2024. július 16., kedd

A tengerimalac elismerésének napja – július 16.

A tengerimalac elismerésének napja – július 16.

Július 16-án ünneplik a tengerimalacok elismerésének napját, hogy tisztelegjenek ezeknek az ennivalóan szerethető háziállatoknak, amelyek több ezer ember szívét belopták. Igen, ezek a szőrgombák barátságos kisállatok, amelyek megfelelő bánásmód esetén az egyik legjobb társnak bizonyulhatnak. És képzeld csak? Ezek a háziállatok is rendkívül szociálisak. Ha még nem volt lehetőséged egy napot tengerimalaccal tölteni, most itt az ideje, hogy kipróbáld, az élmény emlékezetes lesz. Vedd fel a kapcsolatot a környékeden működő állatmenhelyekkel vagy mentőszolgálatokkal, hogy megismerd ezeket az ölelhető lényeket.
 
A tengerimalacok olyan rágcsálófajok, amelyeket házi kedvencként fogadnak be háziasított természetük és aranyos megjelenésük miatt. A tengerimalacokat azonban nem mindig tartották otthon – eredetileg állatállománynak tekintették őket, és húsukat az emberek fogyasztották. Állítólag a perui Andok-hegységből származnak, az állatok kezdetben vadon éltek, és ki kellett őket képezni. Bár az emberek megették, a tengerimalacokat a Kr.e. 500 között készült népművészetben és kézműves alkotásokban is ábrázolták. és i.sz. 500-ban, mivel bizonyos civilizációk imádták őket. Az Inka Birodalom emberei viszont feláldozták őket isteneiknek, hogy kedvükben járjanak. Mondanunk sem kell, hogy mielőtt a tengerimalacok népszerűvé váltak házi kedvencként, létezésük többféle dolgot jelentett a különböző régiókhoz tartozó emberek számára.
 
A 16. század folyamán tengerimalacokat importáltak Európába, és az egzotikus háziállatok hírnevét vívták ki. Mivel egyedülállóak a földre, csak a gazdagok birtokolták őket. Valójában I. Erzsébet angol királynőt állítólag lenyűgözték a tengerimalacok. Ez a státusz azonban megváltozott a 17. században, amikor a tengerimalacokat elkezdték tudományos kísérletekre használni, mivel biológiai hasonlóságuk az emberrel. Ők voltak a fő kísérleti alanyok, mielőtt az egerek és a patkányok a képbe kerültek. Ennek a történelmi háttérnek köszönhető, hogy a „tengerimalac” kifejezést ma gyakran használják kísérleti alanyra utalva. Ma ez az egyik legnépszerűbb kisállat a gyerekek körében.

2 megjegyzés:

  1. Most vettem észre ezt a bejegyzésedet. Lányomék kedvenc háziállata sőt kettő is van belőle, az egyik éppen ilyen az unokám "Búza" nevet adott neki.

    VálaszTörlés