2024. július 18., csütörtök

A hallgatás világnapja – július 18.

A hallgatás világnapja – július 18.
 
Shhh… hallod? Ez a július 18-i hallgatás világnapja. A Hallgatás Világnapjának minden évben a World Listening Project ad otthont, egy nonprofit szervezet, amely „a világ és a természeti környezet, a társadalmak és a kultúrák megértésére törekszik a hallgatás és a hallgatás gyakorlatán keresztül. Felfedezik az akusztikus ökológiát, egy olyan tudományágat, amely az emberek és a természeti világ kapcsolatát vizsgálja a hang által közvetített módon. 
 
Tehát csendesedj el, nyisd ki a füled, és készülj a hangzásvilág tanulmányozására a Hallgatás Világnapján.
A hallgatás világnapja július 18-ra esik Raymond Murray Schafer, kanadai zeneszerző és környezetvédő születésnapjának tiszteletére, akit az akusztikus ökológia megalapítójaként tartanak számon. 1933. július 18-án született, és kidolgozta World Soundscape Projectjét, amely az 1970-es évek akusztikus ökológiájának alapvető gondolatait és gyakorlatait fektette le.
 
A hallgatás világnapját 2010-ben hozták létre, és minden évben egy-egy témához kötődik az ünnep. 2017 témája pl. a „Földre hallgatás” volt, amely Pauline Oliveros amerikai zeneszerző életét és örökségét tisztelte, aki egyszer azt mondta: „Néha sétálunk. a talajon, néha járdán vagy aszfalton, vagy más felületeken. Találhatunk-e talajt, ahol sétálhatunk, és tudunk-e figyelni a talaj hangjára vagy hangjaira? Területet veszítünk? Találhatunk-e új talajt, ha hallgatunk rá?”

Az ünnep kezdete óta több ezer ember vett részt a világ minden tájáról. A 2021-es Hallgatás Világnapjának témája a „The Unquiet Earth”, amelyet Raquel Castro lisszaboni filmrendező, kurátor és szervező készített.
A hallgatás valóban olyan művészet, amely osztatlan figyelmet és türelmet követel az embertől, és előnyös a másiknak, akinek szüksége van rá. A hallgatás a hallgató számára is előnyös, fejleszti hallási készségeit és élesíti a környezettudatosságát. Bármennyire is fontos a hallásunk, gyakran nem használjuk hatékonyan, blokkoljuk a legtöbb hangot és hangot, és nem igazán figyelünk az üzenetre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése