2024. július 25., csütörtök

Nemzetközi Vörös Cipő Nap – július 25.

 Nemzetközi Vörös Cipő Nap – július 25.  

 

A minden július 25-én megünnepelt Nemzetközi Vörös Cipő Napot az ausztrál Lyme-kóros beteg, Theda Myint emlékére hozták létre, aki 2013-ban halt meg a betegségben. A napot 2014-ben hozták létre Myint barátai, hogy tisztelegjenek előtte. és másoknak is világszerte, akik elveszítették a Lyme-mal vagy hasonló betegségekkel vívott csatákat., A „piros cipőt” azért választották a nap szimbólumának, mert Myint rajongott a piros cipőkért, és hogy ezek az ő identitásának és harcának szerves részét képezik.  

Karen Smith és Lisa Hilton – mindketten a Global Lyme és a Láthatatlan Betegségek Szervezetének alapítói – 2014-ben állították elő a Nemzetközi Vörös Cipő Napot. Ez barátjuk, Theda Myint tiszteletére készült, aki július 25-én Lyme-kórban halt meg. 2013, tehát a dátum. Myint-betegsége fokozatosan nőtt, miután Ausztráliában kullancscsípte meg, és súlyosbította egy influenzaroham, amelyet 2000-ben európai utazása során kapott el.  

A tüneteit mások viszonylag nem látták, de kilenc évig állandó fejfájásra panaszkodott, és érzékenyebb lett a fényre és bizonyos hangokra. Később rendkívüli kimerültségi rohamok, kognitív zavarok és a testében állandóan kisugárzó általános fájdalom is szenvedni fog. Ennek ellenére mindent megtett, hogy normális életet éljen, és aktívan töltött időt szeretteivel.

Végül 2011-ben diagnosztizálták nála Lyme-kórt, és élete hátralévő részét a betegség kiálltával és a kezelési lehetőségek kutatásával töltötte, mígnem 2013-ban meghalt.  

A napot társasági összejövetelekkel és felvilágosító programokkal tartják, amelyek során az emberek piros cipőt viselnek, hogy gyászolják és megünnepeljék elhunyt szeretteik életét. Myint a piros cipők iránti szeretetéről volt ismert, ezért lett a piros cipő a nap szimbóluma. A Lyme-kór egyike a számos „láthatatlan” betegségnek, mivel az egyének még diagnosztizálásuk után sem mutatnak egyértelmű betegséget. Állapotuk súlyossága miatt valószínűleg hosszú ideig az ágyukban és a házukban lesznek bezárva, ami gyakorlatilag „láthatatlanná” teszi őket a világ többi része számára. Ennek eredményeként a Lyme-kórban szenvedő betegek pontos számának meghatározása kihívást jelent. Az ausztrál Lyme Conditions Association becslése szerint 2019-ben körülbelül 2000 ausztrál szenved a betegségben. 

 A Vörös Cipő Nemzetközi Napja tehát nem csak Theda Myint bátor útjára emlékezik, hanem arra is, hogy felhívja a figyelmet és emlékezzen azokra, akik Lyme-ban vagy hasonló láthatatlan betegségekben vesztették életüket világszerte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése