2024. július 14., vasárnap

Cápa tudatosság napja – július 14.

Cápa tudatosság napja – július 14.

A július 14-i cápa tudatosság napja a csodálatos tengeri élőlényeket ünnepli, amelyeknek már jó ideje rossz a szerepe. Ha a tenger veszélyeire gondolunk, a cápák határozottan felkerülnek a listára, mivel a filmekben és rajzfilmekben ábrázolják őket. A Cápa-tudatosság napja azonban nem az a nap, amikor az ártatlan halakat kiáltják, hanem a nap, amikor rosszat kiáltanak nekik. Az erős és rendkívül ellenálló ragadozók valójában jobban félnek az emberektől, mint fordítva. Nagyobb az esély a villámcsapásra, mint annak, hogy egy cápa megöli vagy megtámadja. A cápák attól kezdve, hogy megölik őket, mert az emberek félnek tőlük, egészen a húsukért és az uszonyukért gyűjtötték be, a cápák felkerültek a veszélyeztetett fajok listájára, ami rossz hír számukra és a környezet számára is.
 
Úgy tűnik, hogy a cápa tudatosság napja az Egyesült Államokból származik, de a nap célja, hogy felhívja a figyelmet az említett tengeri élőlényekre, egyetemes. A cápák, akárcsak a halak, olyan régre nyúlnak vissza a történelemben, hogy sok tudós „élő kövületként” emlegeti őket. A halak porcos csoportjába tartoznak, mert csontvázuk nagy része porcokból áll, kivéve a fogakat, amelyek kemények, élesek és erősek ahhoz, hogy megakadjanak és lebontsák táplálékukat. Elegáns testformájuk segíti a mozgékonyságot úszás közben. A cápáknak általában öt-hat rés van az oldalukon és mellúszók, amelyek nincsenek a fejükhöz rögzítve.
 
Az évtizedek során a cápák száma több okból is lecsökkent. Az emberek a bőrük, a húsuk és az uszonyuk miatt vadásztak rájuk szerte a világon. Ez a túlhalászás oda vezetett, hogy sok cápaszervezet lobbizik a cápahús-kereskedelem illegálissá tétele érdekében. Ennek ellenére sok halászati ​​vállalat megtagadja a törvények és protokollok betartását, és továbbra is személyes haszonszerzés céljából fog cápákat. Ráadásul a popkultúra által a cápákról alkotott ijesztő és veszélyes kép a halak sok felesleges megöléséhez vezetett. Tanulmányok és kutatások szerint a cápapopuláció exponenciálisan, 71%-kal csökkent 1970 óta. Ez a helyzet riasztó, mivel a lecsökkent cápapopuláció súlyos hatással lehet a környezetre. A cápák kordában tartják az óceánok egészségét azáltal, hogy ellenőrzés alatt tartják a többi tengeri lakos populációját. A cápák például tengeri teknősöket zsákmányolnak, akik a szén-dioxid-tárolás szempontjából fontos tengeri füvet esznek. Ha a tengeri teknősök populációja növekszik, a szénraktárak veszélybe kerülnek, és így a környezet is.
 
Nem olyan régen jártunk a Tropicariumban, ahol lehet cápákat látni. Érdemes meglátogatni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése