2024. augusztus 20., kedd

Országos Rádiónap – augusztus 20.

Országos Rádiónap – augusztus 20.
Nem szoktam rádiót hallgatni. De vannak, akik szeretik, és utazásaik során ébren tartja őket, vagy szórakoztatónak találják.

Augusztus 20-án az Országos Rádió Napja. A rádió egykor a Föld egyik leghihetetlenebb technológiája volt – a hadseregek és a kormányok egyaránt használták navigációra, hírterjesztésre és egyebekre. Elérhetőbbé tette a híreket és a zenét, és közelebb hozott minket nemzetként és bolygóként. Bár manapság inkább az internetre és a televízióra támaszkodunk abban, amiben egykor a rádióra támaszkodtunk, a rádió korántsem halt meg, és egyre jobban megbecsülik régies és fantasztikus tartalmai miatt.
 
A rádió feltalálását általában Gugliemo Marconinak tulajdonítják az 1890-es években, a hírek szerint Nikola Tesla először mutatta be a rádiót 1893-ban. Ennek ellenére a folyamat évtizedeken át tartott, és sok tudós kis mértékben, de jelentős mértékben járult hozzá az elektromágneses indukció, az elektromosság megértéséhez. vezetés és rádióhullámok. Például Heinrich Rudolph Hertz az 1880-as években felfedezte a rádióhullámokat, amelyek segítettek bizonyítani az elektromágnesesség elméletét, amelyet James Clerk Maxwell 1873-ban terjesztett elő.
 
A rádió felfedezése után elég sok időbe telt, mire a technológiát kommunikációs céllal használták – ez egyrészt azért volt, mert a feltalálók még nem ismerték fel fejlesztésük gyakorlati és életet megváltoztató alkalmazásait, másrészt azért, mert sokkal több összetevőt tartalmaztak. elektromos hullámok továbbításához és észleléséhez szükséges.
 
A közszolgálati rádiónak megvan a maga feltalálója, ez pedig Lee de Forest. 1910-ben közvetítette az első nyilvános rádióadást, amelyben operasztárok hangjai is szerepeltek. A De Forest-féle Radio Telephone Company gyártotta az első olyan kereskedelmi rádiókat, amelyek mérföldekről is képesek voltak jelet fogni.
Nyilvánvaló, hogy a rádió hatalmas volt a zene szempontjából, és azonnal megváltoztatta az iparág tájképét. A hírek a rádióba is eljutottak, és a bemondók gyorsan adásba szállhattak, hogy tömeges közönséghez eljuttassák a nap történéseit. Az első rádióhírműsort 1920. augusztus 31-én sugározták Detroitból – egy olyan állomáson, amely ma WWJ néven maradt fenn. A 20. század elején a rádiót sportközvetítésekre, telefonszolgáltatások segítésére, sőt repülőgépes navigációra is kezdték használni.
 
A digitális forradalom és a vezeték nélküli korszak következtében a rádió megváltozott és alkalmazkodott. Manapság, bár a rádiót számos funkcióra használják, már nem őrzi meg korábbi csúcsát a szórakoztató és hírmédiában. A televízióval, az internettel és egyebekkel a rádiónak nehéz versenyezni ezen a téren – de az emberek még mindig szeretik, és nem úgy tűnik, hogy a rádió egyhamar megszűnik. Valójában manapság még jobban értékeljük a rádiót a régimódi évjárat miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése