2024. július 4., csütörtök

Országos Cézár saláta Nap – július 4.

 

Országos Cézár saláta Nap – július 4.
 
A nemzeti cézársaláta-napot minden év július 4-én tartják, és már az a tény, hogy újabb étkezési ünnepet tartunk, elegendő ahhoz, hogy a fedélzetre kerüljünk. Az egyik legkedveltebb (és ismert) saláta a Caesar saláta, ezért először nézzük meg, mi is a saláta valójában. A klasszikus vagy hagyományos Caesar saláta krutonból, friss római salátából, parmezánból és egy nyers tojást, Worcestershire szószt, citromlevet, fokhagymát, sót és borsot tartalmazó ziccer öntetből áll. A legjobb az egészben az, hogy nincs olyan étterem az országban, ahol ne szolgálnák fel a cézársalátát vagy annak valamilyen változatát, különösen, ha az étterem olasz.

A közhiedelemmel ellentétben a salátát valójában nem az ókori Róma császárairól nevezték el. Inkább az olasz séfről, Caesar Cardiniről kapta a nevét, aki elkészítette ezt a finom salátát, miután testvérével, Alexszel az Egyesült Államokba vándorolt, és éttermet nyitott a mexikói Tijuanában (Caesar’s néven). Ez az Egyesült Államokban az 1920-as években a betiltás idején történt, és ez az oka annak, hogy Cardini először nyitotta meg éttermét Mexikóban. 
 
1924-ben, a július negyedikei ünnepi rohanás idején történt, hogy Cardini éttermében kifogytak a készletek. Cardini nem akart csalódást okozni aznap éttermében étkező elit hollywoodi vendégkörben, ezért felpörgette, hogy mit talált egy salátában, és a saláta elkészítését bemutató műsort tartott élőben közönsége előtt. Ez az élő séf-előadás hozzáadott vonása, bár nem nyert neki Oscar-díjat, lenyűgözte vendégeit. A salátának sikerült igazat adnia annak a pompának és lendületnek is, ami a készítés során járt. Ez volt az átütő sikere, amely Caesar Cardini hírnevet szerezte, és a Caesar salátának adta a nevét.
 
Ma a Caesar saláta az egyik legnépszerűbb saláta szerte a világon. Julia Child amerikai séf felidézi, hogy egyik legkorábbi gyerekkori éttermi emléke az volt, hogy a Caesar’s-ba járt és kipróbálta a salátát, amit a „Julia Child konyhájából” című könyvében is megemlít. Bár mindenhol léteznek változatok, egy dolog biztos: mindenki szereti a jó cézársalátát. Tehát úgy gondoljuk, hogy a tilalomnak (és szükségszerűnek, a találmány anyjának) köszönhetjük ezt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése