2024. augusztus 19., hétfő

Országos Burgonyanap – augusztus 19.

Országos Burgonyanap – augusztus 19.

Nagy rajongója vagyok a burgonyának. Ismerősek ezek a kifejezések: krumpedli, krumpli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, gruja, földialma, svábtök, földitök vagy pityóka (Erdélyben)? Mindegy is, hogy hívják, nagyon finom.
🙂
Augusztus 19-én van a burgonya nemzeti napja, tehát ha szereted a burgonyát, akkor ez neked szól! Soha nem ünnepelted még ezt a növényt? Most akkor tedd azt! 
 
Peru és Chile hegyvidékén őshonos, az ott lakók mintegy ötezer éve termesztik a burgonyát. Európába az első
 hódítók hozták az 1540-es években. Itt nem fogadták nagy lelkesedéssel, de a 17. század végén Európa-szerte bekövetkező éhínség idején megkedvelték. Azóta az egész világon elterjedt, manapság a burgonya alapélelmiszernek számít.
 
A burgonyának, más néven krumplinak sokféle fajtája van, melyeket az érési idő, a héj, a hús színe, és a gumó alakja szerint lehet megkülönböztetni. Fogyasztani kizárólag a gumóját szabad: a virágából keletkező bogyókban, a növény felszíni zöld részeiben, a burgonyagumó „szemeiben" (rügyeiben) és a napon tartott gumó megzöldülő héjában méreganyagot, szolanint fejleszt. Ezeket a részeket a krumpli tisztításakor el kell távolítani.
 
A burgonya mintegy 18 százalék szénhidrátot (keményítőt), 1-2 százalék fehérjét, jelentős mennyiségű C-vitamint, emellett B1-, A- és K-vitamint tartalmaz. Fehérje alkotó elemei közt megtalálhatók a lizin és a metionin esszenciális aminosavak. Kiemelkedő káliumforrás: 340 mg/100 g.
 
A burgonya évszázadok óta népszerű étel, így itt az ideje, hogy felismerjük ezt a sokoldalú és hámozható kedvencet. Pépázva, összetörve, aprított vagy sajttal borított burgonya szinte minden étkezéshez fogyasztható – vagy étkezésként is! – ezek a keményítőtartalmú zöldségek finom és egyszerű módja a vas, kálium és c-vitamin beszerzésének. A szójátékok épp most sültek el! Most csak pirítsuk meg, és ne mondjunk el mindent arról, hogy mitől is olyan… feltűnő a nemzeti burgonyanap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése