2024. július 28., vasárnap

A fák nemzeti napja – július 28.

 A fák nemzeti napja – július 28.  

 
Aki ismer, tudja, hogy nagy rajongója vagyok a fának. Lenyűgöznek! Teljesen!
 
A nemzeti fák napját július utolsó vasárnapján tartják.  Július utolsó péntekén az Iskolafa Napjával együtt ünneplik. Idén július 28-ra esik. A National Tree Day Ausztrália legnagyobb közösségi faültetési és természetgondozási rendezvénye. Körülbelül 300 000 ember önkénteskedik ezen a napon, hogy részt vegyen olyan környezetvédelmi tevékenységekben, amelyek felvilágosítják az ausztrálokat az őket körülvevő világról. 
 
 Fontos, hogy fákat ültessünk, és vigyázzunk természetes környezetünkre, mert a fák elnyelik és megkötik a szén-dioxidot a légkörünkből. Az általuk előállított fa is fontos, környezetbarát építőanyag, mert szén-dioxidot tárol és megújuló erőforrás.  
 
1594-ben Mondoedo spanyol falu polgármestere adott otthont a világ első dokumentált lugasültetvényének fesztiváljának. Később, 1805-ben egy Don Juan Abern Samtrés nevű pap élt Villanueva de la Sierra közösségében, aki felismerte a fák fontosságát az egészség, a tisztaság, a díszítés, a természet, a környezet és a szokások szempontjából. Úgy döntött, hogy fákat ültet a farsangi kedden, hogy vidámabb legyen, amelyet ma lugas napnak neveznek.  
 
Az ünnepség szentmisével kezdődött és három napig tartott. A szentmisét követően Samtrés papok, oktatók és a szomszédok nagy tömege kíséretében elültette az első fát – egy nyárfát – az Ejido völgyében. Később lakoma és tánc következett. Samtrés kiáltványt írt a fák védelmében, amelyet kiosztott a közeli városokba, hogy előmozdítsa a környezet iránti szeretetet és tiszteletet, valamint arra ösztönözze őket, hogy fákat telepítsenek közösségeikben.  
 
1872-ben Nebraskában ünnepelték az első amerikai lugasnapot. 1883-ban a connecticuti Birdsey Northrop Japánba látogatott, és átadta az Lugas nap és a Falujavítás üzenetét, és ugyanebben az évben az Amerikai Erdészeti Szövetség Northrop-ot választotta az Lugas nap országos kampányát folytató bizottság elnökévé.  
 
A Lugas napot Ausztráliával, Kanadával és Európával is megosztotta. Az Lugas napot először Ausztráliában ünnepelték 1889. június 20-án. Ausztrália számos államában van az Lugas nap, bár Viktóriában van egy Lugas Hét, amit Rupert Hamer miniszterelnök javasolt az 1980-as években. Az ország úgy döntött, hogy egy lépéssel tovább lép, 1996-ban létrehozta a Nemzeti Fák Napját, és azóta a program keretében a közösségek közel 26 millió fát ültettek el. 2019-ben a Planet Ark Környezetvédelmi Alapítvány létrehozta a „Palántabankot”, hogy anyagi támogatást nyújtson azoknak az iskoláknak és közösségi csoportoknak, ahol a legnagyobb szükség van palántákra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése