2024. augusztus 3., szombat

Országos görögdinnyenap – augusztus 3.

 Országos görögdinnyenap – augusztus 3.

Semmi sem olyan, mint a hőséget a nyár legüdítőbb gyümölcsével verni, amelyet augusztus 3-án, a görögdinnye nemzeti napján ünnepelnek.
A lédús, frissítő görögdinnye megérdemli a saját napját, ezért ünnepeljük a Görögdinnye Nemzeti Napját.

Tudtad, hogy a görögdinnye 92%-a víz? Nem csoda, hogy olyan frissítő! Az emberek évezredek óta ástak bele ebbe az ízletes, lédús gyümölcsbe, és minden az ókori Egyiptomban kezdődött. Azt mondják, hogy a görögdinnye termesztése a Nílus völgyében már a Krisztus előtti második évezredben elkezdődött. Görögdinnye magvakat még Tutanhamon király sírjában is találtak! Különféle görögdinnye festményeket találtak az ókori egyiptomi feliratokon is.
Augusztus 3-án ünnepeljük ezt az ősi bogyót a lédús finomság ünnepén – más néven a görögdinnye nemzeti napján.

Az édes gyümölcs, amelyet ma élvezünk, az ezer éves termesztés során bekövetkezett mutációk eredménye. Görögdinnyemagot adtak el az afrikai Kalahári-sivatag kereskedelmi útvonalain áthaladó kereskedőknek. A görögdinnye termesztése innen terjedt el Afrikában. A görögdinnye ősének eredete Afrikából származik, majd elterjedt a mediterrán országokban és Európa más részein. A 9. század végére Kínában és Ázsia többi részén általánossá vált a görögdinnye termesztése.

John Mariani „The Dictionary of American Food and Drink” szerint a „görögdinnye” szó először 1615-ben jelent meg az angol szótárban. A görögdinnye közismert, mint egyfajta dinnye, de nem tartozik a Cucumis nemzetségbe. A görögdinnye külső héja sötétzöld, sárga csíkokkal vagy foltokkal. Több mint 300 fajta görögdinnye kapható, a vöröstől a fehérig, és különböző formájú és méretűek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése