2024. július 15., hétfő

Országos Szeretem a lovakat Nap – július 15.

Országos Szeretem a lovakat Nap – július 15.
Július 15-én, a Szeretem a lovakat Nemzeti Napon nem fogjuk azt mondani, hogy tartsa meg a lovait, mert ma arról szól, hogy mindent a lovakért teszünk. A lovak az egyik legkedveltebb és legimádottabb állatok a világon. Valójában a lovak a negyedik helyen állnak a világ legnépszerűbb állatainak listáján. A lovak már egy ideje nagyon fontosak az emberiség számára, ősidők óta háziasították őket. Sokoldalúságuk miatt a lovakat sokféle területen használják, a mezőgazdaságtól és a szállítástól a szórakoztatásig. A lóversenyen és a díjugratáson a lovak is megmutatkoznak az ujjongó tömeg előtt.

A Szeretem a lovakat Nemzeti Napot azért hozták létre, hogy felhívják a figyelmet az állatok fontosságára az emberiség történetében és fejlődésében. Az állat feltehetően Észak-Amerikából származik, (itt jelezném, hogy kötelezően ajánlanám az indiános könyvek olvasását) a megnövekedett utazás és a globalizáció miatt a világ más részeire is eljutott. Ezek a korai lófajták később kihaltak az amerikai kontinensen. A lovak 350 fokos látásúak és rendkívül szociálisak. Saját fajukkal és más állatokkal is barangolnak. Ezenkívül szocializációs képességük miatt könnyen tenyészthetők.
 
Régen a lovakat háziasították és húsukért és tejükért tenyésztették. Az állat fontos táplálékforrás volt a közép-ázsiai sztyeppéken, ahol a mai napig lovakat tenyésztenek fogyasztásra. Egyes kultúrákban a kancatejet is erjesztették, és alkoholos italként fogyasztották. Ahogy az emberi populáció növekedett, és a kereskedelmi forgalomba hozatal kezdett átvenni az uralmat, a lovakat elkezdték használni a föld megművelésére és más általános mezőgazdasági környezetekre. Erőjük és kitartásuk miatt a lovakat áru- és emberszállításra is használták hosszú és rövid távolságokon. Az évek során a lóversenyek és a díjugrató versenyek is felkeltették a közönség figyelmét.
 
De nekem egyszerűen csak szépek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése