2024. augusztus 8., csütörtök

A dollár nemzeti napja – augusztus 8.

 A dollár nemzeti napja – augusztus 8.


A Nemzeti Dollár Napját minden évben augusztus 8-án tartják az Egyesült Államokban. Ez a betartás fontos esemény az ország történelmében, amikor a pénzrendszer létrejött. Valójában 2021 elején a forgalomban lévő amerikai valuta 2,10 billió dollárt tett ki. A dollárt váltóként használják, és több országban elfogadják. Olvasson tovább, ha többet szeretne megtudni ennek a rendkívül fontos pénznemnek a történetéről.  

Míg a nemzeti dollárnap megalkotója továbbra is ismeretlen, ez az ünnep az Egyesült Államok monetáris rendszerének 1786-os megalakulásának napja. Ezen a napon határozták meg a különféle érmék értékét, készítési módját stb. Még az arany értékét darabonként 10 dollárban, az ezüstét pedig 1 dollárban határozták meg. A papírpénz-dollárokat jelenleg Federal Reserve Notes néven ismerik, és tervük a spanyol dolláron alapult. Valójában az egydolláros bankjegyet több mint 50 éve nem tervezték át a hamisítás megelőzése érdekében. Az első papírdollárra, amelyet 1862-ben nyomtattak, Abraham Lincoln pénzügyminisztere, Salmon P. Chase nyomtatta. Később, 1869-ben George Washington először jelent meg az 1 dolláros bankjegyen. Érdekes módon a Crane & Company több száz éve szállít papírt az amerikai valutához.  

A dollár meglehetősen érdekes, és jelekkel és szimbólumokkal van díszítve. Találhatunk egy apró madarat a megfelelő szám felett a dollár arcoldalán. Ezenkívül a bankjegy hátoldalán lévő piramis az Egyesült Államok Nagy Pecsétjének része. A befejezetlen felső egy növekvő és terjeszkedő országot ábrázol. A piramissal szemben van egy sas, amely a háborút és a békét jelképezi. Ezen kívül még egy 13 csillagból álló csillagkép és egy 13 csíkos pajzs is megfigyelhető a sas feje fölött.  

A jelenlegi időkben az amerikai dollárt számos nemzetközi tranzakcióban használják, és egyben a világ elsődleges tartalékvalutája is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése