2024. augusztus 15., csütörtök

Országos Bőrműves Nap – augusztus 15.

Országos Bőrműves Nap – augusztus 15.
A Nemzeti Bőrműves Napot minden évben augusztus 15-én ünneplik. Ezt a napot azért hozták létre, hogy tiszteletben tartsák a bőrműves művészetet, valamint az ahhoz szükséges készségeket. A bőr a valaha létezett egyik legsokoldalúbb anyag. A Tandy Leather azért hozta létre ezt a napot, hogy elismerje ezt a tényt, és értékelje a bőrkészítés kreatív képességeit.

Szinte egy egész napot nem tudunk kibírni bőr nélkül. Benne van a cipőben, a kanapénk és az autóüléseink huzatában, és még a nadrágunkat feltartó övekben is. A bőr az egyik legsokoldalúbb ember által készített anyag, a bőr megmunkálása pedig az egyik leghasznosabb készség az emberiség történetében.
 
A bőrt különböző állatok bőréből és irhákból készítik, és különféle tárgyak, például ruházat, cipők, bútorok, valamint szerszámok vagy felszerelések készítésére használják. Mindaddig létezik, amíg az embereknek szüksége volt táplálékra vadászni vagy ölni, de maguk a bőrkészítési technikák – a bőr megmunkálása, cserzése és kéregképzése – már sok-sok éve léteznek.
 
Az ókori görögök és rómaiak irányadónak tekinthetők, mivel a szandálok és táskák megalkotásával megtalálták a bőr felhasználásának módját, nemcsak védő, hanem esztétikai szempontból is, a középkorban pedig már ruházatra is használták. , nyergek, könyvek, dobozok és egyéb művészeti és kézműves felszerelések.
 
A modern időkbe hozva a Tandy Leather a bőr- és bőripari termékek egyik legnagyobb forgalmazója Amerikában, nagy- és kiskereskedelmi szinten, világszerte több mint 100 üzlettel. A jelenleg a The Leather Factory tulajdonában lévő Tandy Leather a National Leathercraft Day megalkotója, és 2018-ban hozta létre az ünnepet, hogy elismerje a bőrműves művészetet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése