2024. augusztus 21., szerda

Országos Spumoni nap – augusztus 21.

Országos Spumoni nap – augusztus 21.
A Spumoni Nemzeti Napot minden év augusztus 21-én ünneplik, hogy tiszteletben tartsák a tejszínt, gyümölcsöt és diót tartalmazó olasz fagylaltot. Létfontosságú, hogy szeleteljük. Nápolyi eredete hosszú kulturális és földrajzi útra vitte, és ma gyakrabban fogyasztják és élvezik az Egyesült Államokban és Argentínában, mint Nápolyban. Az ízesített gelato-t korábban három rétegre rakták, majd desszertté formálták. Az édességet gyakran csokoládébevonattal vonják be a kandírozott gyümölcsök és diófélék mellett.

Nem sok információ áll rendelkezésre arról, hogy ki indította el a Nemzeti Spumoni Napot, és mikor jött létre. A legtöbb élelmiszertörténész szerint a spumoni az olaszországi Nápolyból származik, valamikor a 19. században. A „Chicago Tribune” 1979-es cikke szerint egy „hiteles spumoni” receptet szállítottak az Egyesült Államokba az olaszországi Nolából 1905-ben, és nápolyi fagylalt néven vált ismertté.
 
Ennek a fagylaltnak a három legismertebb íze az elsődleges csokoládé, a vanília és az eper. Ez az a típusú spumoni, amely egyre népszerűbb az Egyesült Államokban. Az olasz spumoni Európa-szerte népszerű maradt, és számos ízkombináció vált népszerűvé. A pisztácia-, csokoládé- és cseresznyefagylaltot spumoni néven ismerik az Egyesült Államokban, míg a vanília-, csokoládé- és bogyós fagylaltot olasz fagylaltnak nevezik. Az Egyesült Államokban azonban a legtöbb spumoni tartalmaz egy cseresznyeréteget cseresznyedarabokkal, egy pisztácia fagylaltréteget és egy csokoládéréteget. A mogyoró, a vanília, az eper és az ananász csak egy maroknyi a többi elérhető íz közül.
 
A legjobb spumoni olyan olasz negyedekben található, mint a brooklyni Bensonhurst. Brooklyn legnépszerűbb spumoniját az L&B Spumoni Gardensben szolgálják fel, amely a Pizza Tour egyik állomása. Mielőtt 1939-ben megnyitotta volna a kirakatot, Ludovico Barbati, a névben szereplő L&B, az 1930-as években Brooklynban háztól házig árulni kezdte a spumonit lovas kocsiból. Az olasz változattól eltérően az L&B-t olasz jégcsészékben szolgálják fel, így könnyebben szállítható. Fagylalt és olasz jég keveréke.
 
Tálalja a spumoni darabot, hogy kiemelje a gyönyörű rétegeit. A fagylalttál hagyományos tálalásának is tekinthető. A fagylalt viszont alkalmas arra, hogy kanalazzák. Amikor először találkozik a spumonival, úgy tűnik, hogy nápolyi. A két fagylalt közel azonos, kivéve a gyümölcsöt és a diót. Spumoni a valóságban hatással volt a nápolyira. A süteményekre, kekszekre és más ételekre is hatással volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése