2024. július 31., szerda

Nemzeti Avokádó Nap – július 31.

Nemzeti Avokádó Nap – július 31.
Egy gondolat a Nemzeti Avokádó Naphoz: „Az avokádó a gyümölcsök között vetélytárs nélküli étel, a paradicsom igazi gyümölcse.”

Így mondta a 20. század eleji kalandor és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának botanikusa, David Fairchild, amikor bemutatta a pompás gyümölcsöket az Egyesült Államoknak, és igaza volt. Az avokádó krémes, ízletes, vitamindús természeti szimbólumok, amelyek jó életet kínálnak nekünk kedvező áron. Mindezek, valamint a szervezet számára kívül-belül sokoldalú értékük miatt az avokádókat érdemes megünnepelni, ahogyan ezt minden július 31-én, a Nemzeti Avokádó Napon tesszük.
 
Az avokádó egy olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, és vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns.
Az avokadót (Persea americana) spanyol hódítók a XVI. században hozták be Mexikóból Európába. A babérfélék családjába tartozik, trópusi fán termő gyümölcs. Színe zöldes fekete, alakja körteformájú, héja fajtától függően sima vagy ráncolt. Az avokádófa gyümölcsét fogyasztjuk, melynek íze semleges. Magjából hidegen sajtolt olajat nyernek.
 
Miért jó az avokádó?
Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet. A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére. Az avokádó olaj táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére.
 
Az avokádót már az inkák is termelték és fogyasztották. Sokan nem tudják, de a avokádó régóta ismert afrodiziákum, azték neve, "ahuacacuahat", ami herefát jelent. Csíráztathatunk avokádót. Ha egy megmosott avokádómagot hegyes végével lefele felfüggesztünk fogpiszkáló segítségével egy vízzel teli pohárra, akkor néhány héten belül a mag megreped, gyökeret, majd levelet ereszt. A csíráztatásnál arra kell figyelni, hogy a mag folyamatosan vízben legyen. Ha a növény már több levelet is hozott, ültessük humuszban gazdag talajba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése