2024. augusztus 25., vasárnap

Nemzeti Használt Ruhatár Nap – augusztus 25.

Nemzeti Használt Ruhatár Nap – augusztus 25.
Hányszor vettél már egy ruhadarabot, de egyszer-kétszer felvetted, és kidobod, miután évekig gyűjtötted a port a szekrény hátsó részében? Sajnos a válasz túl sokszor. Szerencsére zajlik egy mozgalom, amely megkímélhet bennünket pazarló énünktől: a Nemzeti Használt Ruhatár Nap augusztus 25-én.

A használt ruhák vásárlása és a használt ruhák adományozása pozitív ciklust hoz létre, amely kulcsfontosságú a hulladék csökkentése szempontjából. Sajnos van egy megbélyegzés a használtruha-üzletekben vagy a használtruha-üzletekben, de itt az ideje, hogy ezt napvilágra hozzuk, és beszéljünk arról, miért olyan hibás. A használt vásárlással pénzt takaríthatsz meg, pozitív hatással van a környezetedre, és ha helyesen csinálod, akkor minden bizonnyal új cuccok kerülnek a szekrénybe. Augusztus 25-én tehát irány a kedvenc használtcikk boltod és szerezz be néhány új (régi) szálat!
 
Nem szorgalmazzuk a rongyos vagy egyértelműen nem higiénikus ruhák viselését, de a használt ruhák jó hírű forrásból való vásárlása olyan nagy előnyökkel jár, hogy el sem tudjuk képzelni, miért bántják!
Az első és legnyilvánvalóbb előny a megtakarítás; a kiskereskedelmi ár töredékéért kapsz cikkeket. A ruhák kitűnő állapotban vannak, és ha rászánja az időt, találhat vintage dizájner ruhákat vagy akár licencelt árut is. Azt is látni fogja, hogy a fast fashionhez képest a használt ruhák minősége és élettartama többnyire jobb.
 
A következő és legfontosabb indok a használt vásárlás mellett a Föld erőforrásainak megőrzése, a szennyezés csökkentése és a fenntarthatóbb életmód. Rengeteg ruhadarabot dobnak ki és dobnak le a szeméttelepekre, ami tragikus pazarlás! A környezet rombolása és a nehezen megkeresett pénzed új ruházatra pazarlása csak azért, mert egy bizonyos cikk már nem divatos, borzasztóan pazarló.
 
Az ipari forradalom előtt a ruházat drága volt, korlátozott volt, és nem volt olyan könnyen eldobható. Az ipari forradalmat követően a ruházat tömeggyártása tömegfogyasztáshoz vezetett. Hamarosan az emberek gyakran vásároltak ruhákat, és kidobták a régieket. És a használt ruhákhoz kötődő megbélyegzés – hogy ez a pénzhiány jele – felkapta a fejét.
 
Ez megváltozott, amikor a keresztény szolgálatok elkezdtek ruhákat és kiegészítőket gyűjteni, hogy programjaik finanszírozására továbbértékesítsék őket. Elkezdtek felbukkanni a használt boltok, amelyek hasznot húztak és ösztönözték a jótékonysági szolgáltatásokat nyújtókat. Manapság a Zs és a Millennials a fenntartható divat előmozdításában és a pazarlás csökkentésében tevékenykedik. A Millenárisok 77%-a inkább környezetbarát ruházatot vásárol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése