2024. augusztus 22., csütörtök

A növényi tej világnapja – augusztus 22.

A növényi tej világnapja – augusztus 22.
Már nagyon régóta, kb. 10 éve nem fogyasztok tejet. Ha igen, az csakis növényi tej. És a kedvencem a mogyorós.

Augusztus 22-én ünnepeljük a Növényi Tej Világnapját, mert akár tudod, akár nem, a növényi tej jó, fenntartható alternatívája a tejes tejnek. A növényi tej biztonságosan biztosítja a szervezet számára kulcsfontosságú tápanyagokat és ásványi anyagokat, erőt és kitartást adva ahhoz, hogy teljes életet élhess.
A Növényi Tej Világnapja arra is emlékeztet bennünket, hogy a növényi tej fogyasztásának más előnyei is vannak. Segít az állatkínzás megszüntetésében és a globális felmelegedés csökkentésében – pusztán egy pohár tej megivásával! Tehát tegyen jót testének és a világnak azzal, hogy egy hideg, habos pohár ízletes növényi tejet pirítóssal megemel saját és világunk egészsége érdekében.
 
A növényi tej laktózmentes, és a legjobb helyettesítője a tehéntejnek. A Növényi Tej Világnapját 2017-ben a Plant Based News társalapítója, Robbie Lockie hozta létre. A nap a PBN és a ProVeg közös erőfeszítése lett 2018-ban, és a kampány több millió embert buzdított világszerte arra, hogy térjenek át a tejtermékekről a növényi alapú alternatívákra.
 
A növényi tej fogyasztásának legnagyobb oka, hogy laktózmentes, ezért ideális azok számára, akik laktózérzékenyek. De ez még nem minden, a növényi eredetű tej kiváló ízű, alacsony zsírtartalmú, és ideális a vegánok számára. A növényi alapú tej tápanyagokban gazdag, és tartalmazza az alapvető vitaminok és ásványi anyagok napi szükségletét. A koleszterinszint növekedésének kockázata minimális, és a tej állaga sem terheli az emésztőrendszert.
 
A mandulatej, a szójatej, a kesudiótej, a rizstej, a kendertej és a lentej manapság a legtöbb szupermarketben könnyen beszerezhető növényi eredetű tejtípusok közé tartoznak. A növényi alapú tej előállítása kegyetlenségmentes, ami egy másik jó ok a váltásra. Az ehhez hasonló változtatások csekélynek tűnhetnek, elhanyagolható eredménnyel, de hosszú távon mindenképpen hozzájárulnak szénlábnyomunk csökkentéséhez és egészségünk javításához.
 
Egyes növényi eredetű tejtípusok tartósítószereket és adalékanyagokat, például túlzott cukrot tartalmaznak, ezért érdemesebb olyan cukrozatlan növényi tejet keresni, amelynek rövid összetevőlistája és rövid eltarthatósága van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése