2024. augusztus 16., péntek

Hawaii Ing Napja – augusztus 16.

Hawaii Ing Napja – augusztus 16.
Nekem, személy szerint nem tetszik. Még a Magnum sorozat miatt sem. Nem vagyok Tom Selleck rajongó. De biztos, van akinek bejön.

A hawaii ing napját augusztus harmadik péntekén ünneplik, idén pedig augusztus 16-ra esik. Az ünneplés a hivatalos nap, amikor Hawaii csatlakozott az Egyesült Államokhoz, így az Egyesült Államok ötvenedik állama. A nap egy régóta fennálló erőfeszítésre emlékezik hogy államiságot szerezzen Hawaii nemzetének, és a szigeten az államiság nemzeti napjaként is ünneplik. Hawaiit az 1800-as években kebelezte be az Egyesült Államok, és sokáig az Egyesült Államok területe volt, az Egyesült Államokhoz való felvétele azóta átalakította a szigetet, gyakran szerepelnek hatalmas hollywoodi filmekben. Hawaii tökéletes trópusi célpont családok és izgalom számára.
 
Hawaii szigetei stratégiai helyen fekszenek 2000 mérföldre az Egyesült Államok szárazföldi részétől a Csendes-óceánon. Ez az egyetlen állam az Egyesült Államok nyugati részén kívül, és az egyetlen állam a trópusokon. A nyolc különálló szigetből álló Hawaii, Maui, Kahoʻolawe, Lānaʻi, Molokaʻi, Oʻahu, Kauaʻi és Niʻihau Hawaii körülbelül 1,5 millió amerikainak ad otthont.
 
A brit felfedező, James Cook kapitány volt az első európai, aki meglátogatta Hawaii szigeteit, és ez az első külső kapcsolat a szigeten körülbelül 500 év óta. Hawaii gazdag nyugati történelmét ezen a találkozón kovácsolták össze, és ezt követően a sziget kulcsfontosságú stratégiai értékkel bírt az amerikai kormány számára.
 
Hawaii az Egyesült Államok és Japán között helyezkedik el, és a japán bevándorlók beáramlása és a japán imperializmus térnyerése miatt az Egyesült Államok fenyegetésnek tekintette Japánt, és óvatosan kell figyelni. Ahogy egyre több japán migráns érkezett a szigetekre, hogy cukorkereskedelemmel foglalkozzanak, a japán telepesek száma miatt az amerikai tisztviselők attól tartottak, hogy a sziget Japán területté válhat. Az Egyesült Államok válaszul nagyon gyorsan behozta Hawaiit, és 1893-ban készült el annektálni. Az Egyesült Államok által támogatott puccs Hawaii szigetén a Hawaii királyi család megdöntéséhez vezetett, a királynőt házi őrizetbe helyezték és sziget rövid időre a Hawaii Köztársaság lett. 1959-ben, sok küzdelem után, Hawaii államiságot kapott, és egyesült a többi amerikai állammal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése