2024. augusztus 28., szerda

Országos Csokornyakkendő Nap – augusztus 28.

Országos Csokornyakkendő Nap – augusztus 28.

 
A Nemzeti Csokornyakkendő Napja augusztus 28-án az egyetlen ünnep, amelyet mindenki kedvenc alulértékelt kiegészítőjének szentelnek. Ez a tökéletes nap arra, hogy előásd kedvenc csokornyakkendődet, és felvonultasd a városban, hogy megmutassa mindenkinek, milyen ügyes és kifinomult vagy! Még akkor is, ha farmernadrággal párosítod, minden bizonnyal remekül fogsz kinézni, ha egy ilyen kiegészítőt viselsz. Tehát ma ünnepeljük ezeket a klasszikus divatos eszközöket és mindazokat, akik rendszeresen viselik őket.
 
A csokornyakkendő időtlen idők óta, de legalábbis a 19. század óta az osztály, az elegancia és a társadalmi-szellemi felsőbb rétegek megtestesítője. Függetlenül attól, hogy születésénél fogva magas társadalmi státuszú voltál, vagy értelmiségi körökben híres volt szellemességedről és ügyességedről, a csokornyakkendő elárulta ezt a világnak.
 
Nos, talán nem túlzás. De a csokornyakkendő szerény eredete óta számos társadalmi körben a státusz és a rang szimbólumává vált. Érdekes módon a csokornyakkendő elsőször horvát zsoldosok hordták a harmincéves háború idején, a 17. században. A katonáknak sálcsomókat tükröző nyakkendőkre volt szükségük. Természetesen a franciák ebből a viszonylag szélsőséges és botrányos forrásból átvéve népszerűsítették a 
trendet Párizsban, mielőtt az elterjedt volna a divattudatos világ többi részén.
 
Ettől kezdve a csokornyakkendő a hivatalos öltözködés fontos részévé válik, és különösen népszerű az orvosok és a doktori orvosok körében. Végül a nyakkendő népszerűsége megfogyatkozott a második világháború alatt az elkészítéséhez szükséges anyagok és az emberek hiánya miatt. Nem titok azonban, hogy a csokornyakkendő a balettlátogatók és a Bond-gonoszok körében egyaránt megmaradt. A csokornyakkendő ma már fekete nyakkendős ügyeknél és ironikus módon hipsztereknél is látható. A Csokornyakkendő Nemzeti Napja tehát a történelem és a szimbolika megünneplése, amely szorosan egy érintetlen csomóba van csomagolva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése