2024. július 20., szombat

Nemzetközi sakknap – július 20.

 Nemzetközi sakknap – július 20.

Ugye senki nem lepődik meg rajta, hogy ezt választottam! Sakk ❤️

Július 20-án ünnepeljük a Nemzetközi Sakknapot, amely az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) ötletéből született. A sakk szerelmesei szerte a világon minden évben ezen a napon ünneplik kedvenc játékukat, a több mint 50 éves hagyománynak megfelelően.
A sakk eredete vita tárgya. Számos elmélet tulajdonítja a játék kezdetét olyan országoknak, mint India, Kína, Oroszország és Közép-Ázsia.
 
Egy népszerű elmélet az indiai háborús játékot – a „chaturangát” – tartja a sakk ihletőjeként. Az emberek ezt a sakk előfutárának tekintik, mivel a későbbi sakkváltozatokban két kulcsfontosságú jellemzője volt – a különböző figuráknak más-más funkciója volt, és a győzelem egy figurán alapult (a modern sakkban a király). Ennek a játéknak a változatai eljutottak keletre, északra és nyugatra, és minden alkalommal nagyon eltérő jellemzőket öltöttek. A chaturanga egy változata vagy egy későbbi változata, a „shatranj” Perzsián, a Bizánci Birodalom és az Arab Birodalom révén jutott el Európába.
 
Úgy gondolják, hogy az iszlám befolyás az oka annak, hogy a sakkfigurák nem rendelkeznek kifejezetten emberi/állati jellemzőkkel. Az iszlám vallás tiltja, hogy emberekről vagy állatokról szobrokat készítsenek, így valószínűleg ez az oka annak, hogy a sakkfigurák olyan homályosak.
 
A terjeszkedő arab birodalom a 10. századra Észak-Afrikába, Szicíliába és Spanyolországba vitte a sakkot. Ezzel egy időben a sakk világszerte elterjedt, a keleti szlávok a Kijevi Ruszba, a vikingek pedig Izlandra és Angliára hozták a játékot.
 
A sakk népszerűsége annak tudható be, hogy gazdagsággal, tudással és hatalommal kapcsolták össze. A 15. századra úgy alakult, hogy hasonlítson a sakk jelenlegi változatára Angliában.
Az általunk ismert játékot hamarosan egy angol alapította meg, átvéve az általunk oly jól ismert fekete-fehér négyzeteket. A modern történelem számos eseményt és versenyt mutat be a sakk kapcsán, és a játék izgalmas új változatait, amelyek növelték a sakk népszerűségét. A további fejlesztések hamarosan olyanná tették ezt a játékot, amilyen ma – megjelentek a megbízható időzítési mechanizmusok, életbe léptek a játékszabályok, és karizmatikus világjátékosok törtek a színre.
 
A Közgyűlés július 20-át a sakk nemzetközi napjává nyilvánította a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) megalakulásának dátumaként. Világszerte sakkozók milliói ünneplik ezt a napot és ezt a játékot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése