2024. július 21., vasárnap

Nemzeti Lamington-nap – július 21.

 Nemzeti Lamington-nap – július 21.

Ausztráliában minden év július 21-én ünneplik a nemzeti Lamington-napot. Ezen a napon egy finom desszert ünnepe van, amelyet a déli féltekén élők szeretnek.

A lamington egy vajas, ízes piskótából álló desszert, amelyet csokoládészósszal vonnak be. A Lamingtonokat kókuszreszelék vagy szárított kókuszdió borítja. A sütemény a „legausztrálabb torta” néven ismert. A Lamingtonokat olyan különleges alkalmakkor fogyasztják, mint például az Ausztrália napján. Mivel a desszert népszerű és fontos az ausztrál kultúra számára, egy különleges nappal tisztelték meg ennek megünneplésére.
A nemzeti Lamington-nap egy olyan desszertet tisztel és ünnepel, amely az ausztrál kultúra elengedhetetlen része. A lamingtonokat egész évben fogyasztják. Ezek azonban elengedhetetlenek különleges alkalmakkor, például az Ausztrália napján.
 
A Lamingtonokat „Lammo”-nak vagy „Lammosnak” is nevezik. Nemcsak Ausztráliában, hanem Új-Zélandon is népszerűek. A desszertről azt tartják, hogy Queenslandből származik. A Lamingtonok nevét vagy Lord Lamingtonról kapták, aki Queensland kormányzója volt a 19. század végén, vagy feleségéről, Lady Lamingtonról.
 
A tortával kapcsolatos történet szerint Lord Lamingtonnak váratlan vendégei voltak, akikről gondoskodni kellett. Lord Lamington séfje, Armand Galland vett a maradék francia vaníliás piskótából, és csokoládéba és kókuszba mártotta. A desszert nagy sikert aratott, a vendégek kérték a receptet. Egy másik történet szerint a torta véletlenül beleesett a csokoládéba, majd kókuszt használtak a torta vonzó megjelenésére.
 
A torta első megjelenése után a receptet elterjesztették Sydneyben és Új-Zélandon. A recept ezután népszerűvé vált az egész déli féltekén.

2 megjegyzés:

  1. Fantasztikus vagy! Hányadik ünnepnap ez már? És még mindig nem unjuk meg. És te sem. Gratula!

    VálaszTörlés