mert attól függ, hogy a Nap mikor éri el a legészakibb pontját az égi egyenlítőtől.

Ahogy június 20-án a nap felkúszik a dombokra és a városodba, tudni fogod, hogy itt van. Az évnek abban az áldott időszakában, amikor a grillezés és a tengerparti kirándulások uralkodnak, amikor lelassul a munka, és a nyári szünet azt jelenti, hogy összejövünk a barátokkal és a családdal. Ha csak rágondolunk, akkor valószínűleg a frissen nyírt fű illata és a hideg limonádé íze támad. Elérkezett a nyári napforduló – más néven a nyár első napja.
 
A csillagászati ​​nyár kezdetét jelzi. Ennek eredményeként a napok a nyár előrehaladtával rövidülnek, először fokozatosan, majd a szeptemberi napéjegyenlőség közeledtével és az ősz kezdetével egyre nagyobb napi időközönként. Mivel a Nap a nyári napforduló idején a leghosszabb úton halad az égen, ezen a napon van a legtöbb nappali óra.
(Megszakítjuk ezt a költői bekezdést, hogy emlékeztessük, ez csak az Egyenlítőtől északra élőkre vonatkozik.)
 
Most aztán – az emberek évezredek óta ünneplik ezt a napot. A legkorábbi partiállatok az ősi mezopotámiaiak, kelta druidák, kínaiak és egyiptomiak voltak, és ezeknek a kultúráknak megvolt a maga ünneplési módja, amely még a legőrültebb kerti grilleinket is megszelídíti. Mikor volt utoljára többemeletes máglya, és meztelenül táncolt körülötte? Ezt gondoltuk. De a kultúráknak jó okuk volt az ünneplésre ősidők óta egészen a mai napig. Ez az év leghosszabb napja. Élvezd!
 
A nyári napforduló napja, amikor a Nap az Egyenlítőtől legtávolabbi pontján van, egyben az év leghosszabb napjának számít. A neolitikum óta ezt a napot a nyári napfordulónak, más néven a nyár felezőpontjának tartják.
Észak- és Közép-Európa neolitikus kultúráiban a vetési ciklusok időpontjait a nyári napfordulóval hozták összefüggésbe. A kelta, szláv és germán kultúrában élők hagyományosan máglyák gyújtásával ünnepelték, hogy a Nap életerejét megerősítsék a termés idejére, és biztosítsák az egészséges betakarítást.
 
A jelek szerint számos neolitikus kőkört építettek a Nap napfordulói mozgása körül. Mivel azonban erről az időszakról nincsenek írásos beszámolók, nehéz meghatározni e sziklaépítmények pontos rendeltetését. Másrészt úgy tűnik, hogy a kövek gondosan vannak elhelyezve, hogy igazodjanak a Nap mozgásához, keretezve a nap mozgását a nyári és a téli napforduló idején.
 
A napfordulói tengelyeken lévő kövek még kalapácskövek is voltak, amelyek a kör közepén állók napkeltét keretezték. Ez arra utal, hogy a kövek igazítása a Nap mozgásához szándékos volt. A nyári napfordulót számos ősi közösségben jelentős kulturális eseménynek tekintették.
 
Az ókori Egyiptomban a júniusi napforduló segített az egyiptomi törzseknek megjósolni az éves áradást, mivel ez a nap a Nílus emelkedésének felelt meg. Ezt a napot jelzőként használták az ültetés és a betakarítás ütemezésére.
 
Különböző törzsek és vallások szerte a világon a júniusi napfordulót is megtartották kulturális és hitbeli hagyományaikban. Észak-Európában „nyárközépként” emlegetik, míg más újpogány vallások, például a wiccák „litha”-ként emlegetik. A keresztények és a katolikusok ezt a napot használták Szent János napjának megemlékezésére Keresztelő János születésnapja alkalmából. Másrészt az ókori rómaiak a júniusi napfordulóig tartó napokat a Vestalia ünneplésére számolták, amely egy vallási ünnep, amelyet Vestának, a tűzhely istennőjének tiszteletére tartottak.
 
A modern időkben a júniusi napforduló az olimpiai játékok nyitányáig tartó egy hónapos visszaszámlálást jelenti. Ez az ókori görög naptárak alapján készült, ahol a nyári napforduló jelentette az év kezdetét.
Tudom, ez most hosszú volt, de érdekes! 🙂

2024. június 19., szerda

#332. Egy gyönyörű terasz, amit elfogadnék

Már többször említettem, hogy nem szeretem a fehér házakat. Se belülről, sem kívülről. De most találtam egyet, ami az 'Egész jó' kategóriába tartozik. Ám úgy gondolom, hogy leginkább a kék szín miatt. A kék egy olyan szín, ami bármit feldob. Biztos sokan ezért szeretik Görögországot is. 

Persze leginkább ilyenkor mindig a Durrell könyvek jutnak az eszembe, amikor Korfun a család egy házban élt, és a kis Gerald mindig be-és hazahozta a különféle állatokat. 

Aztán egyszer láttam az egyik barátnőméknél a kék színt együtt a fehérrel, és úgy gondoltam, tök jól néz ki. Szeretem, amikor élet van egy házban. És bár remekül el tudom nézegetni a Lakáskultúra újságot, vagy az ilyen jellegű blogokat (oda is vagyok értük), mégis sokszor érzem annak a hiányát, hogy látszódjon a fotókon, hogy ott bizony élnek. Nem vagyok sem a minimalista stílus híve, sem a giccsé, de az életé igen. És egyszer láttam valahol ezt a házat:

Ugye milyen szép? Jó kis hangulata van. Ezt el tudnám képzelni nálunk. Mármint ha lenne ilyen hely, ahol ezt meg lehetne csinálni, de ugye álmodozni szabad, nem igaz? Az az igazság, hogy én szeretem, ha vannak dolgok itt-ott. A túl nagy rend idegesít, mert nem gondolom, hogy őszinte. Mindezt úgy írom, hogy tudom, hogy léteznek olyanok, akik mániákusak. Bocsi! 
Mindenesetre a kerti bútorok jöhetnének, az biztos!
És az a faterasz! Hát ez egy nagy vágyam!
Aztán ott az a fonott hintaszék! Szeretem őket, mert jó beleülni. Itt van közelebbről:

A terasz meg a kert - hát ettől még jobban el vagyok ájulva - közelebbről. Bár macskás vagyok, itt most dekornak jól mutat a kutya.

Mi az ami legjobban tetszik ebben az otthonban? Mi áll hozzád a legközelebb? 
A ház belülről teljesen fehér, ami nekem annyira nem tetszik, úgyhogy ezt most nem is osztanám meg. Nem is emiatt, hanem csak a terasz  miatt. Biztos, hogy megmutatom a Férjemnek.

Minden nap ünnep! - 06.19.

Nemzetközi Macskás Doboz Nap – június 19.

 

A június 19-i Nemzetközi Doboz nap tökéletes alkalom arra, hogy macskájával együtt töltsön el egy kis időt. Ha nincs macskád, nem biztos, hogy érted, mi a felhajtás.
🙂
De mindenképpen olvass tovább, hogy megfejtsd a nemzetközi doboznap titkait! A macskák és a kartondobozok a hihetetlen párosításnak a mókának.
 
Széles körben ismert tény, hogy a macskák szeretik a dobozokat, és a legtöbb macskatulajdonos egyszerűen nem tudja, miért. Kicsobbansz nekik egy díszes ágyra, de ők ragaszkodnak a dobozban maradáshoz. Mi ad?
A macskák kényelmet és biztonságot kapnak a zárt terekből, így a dobozok tökéletes helyet biztosítanak számukra, hogy bekucorodjanak. A dobozok nagyszerű búvóhelyet jelentenek a ragadozók elől, és segítenek csökkenteni a stresszt, mivel biztonságos zónát kínálnak, ahol macskája megfigyelheti, és nem tartózkodhat. látott.
 
Az Utrechti Egyetem nemrégiben végzett tanulmánya felfedezte, hogy a dobozos macskák gyorsabban alkalmazkodnak a környezetükhöz, kiemelve a dobozok kulcsfontosságú szerepét a változásokkal gyakran fellépő szorongás kezelésében. A macska szemszögéből a dobozokban minden megtalálható – a tökéletes hőmérséklet, a személyes tér és a szükséges kényelem.
 
Ez nem korlátozódik az Ön kis házi macskájára. A nagymacskák, például az oroszlánok, a tigrisek és a pumák, szintén szeretik a dobozt. Amikor a vadrezervátumokban éltek, és kartondobozokat kaptak, ugyanolyan jól érezték magukat, mint a kedvenc cicája. Igen, megfigyelték a tigriseket és az oroszlánokat, amint ki-be ugrálnak a dobozokból, ülnek bennük, és általában jól érezték magukat. A macskákat mindenhol egy sima, régi doboz hosszú ideig szórakoztatja.
 
A Nemzetközi Box Day alkalmunk arra, hogy megünnepeljük ezt a különös párosítást, és hogy te is ajándékozd a macskádnak egy dobozt.

2024. június 18., kedd

#331. Sorozatajánló - Rejtjelek

 Úgy emlékszem, hogy erről a sorozatról már írtam egyszer, és azt, hogy tetszett. ITT.

És úgy emlékszem, hogy akkor elég lelkes voltam, de arra is emlékszem, hogy nem láttam végig a sorozatot. Most, 5 évvel később újra megnéztem, és be is fejeztem. Már nem vagyok annyira lelkes. Az 1-2 évad nagyon jó volt, tetszett, mert ötletes volt, de a vége már számomra elég kínszenvedés. Pedig jól indult. 

És még az sem lelkesített, hogy Sullivan Stampleton játszott benne, akit egyébként kedvelek. Meg Jaimie Alexander, aki a Thor-filmekben is feltűnt. 

A Time Square-en, egy nagy sporttáskában egy súlyos amnéziában szenvedő nőt találnak. Hátán az egyik tetoválás egy név: "Kurt Weller FBI". A nő testét tetőtől talpig kisebb-nagyobb tetoválások borítják, amik jelentését apránként sikerül megfejteniük a nyomozóknak - egy idő után a nő bevonásával, akinek eszébe jut egy-egy emlék.Kiderül, hogy minden egyes tetoválás egy-egy megoldandó, sokszor még csak tervezett bűntény körülményeire utal, és amik révén egyre közelebb kerülnek annak megfejtéséhez is, hogy ki is a rejtélyes nő.

Az ötlet jó, és érdekes is volt, meg akciódús, de a 4-5. évadot már csak végigszenvedtem. És a vége sem tetszett annyira. Mármint a befejezése. De azért mindenképpen ajánlom azoknak, akik szeretik az izgalmas akciókat. Én sokszor belelapoztam, mert egy idő után úgy éreztem, hogy teljesen kiszámítható.

A kedvenc szereplőm egyébként a kép bal oldalán található Dr. Bordent játszó Ukweli Roach. Szerintem ő volt a legjobb, és tartogat is meglepetést, meg kell mondjam. 

Szóval, ha van kedved, nézd meg! (Én vasalás alatt szoktam ilyesmire időt szánni, vagy podcasteket hallgatok, mert jobban figyelni ilyenkor úgysem tudok. Itt meg ha lemaradsz sem maradsz le semmiről.)

Minden nap ünnep! - 06.18.

 Országos Horgásznap – június 18.

Én nem fogyasztok halat, és ideges leszek, amikor a parton kell várni arra, hogy kapás legyen, de tudom, hogy valakinek ez fontos, ezért rájuk gondoltam ma!

Az évente június 18-án megtartott Nemzeti Horgásznap nagyszerű nap arra, hogy a napi rutinból időt szakíts egy patak, tó vagy tavacska megtalálására, kidobd a zsinórt és kifog egy-két (vagy tíz) halat. A horgászat sokak szabadidős elfoglaltsága, és ha szerencséd van, hazavihetsz egy friss fogást.
 
A történelem előtti időkben a halászat nem szabadidős tevékenység, hanem táplálékforrás volt az emberek számára. Így az ókorban kereskedelmi tevékenységgé vált. Ezek a kövületek arra utalnak, hogy az első halászok, akik általában kézzel fogtak halat. Hasonlóképpen, a több ezer éves hagyományok és mítoszok is azt mutatják, hogy a halászat ünnepelt tevékenység volt.
 
Évezredekkel később, i.e. 3500-ban az egyiptomiak lándzsákat, hálókat, zsinórokat és botokat kezdtek használni a Nílusból származó halak kifogására. Hasonlóképpen, a rómaiak jelentős halfogyasztók és -kereskedők voltak a Földközi-tenger medencéjében; hálóval halásztak és tartósított halat, amelyet nem fogyasztottak el azonnal. Évszázadokkal később, a középkorban Európában, mivel a feudális urak birtokolták a folyókat és tavakat, szabályozták és engedélyezték a folyami halászatot a vallási közösségekben élők számára.
 
A 11. század közepétől azonban megindult az innováció, és így a tavak építésével megindult a haltenyésztés. Később, a 15. században, amikor a hajóterveket módosították, a mélytengeri halászat és halkereskedelem bővült. A halászok tovább mentek a tengerhez halat fogni. A halászat azonban csak az első vonóhálós halászhajók 17. századi megjelenése, majd a 19. századi gőzerő hasznosítása után vált milliárd dolláros iparággá és ünnepelt időtöltéssé.

2024. június 17., hétfő

Minden nap ünnep! - 06.17.

 


A Globális Szemetesember-nap június 17-én a világ szemetes embere és nője előtt tiszteleg. A szemétgyűjtéstől kezdve a teljes ártalmatlanítási folyamaton keresztül a szemétgyűjtők minden nap könyörtelenül nyújtják szolgáltatásaikat a világnak. Már egy napos késés is a szemétszállítással kellemetlenségeket és betegségek terjedésének veszélyét okozhatja. Így a szemétgyűjtők és a hozzájuk tartozó higiéniai dolgozók nagy szolgálatot tesznek a társadalomnak azzal, hogy nap mint nap egészségesen és tisztán tartják. A nap rávilágít a munka veszélyeire is, mivel a szemétgyűjtést és -elhelyezést a világ egyik legveszélyesebb munkájaként tartják számon olyan dolgok miatt, mint a szagok, vegyszerek és a törött üveg belélegzése. Mindezek súlyos következményekkel járhatnak.

A Globális Szemetes Napot 2011-ben indította el John Arwood. Arwood amerikai üzletember, a JDA cég vezérigazgatója, amely szemétszállításra és bontásra szakosodott. Gyermekkorában Arwood lelkes újrahasznosító volt, aki apjával együtt gyűjtötte a palackokat és az általános hulladékot, hogy csökkentse a környezetre nehezedő hulladékterhelést. 1997-ben Arwood felismerte az internetben rejlő lehetőségeket az üzleti világ számára, és így elindította cége weboldalát. Vállalkozása lassan és folyamatosan nőtt az egész országban. Arwood azonban hamar rájött, hogy a szemétszállítással foglalkozó személyzetét alulértékeli a közösség. Ezért 2011-ben elindította a Globális Szemetes Napot, és onnantól kezdve az emberek megbecsüléssel és elismeréssel árasztják el a szemétszállító közösséget. A Global Garbage Man minden szemétgyűjtőt ünnepel, nemre való tekintet nélkül, mivel a „férfi” az „ember” rövidítése.
 
Arwood tovább terjesztette a Globális Szemetes Napot a Hulladék és Újrahasznosítás Munkavállalók Hétjére, hogy bevonja a szemetes dolgozók közösségét. A kezdetek óta a nap és a hét számos kitüntetést és kiáltványt gyűjtött össze Amerika államfőitől és fontos politikai szereplőitől. A megbecsülés mellett a nap célja, hogy felhívja a figyelmet a munka veszélyeire. A szemétgyűjtők és a hulladékgyűjtők megbetegszenek az egészségtelen szagok és vegyszerek miatt, amelyeknek ki vannak téve. Mindig fennáll annak a veszélye, hogy megvágják magukat a törött üvegedényeken vagy más éles tárgyakon, vagy betegségek áldozatává válnak munkájuk egészségtelensége miatt. Sok szemétszedő – férfiak és nők egyaránt – kórházba kerülnek munkahelyükön elszenvedett sérülései miatt, amelyek a legjobb esetben sérüléseket, a legrosszabb esetben pedig súlyos fogyatékosságot vagy halált okoztak.

2024. június 16., vasárnap

#330. Sorozatajánló - Bridgerton 3.

 Tegnap befejeztem a Bridgerton 3. évadát. Már vártam, mert én szeretem ezt a sorozatot. 

A könyvek tetszettek nekem, jók voltak. A sorozatoknál meg tudtam, hogy kicsit más lesz. De engem ez sem zavart, örültem neki, és vártam.

Igen, valóban kevesebb volt a főszereplők szerelmi szála, mindenki másé is befigyelt, ami lehet, hogy nem kellett volna ilyen erősen. De persze mindenki élete folyik valamerre és történik valami mindenkivel. Jó és rossz egyaránt. Nem igen volt benne meglepetés, de nem is vártam. Jó ez úgy, ahogy van. Azt nem mondom, hogy nem voltak problémáim pl. a Benedicht vonallal, de értem én, hogy modernizálni akarják, meg érzékenyíteni, de én ebben maradi vagyok. 

Volt benne néhány dolog, ami nem annyira tetszett. A könyv jobb volt, izgalmasabb, szexisebb, valahogy magával ragadóbb, de azért érdemes megnézni. Romantikus. Szép ruhák vannak benne. A hangulata is tetszetős. Várom a következő évadot. 

Fantasztikus!

Minden nap ünnep! - 06.16.

 Friss zöldségek napja – június 16.

A friss zöldségek napját június 16-án ünneplik, hogy megemlékezzenek a friss zöldségek tápértékéről és az emberi egészségre gyakorolt ​​fontosságáról. A friss zöldségek a mikrotápanyagok legjobb forrásai, amelyek létfontosságúak az anyagcseréhez, a növekedéshez, fejlődéshez és a betegségek megelőzéséhez. A zöldségekben található természetes rosttartalom segít megelőzni a székrekedést, az aranyér és a vastagbélrák kialakulását. Nincs ok arra, hogy ne együnk minden nap friss zöldséget.
 
1992 tavaszán Észak-Dakota vidéki gazdálkodóinak egy csoportja összegyűlt, hogy megvitassák farmjaik és családjaik jövőjét. Olyan rendszerré akartak fejlődni, amit úgy hívunk, hogy a hagyományos mezőgazdasági gazdálkodásból mezőgazdasági vegyszereket használnak, és a talajukat gyomirtásra szánták, és egy olyan rendszerré akartak fejlődni, amely kevesebb vegyi szennyezést és kevesebb fosszilis tüzelőanyagot használ. A gazdák úgy döntöttek, hogy földjük egynegyedén felhagynak a vegyi növényvédő szerek, gyomirtó szerek, gombaölő szerek és műtrágyák használatával. Ehelyett összetett vetésforgót, takarónövényeket, trágyát és komposztot alkalmaztak a termékenység biztosítására.
 
Akinek van kertje, tudja, hogy milyen nagyszerű dolog a friss zöldség! Kertészkedj hát!

2024. június 15., szombat

A 40 éves vándorlás

 


 

Minden nap ünnep! - 06.15.

Természetfotós Nap – június 15.
Június 15-én ünnepeljük a természetfotózás napját, hogy többet tudjunk meg a természetről, és élvezzük a legjobb megörökítést. Én, személy szerint nagy rajongója vagyok a fáknak. 
 
A természet körülöttünk van, és bárhol, bármilyen felszereléssel részt vehetsz. Akár professzionális fotós, akár csak egy telefonod van, van néhány inspiráló ötlet és szórakoztató tény, amelyek boldoggá tehetnek a Természetfotózás Napján!
 
A természet az idők kezdete óta, Isten teremtése óta ünnepelnivaló! De a fényképezőgép feltalálása előtt a természet szerelmeseinek nagyon eltérően kellett dokumentálniuk, amit megfigyeltek.
 
Az egyik legkorábbi és legjelentősebb természetrajzi beszámoló az ifjabb Plinius beszámolója volt a Vezúv kitöréséről, amely i.sz. 79-ben elnyelte Pompeji ókori római városát. Két Plinius által írt levél az egyetlen fennmaradt szemtanú az aznapi eseményekről. Fontos bizonyítékot képeztek a természettörténet és az ókori civilizációk tanulmányozásában.
 
A korai természetkutatók elsősorban gyógyászati ​​céllal dokumentálták a természetet, változó pontossággal! Számos hiedelem létezett a növények gyógyító tulajdonságairól és a természetes gyógymódokról, némelyik igaz, néhány pedig puszta babonás. Ennek ellenére a természettudósok feljegyezték receptjeiket és dokumentálták a növények tulajdonságait a középkor során. A reneszánsz idején pedig fokozatosan javulni kezdett a természet megértése.
Az Észak-Amerikai Természetfotós Szövetség 2006-ban hozta létre a Természetfotózás Napját, hogy ösztönözze az embereket a természet szépségének megismerésére és megörökítésére.

2024. június 14., péntek

Minden nap ünnep! - 06.14.

Nemzetközi Fürdőnap – június 14.  
 
Ha okot keresel, hogy kirajzolj magadnak egy fürdőt, akkor június 14-én a Nemzetközi Fürdőnap a tökéletes alkalom! Mindannyian vágyunk egy hosszú, forró fürdőzésre egy fárasztó nap után. Ez a legegyszerűbb módja a kikapcsolódásnak, és nagyszerű módja annak, hogy élvezze saját társaságát. Mindenki számára nagyon népszerű ez a nap a fürdőzésre. Valójában a Nemzetközi Fürdőnap kevésbé arról szól, hogy élvezze a hosszú fürdőzést, hanem inkább arról, hogy megjutalmazza magát az önszeretet egyszerű örömeivel olyasvalamivel, ami csak önmaga számára készült.  
 
A görög matematikus, tudós és tudós Arkhimédész június 14-én fedezte fel, hogy egy tárgy térfogatát pontosan meg lehet mérni, ha vízbe merül – miközben fürdőben volt! Arkhimédész kiugrott a fürdőkádból, és felkiáltott: „Eureka, heuréka!” ahogy végigrohant Syracuse utcáin. Bár nem mindannyian vagyunk zseniálisok, a Nemzetközi Fürdőnap ideális nap arra is, hogy a gyerekeket tanulásra és felfedezésre ösztönözzük. Fürdőjátékok beépíthetők a fürdőbe, hogy megtanítsák a gyerekeknek az univerzum alapvető működését.
 
Ma már megszoktuk a kényelmes fürdőszobákat zuhanyzóval, káddal és nyomásszabályozott vízáramlással. De nem is olyan régen a fürdés meglehetősen kellemetlen élmény volt. Például a 19. századi Angliában a fürdő egyszerűen egy nagy hideg fémtartály volt, amelyet kandalló elé helyeztek – minden vízvezeték nélkül. A világ más részein pedig az embereknek meg kellett mártózniuk egy közeli tóban vagy folyóban, amikor meg akarták tisztítani magukat, dacolva a hideg időjárási viszonyokkal és más egészségügyi veszélyekkel.  
 
Még akkor is, ha élvezzük a kényelmes fürdőzést szabályozott hőmérsékletű vízben, elengedhetetlen emlékeznünk arra, hogy a világon sok ember nem fér hozzá tiszta és iható vízhez. Tehát bár érdemes időnként élvezni egy luxus fürdőt, emlékeznünk kell arra, hogy soha ne pazaroljuk a vizet.

2024. június 13., csütörtök

Minden nap ünnep! - 06.13.

 Országos Gyomláld meg a kerted napja – június 13.

 

Minden évben június 13-án tartják a nemzeti gyomlálás napját. Minden jó kertész tudja, hogy a gyomlálás ugyanolyan nélkülözhetetlen a kertészkedéshez, mint a növények öntözése vagy a talaj műtrágyával való dúsítása. A gyomok nagyon gyorsan növekszenek, és ha figyelmetlen vagy, akár tápanyagtól és helytől is megfoszthatják a többi növényt. Jó és fontos a rendszeres gyomlálás, mert ha a kertet huzamosabb ideig felügyelet nélkül hagyjuk, az túlterheltté válhat. 
 
A kertészkedés sokunk számára szórakoztató, pihentető hobbi. Míg egyesek a virágoskerteket részesítik előnyben, mások szívesen gondozzák a konyhakertet. A kertek nem csak a gyógynövények, gyümölcsök, zöldségek és virágok kész forrásai, de a növényekkel töltött idő a hangulatot is feldobhatja. A kertészkedést kedvelők jobban felkészültek a stressz és más negatív érzelmek kezelésére is. Bár a gyomlálás a kertészkedés egyik legmegterhelőbb aspektusa, elengedhetetlen a gyomnövények rendszeres eltávolítása, hogy a növények egészségesek maradjanak. A gyomlálás történhet kézzel vagy mechanikusan, kaszával. A kertben leggyakrabban előforduló gyomnövények közé tartozik a pitypang, a lóhere, a tökfű és a százszorszép.
 
A kertészkedés nemcsak hobbi, hanem a kreativitás és a kulturális büszkeség kifejezése is. Sok híres kert a természet és a művészet bemutatója, és akár a társadalmi státuszt vagy a nemzeti büszkeséget is szimbolizálhatja. Szinte minden kultúra ősidők óta tervezett és fektetett be magán- és nyilvános kertekbe. A császároktól a várostervezőkig a mecénások mindig is nagy kertek építését ösztönözték a város szépítésére. Valójában néhány kertet olyan csodálatosan építettek fel, hogy a kulturális örökség státuszává emelték őket, és kötelező turisztikai célpontokká emelték őket. Szintén nem ritka, hogy évszázados kertekben medencéket, templomokat és mauzóleumokat találunk. A modern kertekben gyakran találhatók pavilonok, faiskolák és padok. Néha egy kert esküvők és bulik helyszíne is lehet.

2024. június 12., szerda

Minden nap ünnep! - 06.12.

 

Superman nap – június 12.
A Superman-napot minden év június 12-én ünneplik. A nap célja az ikonikus kriptoni és a közel 90 éves történetek ünneplése, amelyekben ő is részese volt. A Superman Day-t 2013-ban alapította a D.C. Entertainment. A napot eredetileg „Az acélember napja”-nak hívták, és a képregénykereskedők – a D.C.-vel együttműködve – az „All-Star Superman #1 Special Edition” ingyenes példányainak kiosztásával ünnepelték. A nap folytatása a következő években, a névváltoztatással együtt úgy tűnt, szervesen megtörtént.

A haldokló Krypton bolygón Kal-El néven született Supermant 1933-ban Jerry Siegel és Joe Shuster írta először egy képregény lapjára. A karaktere lassan fejlődött, és 1938. április 18-án jelent meg először az általunk ismert karakterként az „Action Comics #1” c.
 
Kal-El születési szülei, Jor-El és Lara küldték a Földre szülőbolygójáról, hogy megmentsék fiukat a bolygó közelgő pusztulásától. Clark Kent néven nevelték fel a Földön örökbefogadó szülei, Martha és Jonathan Kent a kansasi Smallville-ből. Ahogy nőtt fel, Clark és szülei felfedezték emberfeletti képességeit, többek között a szupererőt, a lézerlátást, a röntgenlátást, a repülést és a sebezhetetlenséget. A Clark és alteregója, Superman közötti dichotómia fő feszültségforrásként hat Superman történetében, mivel Clark riporteri munkájával és tevékenységével a remény szimbólumaként zsonglőrködik.
 
Superman megalkotása óta a remény jelzőfénye a Föld népe számára – hajthatatlan kedvessége és eltökéltsége, hogy segítsen az embereknek, talán az egyik legismertebb jellemzője személyiségének. Superman a jóindulat, az önzetlenség és a bátorság szinonimája.
 
Az évek során Superman különféle médiaformátumokban jelent meg – képregényekben, újságképregényekben, rajzfilmekben, filmekben, videojátékokban stb. A karaktert olyan színészek alakították és hangoztatták, mint Henry Cavill, Bud Collyer, Kirk Alyn és Többek között Brandon Routh.

2024. június 11., kedd

Minden nap ünnep! - 06.11.

 

 Tedd szebbé az életet! országos napja – június 11.


A Tedd szebbé az életet! országos napját minden év június 11-én ünnepeljük, és szeretnénk, ha ez nem csak egy nap lenne egy évben. Azonban rajtunk is múlik, hogy minden nap széppé tegyük-e az életet, ezért egy ilyen gondolkodásmód ösztönzése érdekében nézzünk néhány gyönyörű tényt erről a különleges napról. 
 
Az Országos Életszép Nap célja elsősorban az, hogy megünnepeljük azokat, akik mások életét széppé teszik – legyen az a sajátunk vagy egy nagyobb csoport. Az igazán felszabadító rész az, hogy gyakran fel sem fogod, mikor és hogyan teremtesz szépséget egy másik életében. Lehet, hogy kapcsolatokba fektet be, vagy olyan ügyekért lobbizhat, amelyek iránt erősen érzel, vagy csak bátoríthat valakit, amikor szomorúnak érzi magát – ezek mind gyönyörű cselekedetek, amelyeknek feltétlenül hullámzó hatása van. Maga a szépség szó annyira kiterjedt, hogy lényegében mindenki megérdemli, hogy ezen a napon ünnepeljük, már csak azért is, mert szubjektív módon még legalább egy ember életét megszépíti.
 
A Tedd szebbé az életet! napot 2015. június 11-én, az Apriori Beauty alapításának évfordulóján kezdődött. A kaliforniai Laguna Hills-i székhelyű bio bőrápoló és szépségápolási termékeket gyártó cég 2009-ben indult.
A nemzeti ünnepként megemlékezett nap célja az volt, hogy segítsenek beindítani küldetésüket, hogy segítsenek az embereknek felismerni belső szépségüket, szépnek érezni őket. Ez aztán azok ünnepévé is fejlődött, akik számtalan módon széppé teszik mások életét. Soha nem lehet alábecsülni annak szépségét, hogy valaki mást is jól érezzen magában, vagy egy kicsit jobban megszeresse magát, ezért ezt a napot annak reményében alapították, hogy a szépségnek ez a formája elterjed. A cég küldetésnyilatkozata hármas, célja a szépség elérése a „tiszta termékinnováció”, a „kapcsolatok építése” és a „személyes sikerből fakadó szépség” révén. Csatlakoztak a non-profit Alapítványhoz, az Apriorityhez is, amely a női jótékonysági kezdeményezéseket támogatja.
 
A brit romantikus költő, John Keats ezt írta: „A szépség örökkévaló örömet jelent”, és ez biztosít bennünket arról, hogy valakinek az életére gyakorolt ​​hatásunk olyan emlék lehet, amely örökre örömet okoz számára. Mindenki másképp fejezi ki a dolgokat. Vannak, akik azért alkotnak művészetet, hogy sokak életét széppé tegyék, míg mások úgy hoznak szépséget, hogy egyszerűen jól végzik a munkájukat, különösen a szolgáltatók és a munkások esetében. Ezek a gyönyörű emberek szolgálnak, erőt adnak és példát mutatnak, ezért ez a nap az ő ünnepük kell, hogy legyen.

2024. június 10., hétfő

Minden nap ünnep! - 06.10.

 Nemzeti jegestea nap – június 10.

A tea örökké létezett, de a jeges tea csak 1904-ig tört be a színre és hódította meg Amerika szívét és elméjét. Abban az évben a St. Louis-i Világkiállítás látogatóit rendkívül meleg időjárás fogadta. A vásáron jelenlévő Richard Blechynden teaültetvény-tulajdonos és kereskedő a helyzetet kihasználva hűtött teaitalokat árult (meleg tea helyett) hideg frissítőként. A többi már történelem.

Június 10-én megtöltjük poharainkat jeges teával (édesített vagy cukrozatlan), és megünnepeljük a Nemzeti Jeges Tea Napját!

2024. június 9., vasárnap

Minden nap ünnep! - 06.09.

Országos epres-rebarbara pite nap – június 9.
 
Június 9-én van a nemzeti epres-rebarbarás pite napja. Tudtad, hogy a rebarbara zöldség? Ez azt jelenti, hogy a finom epres rebarbara pite egy ritka desszert, amely gyümölcs és zöldség finom keveréke. Ennek a desszertnek az egyedisége mindenképpen megéri, hogy egy egész napot szenteljünk ennek megünneplésére.
Minden év június 9-én egy finom szezonális pitét ismerünk meg – epres-rebarbarás pitét! Ez a mennyei desszert fanyar zöldséggel, rebarbarával és édes gyümölccsel, eperrel készül.
 
A rebarbara valójában egy évelő növény, és gyakran termesztik számos házikertben. A rebarbara betakarítási időszaka május közepén kezdődik és június elejéig tart. A rebarbara általában átveszi a többi hozzávaló ízét, amelyhez párosul, és számos recepthez kiválóan kiegészíti. Bár a rebarbara szára fogyasztható, a levelek mérgezőek az emberre. A szárak viszont jót tesznek az általános egészségnek, mivel tele vannak alapvető vitaminokkal és tápanyagokkal.
 
Az epres rebarbarás pite eper-rebarbarás töltelékkel készül, és néha tápiókát is használnak az emberek. A desszert alsó pitehéjjal és különböző stílusokkal a felső kéreggel készül. Az epres rebarbara pite az Egyesült Államok hagyományos desszertje, és a New England konyhájához tartozik.
 
Nincs szüksége különleges fesztiválra vagy ünnepre, hogy élvezze ezt az alkotást. Tökéletes kiegészítője minden étkezésnek, és bármilyen alkalomra tálalható. Ez több mint elegendő okot ad arra, hogy megünnepeljük a Nemzeti Eper-rebarbara Pite Napját!

2024. június 8., szombat

Szent Hajlék

 


 

Minden nap ünnep! - 06.08.

 Upsy Daisy Nap – június 8.

Az Upsy Daisy Napot minden év június 8-án ünneplik, és arra buzdít, hogy engedd be életedbe a pozitivitást. Igen, előfordulhatnak olyan zökkenők az életút során, amelyek demotiváltak és stresszesek lehetnek. Ha azonban minden nap hálát fejezünk ki, és hisszük, hogy minden nap ajándék számunkra, akkor pozitív hozzáállással folytathatjuk tovább és leküzdhetjük a kihívásokat. Azok a tetteink és döntéseink, amelyeket akkor hozunk meg, amikor eldöntjük, hogyan reagáljunk egy adott eseményre, azok, amelyek megtörhetnek vagy megtörhetnek bennünket.

Az Upsy Daisy Nap Stephanie West Allen ötlete, aki 2003-ban létrehozta ezt a napot. Az ő elképzelése e nap mögött az, hogy a humort, a nevetést és a pozitív hozzáállást részévé tegye az életnek. Az „upsy-daisy” valójában a 19. század közepére nyúlik vissza, és arra használták, hogy bátorítsanak egy gyermeket, aki elesett, vagy akit felszednek.
 
Nem rejtély, hogy ha jó hozzáállással ébredsz, simán indulhat a napod, és produktívabb és boldogabb lehetsz. Azt is hiszik, hogy az életszemléleted, és az, hogy hogyan reagálsz az utadba kerülő helyzetekre, a Te döntésed. Ha következetesen negatívan reagálsz a helyzetekre, és több problémára gondolsz, akkor boldogtalan leszel.
Meglehetősen könnyű hálásnak lenni az áldásokért, amelyeket kaptunk. Lesznek idők, amikor az élet valóban kihívás elé állít bennünket, de rajtunk múlik, hogy meg tudjuk-e látni a fényt az alagút végén. De ha nem próbálunk optimista hozzáállást felvenni, nem érhetjük el a legnagyobb boldogságot az életben. Ha egyszer megpróbáljuk, meglepődhetünk azon, hogy milyen jó érzés belülről, és végül a mi fényességünket sugározza, ezáltal fényt hozva mások életébe.
 
Ezért az Upsy Daisy Nap fontos, és ezen az egy napon hinned kell, hogy bármi történik, az a legjobb.

2024. június 7., péntek

#329. Minden nap Vele

Mostanában elég nehéz napjaim voltak. Az iskola, az év vége, hogy hosszabb a tanév, a sok küzdelem, harc, amiről úgy érzed néha értelmetlen. A gyerekek, akik meg úgy érzik, hogy bármit is tenni és cselekedni felesleges. A sajátjaid is ide tartoznak. Érződik az is, hogy amikor sokat dolgozol, és elég jól csinálod (csak így szerényen), de mégis mások azzal foglalkoznak, hogy ki mennyit dolgozik és meddig, akkor idegileg kicsit felmegy a pumpa benned, és annyira elindul a vezérhangya az agyadban, hogy lebetegszel. Fizikailag és lelkileg is. Eléggé megviselt ez a néhány hét, hónap. 

Ilyenkor jó tudni, hogy van valaki melletted, akire számíthatsz, és akivel el sem tudnád képzelni, hogy ne legyen ott. A legfontosabb ember az életedben. Nekem ez Férj. De tényleg.

 

"Minden nap, amit veled töltök, a kedvenc napom.
Szóval ma a legújabb kedvenc napom."

Nemcsak és nem elsősorban Micimackó jut eszembe erről a mondatról, bár nagyon rajongója vagyok, de erről a mondatról MINDIG a Férjem jut az eszembe. Sokszor írtam már, és még remélem jó sokszor fogom, hogy a legjobb dolog a világon az, hogy mi találkoztunk, és hogy összeházasodtunk.

A jó Istennek gondja volt arra, hogy mi egymásra találjunk, és legyen egy közös utunk, célunk és gyermekek, akiket ajándékba kaptunk. 
 
Ez most ma fogalmazódott meg bennem, ami egyébként mindig megfogalmazódik, de gondoltam, leírom, hogy nyoma maradjon. :)

Minden nap ünnep! - 06.07.

 

Nemzeti fánknap – június 7.
 A nemzeti fánk napja minden év júniusának első péntekére esik, és készülünk arra, hogy megkóstoljuk a legkedveltebb sült tészta édességeinket. Ez minden bizonnyal felfelé ívelő csata. Feltétlenül keresse fel kedvenc fánkboltját, válasszon különféle rágós rántott finomságokat, és élvezze.

Barack Obama, Homer Simpson és a zsaruk kedvenc csemegéjét a nemzeti fánk napján ünneplik június 7-én.
Életünk egyik vagy másik pontján azon kaptuk magunkat, hogy fánkra vágyunk. Ha belegondolunk, nem igazán meglepő, hogy ez a finomság úgy találja a helyét, mint senki más. Kiválóan passzolnak ízletes, forró italokhoz, akár gyors harapnivalóként is elfogyaszthatók, akár egy hosszú beszélgetés kísérőjeként. Legfőképpen mindannyiunk számára van egy fánk; a hagyományos máztól a merész receptekig.
 
A nemzeti fánknap eredete az Üdvhadsereg I. világháborúban való részvételére vezethető vissza. Ez idő alatt önkéntesek egy csoportját küldték a frontvonalra, azzal a küldetéssel, hogy vigasztaló ételeket biztosítsanak a csapatoknak. Hamar rájöttek, hogy a fánk hatékony módja annak, hogy táplálékot biztosítsanak, miközben eligazodnak a főzés nehézségei között, nagyon súlyos körülmények között. Ezeket a bátor önkénteseket később „fánkkisasszonyként” nevezik. 
 
1938-ban az Országos Fánk Napot hozták létre az Üdvhadsereg azon tagjainak tiszteletére, akik az I. világháborúban katonák segítségére voltak. Manapság a nemzeti fánk napját széles körben ünneplik június első péntekén. Sok fánkbolt köztudottan ingyen adja ki őket, ami jó okot ad arra, hogy szánjon egy kis időt a napból, hogy élvezze ezt a legbecsesebb csemegét.