2024. július 24., szerda

Országos Tengerészeti Hét – július 24.

 Országos Tengerészeti Hét – július 24.

 

A címmel ellentétben a Nemzeti Tengerészeti Hetet július 24-től augusztus 8-ig kétheten át ünneplik, hogy értékeljék az Egyesült Királyságban országos szinten létező csodálatos tengeri állatokat és növényeket. A Nemzeti Tengerészeti Hét során az Egyesült Királyság minden tájáról érkezhetnek emberek, hogy felfedezzék helyi partvonalukat, miközben a visszavonuló tenger felfedi kincseit. Szánjon időt arra, hogy megvédje és értékelje a tengeri élővilágot a következő két hétben.
 
A Nemzeti Tengerészeti Hetet azért szervezték meg, hogy motiválja az embereket az óceán jobb megértésére és törődésére. Az ünnep arra ösztönöz bennünket, hogy értékeljük és óvjuk óceánjainkat. A Nemzeti Tengerészeti Hét során az embereknek időt kell fordítaniuk arra, hogy az óceánok milyen létfontosságúak az emberiség számára, mivel ezek alkotják a bolygó legnagyobb ökoszisztémáját. Amellett, hogy a bolygó vizének 97%-át tartalmazzák, a bolygó biológiai sokféleségének 80%-át is alkotják, több mint 30 000 fajjal.  
 
A természeti világ azonban gyorsan leépül. Az óceánok veszélyben vannak a globális felmelegedés következtében. Az elsődleges tényezők az emberi tevékenységnek tulajdoníthatók, ezért mindent meg kell tennünk a megmentésük érdekében. A lényeg az, hogy ha a végén elveszítjük az óceánokat, minden gyorsan megromlik. Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a becslések szerint a globális tengeri halpopulációk mintegy 80%-át túlhalászták vagy kimerítették. Az ebből eredő veszély miatt a biológiai sokféleség veszélyben van, ami súlyos következményekkel jár az élelmezésbiztonságra és a globális gazdaságra nézve.  
 
Egy publikált tanulmány szerint a világ befagyott óceánjai a korábban előre jelzettnél lényegesen gyorsabban olvadnak. A világ gleccserei jelenleg a legkisebbek, amelyek az emberiség történetében valaha is voltak, és olvadásuk felelős a világ tengerszint-emelkedésének egyharmadáért. Néhány példa az óceánba dobott anyagokra, amelyek különösen károsak a tengeri élővilágra: cigarettacsikk, horgászdrót és nagy mennyiségű műanyag törmelék, amelyek mindegyike biológiailag lebomlik.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése