2024. július 11., csütörtök

Országos Uszodanap – július 11.

 

Országos Uszodanap – július 11.
 A Nemzeti Uszoda Napja minden évben július 11-re esik, és nem csak az uszodák ünnepe, hanem a medencékhez tartozó kellékek, például medencejátékok, kiegészítők és fürdőruhák ünnepe is. Gondoljon vissza kedvenc medencés emlékeire, és tegye a mai napot méltóvá arra, hogy kiegészítse memóriabankját. Mitől lesz tökéletes a medencés nap?

Ez az esély, hogy megmutasd azt a nyári testet, amely csodálatosan néz ki a legújabb fürdőruhadizájnban, vagy talán az a tény, hogy szereted az úszás nyújtotta gyakorlatokat? Vagy talán szereti a medence melletti grillezést, és már a gondolat is ínycsiklandóvá teszi. Bármi is legyen az ok, nagyon örülünk, hogy valakinek már régen eszébe jutott az uszoda, ami sokkal élvezetesebbé (és elviselhetőbbé) teszi a nyarat.
 
Bár nincs egyértelmű információ arról, hogy az Országos Uszodanapot mikor alapították vagy tartották először, magának az uszodának az eredetét nyomon követhetjük. Egyes források az első medenceszerű építményt egészen i.e. 3000-ig vezetik vissza. Mohenjo-Daro-ban (a mai Pakisztánban), ahol egy 40 x 23 méteres medencét fedeztek fel, amelyet téglával béleltek és kátrányszerű tömítőanyaggal borítottak. Évekkel később a rómaiak mesterséges medencéket építettek katonai gyakorlatok, tengeri játékok és atlétikai edzések lebonyolítására. A római császárok gyakran rendelkeztek saját medencékkel halakkal, ezért az egyik latin „medence” szó a „piscina”, azaz „halastó”. i.e. 100-ban építették az első fűtött úszómedencét.
 
Az 1800-as évek közepére az úszómedencék népszerűvé váltak Nagy-Britanniában, a legkorábbi ugródeszkákkal ellátott fedett medencéket 1837-ben építették. A Maidstone Swimming Club, amelyet 1844-ben alapítottak Maidstone-ban, Kentben, az egyik legrégebbi fennmaradt úszóklub Nagy-Britanniában. Megalakításának ötlete az volt, hogy megtanítsa az embereket úszni, és így túlélni a fulladást – a térség folyóiban történt vízbefulladások özönét követően. Az Egyesült Államok legrégebbi ismert uszodája Underwood Pool, a Massachusetts állambeli Belmontban található. Mi magyarok, meg elég nagy "vízihatalom" vagyunk. Megy ez nekünk! 
 
Csak a második világháború után váltak népszerűvé az otthoni uszodák Amerikában, a hollywoodi filmsztárok medencés luxusotthonai pedig a státusz még kívánatosabb szimbólumává tették. Napjainkban az Egyesült Államokban több mint 10,4 millió otthoni medence található, bár az egy főre jutó legtöbb uszoda rekordját Új-Zéland tartja. És itt azt hittük, csak sok birkájuk van! Azért valljuk be, nálunk is, aki teheti és lehetősége van rá, van egy kis otthoni medencéje. Már csak a hangulat kedvéért is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése