2024. július 3., szerda

Nemzeti Egyél babot nap – július 3.

 

Nemzeti Egyél babot nap – július 3.
A Nemzeti Egyél babot nap minden év július 3-án van, és ez egy olyan ünnep lesz, amely teljesen új elismerést ad a hüvelyesek, mint élelmiszercsoportok iránt.

Az is meglepő lehet, hogy a bab nem tartozik szigorúan a „zöldség” közé, mivel a hüvelyesek definíció szerint minden olyan magot vagy gyümölcsöt jelentenek, amely a hüvelyben nő, vagy maguk az ehető hüvelyek, amelyek hüvelyes növényeken (azaz a borsófélék családjába tartozókon) nőnek. Ezzel a bab egész világa nyílik meg előttünk, ami izgalmas lehet, főleg azok számára, akik úgy nőttek fel, hogy a babot főzelékként kénytelenek enni.
 
Bár a nemzeti Egyél a babot nap ünneppé tételének pontos dátuma és oka nem ismert, azt tudjuk, hogy magának a babnak a története még a babfőzéshez használt edények feltalálását is megelőzi. A babtermesztés már 7000 évvel ezelőttre nyúlik vissza, így olyan alaptermék, amely kiállta az idő próbáját, és nem csodálkozunk. A hüvelyesek elképesztő egészségügyi előnyeikkel a növényi alapú, fehérjedús táplálkozási erőművek. Tehát ez azt is jelenti, hogy mindenki számára megfelelőek, függetlenül az étrendtől vagy az életmódtól. Nagyon ritka, hogy valaki allergiás a babra is, bár egyes hüvelyesek allergiás reakciókat válthatnak ki, például a földimogyoró.
 
A bab eredetileg vad szőlőből származik, amely Közép- és Dél-Amerikában nő. Ezt közönséges babnak nevezik, és azóta több ezer babfajta létezik, és termesztik világszerte. Az egyik legsokoldalúbb növény, szinte bárhol termeszthető. 5000 évvel ezelőtt a lima bab és más fajták népszerűek voltak az inkák és aztékok körében, és a bab népszerűsége akkora, hogy érdemes megemlíteni Homérosz „Iliászában”, ahol a babot metaforaként használja. Úgy tűnik, az ókori egyiptomiak is részesei voltak a babnak és a lencsének, mivel festmények és tárgyi bizonyítékok azt mutatják, hogy a testeket babbal temették el, hogy táplálják őket a túlvilágra vezető útjuk során. Az 1500-as évekre, a hajókon keresztüli kereskedelem megjelenésével a bab a világ minden szegletébe eljutott, és egyre több fajtát kezdtek termeszteni. Bár gyakran szegény ember táplálékának tekintik, a bab fontos táplálékforrás a nehéz körülmények között élő emberek számára; mint az első és a második világháborúban harcoló katonák, vagy a pestis terjedése miatt Európában kihaló európaiak a középkorban. Ki gondolta volna, hogy a bab ilyen életmentő lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése