2024. augusztus 14., szerda

A kalligráfia világnapja – augusztus 14.

A kalligráfia világnapja – augusztus 14.
Nagyon szeretek kézzel írni, grafomán vagyok, és nagyon szeretem a szép betűket. Szeretek szépen írni. A kalligráfiát még nem próbáltam, de már egy ideje szemezek vele. 😉

A kalligráfia világnapját minden évben augusztus második szerdáján tartják. Idén augusztus 14-én ünnepeljük ezt a napot. Ez az ünnep arra hivatott, hogy mindenkit emlékeztessen a kézírás fontosságára, amely ma jogtalanul feledésbe merült a nagy mennyiségű digitális és nyomtatott információ miatt. A napot a „Manuscript Pen Company” alapította. Ezen a napon arra akartak emlékeztetni mindannyiunkat, hogy a kézírás egy készség, egy további lehetőség számunkra, hogy minden ember tapasztalatának egyediségét hirdessük a világgal, és hogy mindannyian különlegesek és egyediek vagyunk.
 
Kelet-Ázsiában a kalligráfia első említése Kínában i.e. 2000 körül jelenik meg. Itt a festészet fontos fajtájaként fejlődik – nem csak a szép írás kedvéért. A papír kínai feltalálásával az írás és a kalligráfia gyors fejlődésnek indult.
 
A szép írás művészete egy sajátos tudománnyá válik, amelynek a munka és a kutatás céljait szentelik. Ezzel egy időben kialakulnak a kínai írás főbb stílusai. Európában a kalligráfia kialakulása a „görög-római” íráson alapult. Az „etruszk ábécé” volt az első, de az etruszk írás még a rómaiak számára is érthetetlen volt. Kezdetben csak nagybetűket használtak ebben az ábécében. Később a latin ábécé kezdett fejlődni a modern Itáliában.
 
A kalligráfia művészete ötvözi az ősi hagyományokat, amelyek több ezer év alatt alakultak ki a különböző kultúrákban. Manapság ennek az írott művészetnek számos változata létezik - nyugat-európai, ázsiai, kínai, japán, iszlám stb. Mindegyikük kialakulása nagy hatással van a kalligráfia fejlődésére általában. A kalligráfia világnapja remek alkalom arra, hogy emlékezzünk erre a történelemre, és a kalligráfia a szenvedélyed legyen!

1 megjegyzés: