2024. július 7., vasárnap

A csokoládé világnapja – július 7.

 

A csokoládé világnapja – július 7.
Ugye tudjátok, hogy ma nem is választhattam volna más napot? Nem volt kérdés. 


 
Vannak, akik a sötétet és a keserűt, mások a lágyat és az édeset szeretik, de nem számít, milyen ízű a csokoládé világnapján, július 7-én. A kakaóbab (és a cukor) felelős azért a gazdag ízért, amelyet olyan jól ismerünk és szeretünk. Mexikóban, valamint Dél- és Közép-Amerikában őshonos, de az Egyesült Államokba és néhány európai országba is átültetik, hogy megfeleljen a nagy fogyasztói igényeknek. finomság. Naponta körülbelül 1 milliárd ember eszik csokoládét világszerte. Kiváló íze mellett rengeteg egészségügyi előnnyel is bír. Bár a csokoládét hizlalónak tartják, meglepő módon mérsékelten fogyasztva segíthet a fogyásban és a testsúly megőrzésében is. Emellett Valentin-hét van, és a csokoládé a szerelem étele.
 
A 2009-ben alapított Csokoládé Világnap annak a napnak az állítólagos évfordulója, amikor ez az ikonikus desszert 1550-ben először belépett Európába. A világ minden táján ezen a napon árusítják a cukorkaboltok és a helyi beszállítók legkedveltebb áruikat, így hogy mindenki, kicsik és idősek egyaránt élvezhessék a falatokat a cuccból.
 
A csokoládé a Theobroma kakaófa magjából származik. A kakaó Mexikóban, Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi részén nő, ahol legalább három évezrede óta termesztik. A világ ma növekvő kakaófáinak 70%-a Afrikában található. A kakaómag használatának legkorábbi ismert megfigyelése i.e. 1100 körüli időszakból származik. A fa magjainak nagyon komoly, keserű íze van, és erjeszteni kell, hogy az íz fejlődjön.
Egy tábla csokoládé elkészítéséhez a kakaófa magjait banánlevéllel borítják, és hagyják erjedni, ekkor kakaóbabnak nevezik. Miután a kakaóbab megérkezett a feldolgozóüzembe, lassan, alacsony hőmérsékleten megpörkölik. Akkor ideje elválasztani a héjakat a tollhústól, hogy a tollhegyeket finom porrá lehessen őrölni, az úgynevezett kakaólikőrt, ami durva formában csak tiszta csokoládé. A kakaómasszát gyakran cseppfolyósítják és formázzák más összetevőkkel vagy anélkül. Ez az az állapot, ahol csokoládé likőrt kap. A csokoládé likőr ezután két komponensre - kakaóvajra és kakaó-szárazanyagra - kerül feldolgozásra.
 
A csokoládégyártáshoz leglényegesebb két termék ebből a kakaósüteményből származik. A kakaóport úgy állítják elő és csomagolják, hogy az élelmiszerboltokban megvásárolhassák, hogy süteményeinkbe, süteményeinkbe belesüthessük a szeretett pörkölt ízprofilt, míg a kakaóvajat úgy állítják elő, hogy a gyártók felhasználhassák csokoládéjuk alapanyagaként.
 
Ezzel az ehető kinccsel kapcsolatos sok kutatás azt találta, hogy erős antioxidánsforrás, emellett segít javítani a véráramlást, csökkenti a vérnyomást és csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Növeli a szerotonin és a dopamin szintjét is, ami javítja a hangulatot. Sok embernek azt tanácsolják, hogy több étcsokoládét együnk, mivel egészségesebb hatással bír. Rengeteg finomság készül csokoládéból – forró csokoládés tej, csokoládés tej, csokis torta és brownie, csokoládé szeletek és még sok más, amit ma élvezünk.
 
Az étcsokoládé, amelynek íze leginkább az anyamagjához hasonlít, egyszerűen kakaólikőr, kakaóvaj és cukor keveréke. A tejcsokoládé tartalmazza ezt a három összetevőt, valamint egy kis tejport. Ezen a ponton a csokoládégyártók hozzáadhatnak olyan dolgokat, mint a diófélék, sók és szirupok, hogy javítsák az ízprofilt. Kihűlés után a keverékek a megfelelő formák formájára megkeményednek, papírba csomagolják, és kedvenc üzleteinkbe és édességboltjainkba szállítják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése