2024. augusztus 2., péntek

#350. Könyvajánló - Karl May: Winnetou 1. rész

Gyermekkorom nagy kedvence ez a könyv. Egyébként is, kicsit indiánmániás vagyok. A gyerekeim is tudják. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy MUSZÁJ nekik megismerni ezt a könyvet. Így minden este közös felolvasás van. Én vagyok a hangoskönyv. :)

Karl May egy különleges író volt. Tudtad például, hogy vakon született, aztán megműtötték és 4 éves korára kapta vissza a látását? Vagy tudtad, hogy többször összeütközésbe került a törvénnyel, mert apró lopásokat, csalásokat követett el, hogy megéljen?
Aztán jött az írás!
És a Winnetou!

Egyszer jutott el Amerikába csak, de akkor sem a prérire. A vadnyugati környezet közvetlen ismeretének hiányát sikerrel pótolta élénk képzeletével, széles körű olvasottságával, korabeli térképek, útleírások, néprajzi és nyelvészeti publikációk tanulmányozásával.
Nekem 4 részben van meg, és a gyerekekkel még csak az első részt olvastuk el. De folytatása következik. 😊

Érdekes látni, hogy melyik gyerekem hogy éli meg. Zsófi szinte él a történettel. Izgul, megjegyzéseket tesz, és látszik rajta, hogy szinte ott van. Kata szimplán szórakozott, és nála nem lehet tudni, hogy mikor van képben, és mikor nincs. Leginkább nincs. :) Vannak koncentrálási problémái. Nimródot meg szimplán nem érdekli. Rezzenéstelen arccal szenvedi végig. Ő az a gyerekem, aki nagyon logikusan gondolkodik, de az olvasás mint olyan számára... nem létezik. 

Azért próbálkozom. 


1 megjegyzés:

  1. Én is nagyon szerettem az indiános könyveket. Sosem olvastam lányregényeket, mert unalmasnak, érzelgősnek tartottam őket. Inkább ezek meg Jókai, Verne.

    VálaszTörlés