2024. augusztus 1., csütörtök

Pókember napja – augusztus 1.

Pókember napja – augusztus 1.
 
Hogyan ünnepli a Pókember napját augusztus 1-jén? Egy dolgot fontos megjegyezni: a nagy hatalommal nagy felelősség is jár. Nos, te, egy Pókember-fanatikus, megvan a világ minden hatalma, hogy minden idők egyik legikonikusabb képregény-szuperhősét megünnepeld, ahogy akarod, ezért ne vedd félvállról ezt a felelősséget.
A Steve Dikto és Stan Lee által létrehozott Pókember a Marvel Comics legikonikusabb szereplője az elmúlt 59 évben. A közösségi média platformjait jelenleg elárasztják a #NationalSpiderManDay hashtaget használó bejegyzések a híres Marvel szuperhős tiszteletére.
 
Mindenki szereti a Pókembert - mondják. (Nekem nem kedvencem, bocsi!)
A Pókember 1962 augusztusában lépett be a képregény-univerzumba a Marvel Comics „Amazing Fantasy” című sorozatának 15. számában, és azóta is jelentős szereplő. Az úttörő sztori felkeltette az olvasók figyelmét, amikor egy kínos, antiszociális tinédzser szerepelt benne szuperhősként – ezt a leírást általában a mellékszereplőkhöz kötik. Ez a merész lépés azonban áldásosnak bizonyult az alkotó Stan Lee számára, aki megérintette azoknak a gyerekeknek a szívét, akik magányosnak, elutasítottnak érezték magukat, vagy nehezen találtak barátokat. Pókember bebizonyította, hogy bárkiből lehet szuperhős, és még körülbelül 60 éves jelenléte után is olyan népszerű, mint valaha.
 
Pókember 1963 márciusában megkapta saját képregénysorozatát, a „The Amazing Spider-Man”-et. A címszereplő népszerűsége megnőtt, és gyorsan az egyre bővülő Marvel-univerzum szerves részévé vált, és olyan rendszeresen szereplő karakterekkel foglalkozott, mint az Emberi fáklya. Hihetetlen Hulk és Daredevil. A Pókember világának mellékszereplői egyformán interaktívak és színesek, elbűvölő olvasók voltak, akik lágy pontokat alakítottak ki számukra. Ide tartozik J. Jonah Jameson, a „Daily Bugle” újság Pókember-ellenes főszerkesztője, a Pókember szerelmei, Gwen Stacy és Mary Jane Watson, valamint olyan jelmezes gonoszok, mint a Doktor Octopus, a Zöld Goblin és Méreg.
 
A Pókember gyorsan bővülő franchise lett, hőstetteit már nem tudták egyetlen havi számba foglalni. Spidey és más Marvel-karakterek gyakori keresztezése vezetett a kéthavonta megjelenő „Marvel Team-Up” sorozat létrehozásához 1972 márciusában, amely 150 kiadásig futott. Ebben a folyamatban lévő sorozatban a Pókember a Marvel-univerzum szinte minden magas rangú szuperhősével összeállt.
A „Peter Parker: The Spectacular Spider-Man” volt a Pókember folyamatos kalandjainak negyedik részes képregénysorozata. 1976 decemberében debütált, és 263 kiadás után ért véget. Ennek a korszaknak az egyik legemlékezetesebb eseménye Peter házassága Mary Jane Watsonnal.
 
Mindannyian tudjuk, hogy Pókember gyors, de a képregényvilágban való lendületére hamarosan Hollywood is felfigyelt. A Sony Entertainment megvásárolta a Spider-Man jogait, és 2002 májusában a „Pókember” című filmmel vitte a képernyőre. Mivel Tobey Maguire alakította a barátságos környék szuperhősét, a Pókember-filmek megnyitották az utat a Marvel mozi-univerzum és a szuperhősfilmek műfaja előtt. A „Spider-Man 2” 2004-ben jelent meg, és megdöntötte a kasszarekordokat, majd 2007-ben a „Pókember 3” következett, amely véget vetett Sam Raimi rendező trilógiájának. A franchise-t öt évvel később újraindították, 2012-ben a "The Amazing Spider-Man"-vel, Andrew Garfield főszereplésével.
 
Ezután Pókember debütált a Marvel Cinematic Universe-ben az „Amerika Kapitány: Polgárháború” (2016) harmadik felvonásában. A fiatal színész, Tom Holland életet lehelt a web-slingerbe, akit a Sony Entertainment és a Marvel Studios közötti folyamatos jogi problémák és karakterjogok miatt elhanyagoltak. A Pókembert bemutató legújabb Marvel-filmek a „Bosszúállók: Végtelen háború” (2018) és a „Spider-Man: Far From Home” (2019) világszerte kasszasikerek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése