2024. augusztus 31., szombat

Ézsaiás Jézusról jövendöl

 


 

Országos Trail Mix Nap – augusztus 31.

Országos Trail Mix Nap – augusztus 31.
 

Gondolkodás nélkül esszük, de a trail mix egész nap boldoggá tesz minket. Minden év augusztus 31-én az Országos Trail Mix Day tiszteletére tisztelik ezt az egészséges nassolnivalót, amelyet a szabadban való túrázáshoz készítettek.
Mitől olyan különleges a trail mix? Nemcsak granola, dió, szárított gyümölcs és néha csokoládé tápláló kombinációja, hanem könnyű, könnyen tárolható, és gyors energialöketet és tartós energiát biztosít. Menj el a helyi élelmiszerboltba, és vásárold meg az összetevőket, keverd össze, és már kész is! Szóval mire vársz? Fogj egy marékkal, és ünnepeljünk!

2024. augusztus 30., péntek

Nemzeti Strandnap – augusztus 30.

Nemzeti Strandnap – augusztus 30.
Én magam nem vagyok strandolós, nem is igazán szeretem. A tengerpart lehet, hogy tetszene... 😉

Mindenki szereti a jó napot a tengerparton, igaz? Ünnepeld a tengerpart iránti vonzódásodat augusztus 30-án, a strand nemzeti napján! A 2014-ben indult ünnep felhívja figyelmünket a strandok szépségére, ugyanakkor felhívja a figyelmet a tisztaságra és a biztonságra.
 
Így segíthetsz, miután élvezted a tengerpartot: Ne hagyj magad után semmit! Ügyelj arra, hogy az állatok ne szoruljanak be vagy gabalyodjanak bele a szemétbe, a szárazföldre és a vízbe. Tehát ússz, merülj, szörfözz, és fedezd fel a világ vízi játszótereit. Ne feledd, hogy vigyázzunk a strandjainkra! De a sima strandokra is ugyanez vonatkozik.

2024. augusztus 29., csütörtök

Országos Citromlé Nap – augusztus 29.

 Országos Citromlé Nap – augusztus 29.

Amikor az élet citromot ad neked, készíts limonádét! - tartja egy mondás. És amikor az élet lehetőséget ad arra, hogy augusztus 29-én megünnepeld a Citromlé Nemzeti Napját, tedd meg! Ezt a pucolt gyümölcsöt önmagában nehéz megkóstolni, de sokoldalú kiegészítője sok kedvenc italának, ételének és még wellness főzetének is.

A citrom az egyik kedvenc nyári italnak, a limonádénak fő összetevője, és minden tengeri lakoma szükséges kelléke. De ne csak a levét igya: használja a citrom héjából származó olajat, hogy nem mérgező rovarriasztót készítsen, vagy permetezze a levét a hajára, hogy világosabb, tengerpartosabb színt adjon! A citromok választéka végtelen! Önmagában is intenzív és zamatos, a citromlé számtalan étel és ital alapanyagaként sokoldalúan felhasználható. Az üdítők, a likőrök, a koktélok és az üdítőitalok mindegyike tartalmazhat citromlevet. A pácokhoz és az ételek elkészítéséhez is használt citromlé különleges ízt hoz létre, és gyors tartósítószerként is hasznos.
 
A citrom örökké létezett, de először Kolumbusz Kristóf vezette be az Újvilágba 1493-ban. Azóta a citrom a háztartásokban, gyógyászati ​​célokra használt alapanyag lett, és egykor a gazdagság jeleként is tekintették.
A citromban nem csak az íz és a savas tulajdonságai. A citromlevet gyógynövényes gyógymódokban használják, számos betegségre gyors gyógyír, sőt otthoni szépségápolási kezelések készítésére is használják. A citromlé a szervezet méregtelenítésére is nagyon népszerű. A vízzel kevert citromlé teljes körűen megtisztítja az emésztőrendszert.

2024. augusztus 28., szerda

#360. 3apró dolog, ami tetszik

Pár nap, és itt az iskolakezdés. Eléggé vegyes érzelmek vannak bennem. 
Újra első osztályt kaptam, ez már a 3. év, hogy újra elsősökhöz kerültem. Már annyira profi vagyok első osztályból, hogy csak na! :)
Most, hogy a teremdekorációt csináljuk, ami nem halad olyan jól, mert én kb. 1 hete tudom, hogy hol leszek.De ez egy vicces helyzet, tényleg. Már Zsófimat is magammal vittem, szegény ő mászott fel mindenhová és kalapált fel dolgokat, amiket tudott. A kolléganőmnek eltört a lába, én pedig egész augusztusban kezelésre és gyógytornára járok - még az áprilisi ízületi gyulladásom miatt. Úgyhogy kicsit késésben vagyunk, de majd csak megoldódik.
Mindenesetre sok ötletet találtam. Iskolait is, meg másfajtát is. Most az utóbbiakból hoztam párat. 

 
Szeretem az egyszerű ötleteket, és az olyanokat, amik kicsit feldobják a kertet, a házat. A DY dolgokat. Érdekes, ennek ellenére mégsem vagyok nagy újrahasznosító, vagy megvalósító. Nem tudom miért. Sok minden volt tervben, de aztán valahogy nem csináltam meg őket. De nézegetni szeretem, így ha ti is, akkor hoztam 3 jópofa apróságot, ami még ötletes is. 
Jópofák.

Kellemes iskolakezdést kívánok mindeninek!
Ezen a weboldalon nézelődhetsz, szerintem találni fogsz jó kis dolgokat. :)

Országos Csokornyakkendő Nap – augusztus 28.

Országos Csokornyakkendő Nap – augusztus 28.

 
A Nemzeti Csokornyakkendő Napja augusztus 28-án az egyetlen ünnep, amelyet mindenki kedvenc alulértékelt kiegészítőjének szentelnek. Ez a tökéletes nap arra, hogy előásd kedvenc csokornyakkendődet, és felvonultasd a városban, hogy megmutassa mindenkinek, milyen ügyes és kifinomult vagy! Még akkor is, ha farmernadrággal párosítod, minden bizonnyal remekül fogsz kinézni, ha egy ilyen kiegészítőt viselsz. Tehát ma ünnepeljük ezeket a klasszikus divatos eszközöket és mindazokat, akik rendszeresen viselik őket.
 
A csokornyakkendő időtlen idők óta, de legalábbis a 19. század óta az osztály, az elegancia és a társadalmi-szellemi felsőbb rétegek megtestesítője. Függetlenül attól, hogy születésénél fogva magas társadalmi státuszú voltál, vagy értelmiségi körökben híres volt szellemességedről és ügyességedről, a csokornyakkendő elárulta ezt a világnak.
 
Nos, talán nem túlzás. De a csokornyakkendő szerény eredete óta számos társadalmi körben a státusz és a rang szimbólumává vált. Érdekes módon a csokornyakkendő elsőször horvát zsoldosok hordták a harmincéves háború idején, a 17. században. A katonáknak sálcsomókat tükröző nyakkendőkre volt szükségük. Természetesen a franciák ebből a viszonylag szélsőséges és botrányos forrásból átvéve népszerűsítették a 
trendet Párizsban, mielőtt az elterjedt volna a divattudatos világ többi részén.
 
Ettől kezdve a csokornyakkendő a hivatalos öltözködés fontos részévé válik, és különösen népszerű az orvosok és a doktori orvosok körében. Végül a nyakkendő népszerűsége megfogyatkozott a második világháború alatt az elkészítéséhez szükséges anyagok és az emberek hiánya miatt. Nem titok azonban, hogy a csokornyakkendő a balettlátogatók és a Bond-gonoszok körében egyaránt megmaradt. A csokornyakkendő ma már fekete nyakkendős ügyeknél és ironikus módon hipsztereknél is látható. A Csokornyakkendő Nemzeti Napja tehát a történelem és a szimbolika megünneplése, amely szorosan egy érintetlen csomóba van csomagolva.

2024. augusztus 27., kedd

Nemzeti Csak mert Nap – augusztus 27.

Nemzeti Csak mert Nap – augusztus 27.
Nem kell más, mint a nemzeti csak azért, mert nap. Miért? Hát csak azért. Ha spagettit szeretnél készíteni reggelire a tavalyi farsangi jelmezben, tedd azt! Ha felnőttként szeretnél fára mászni, csináld! Ez egy olyan nap, amikor abba kell hagyni a miértek miatti aggódást.

A Csak mert Nap nagyszerű módja a véletlenszerű kedveskedések terjesztésének is. Küldj egy átgondolt kártyát egy barátodnak, csak úgy. Hívd fel a nagyszüleidet, csak úgy! Szedd fel a szemetet a szomszéd udvaráról, csak úgy!
 
A Csak mert Nap eredeti változata egy mozgatható, Mert Nap nevű ünnep lehet, amelyet először május harmadik szerdáján ünnepeltek. Az ötvenes évek végén vagy a hatvanas évek elején találta fel Joseph J. Goodwin a kaliforniai Los Gatosból. A feleségének ajándékozott tranzisztoros rádiót saját családi nyaralásukká változtatta. Goodwinék számára nem annyira a rádióról volt szó, mint inkább az élet, a szabad délutánok és a család megünnepléséről. Így, ami egy egészséges családi ünnepnek indult, amely az élet spontaneitásának szépségét ünnepli, éves ünneppé nőtte ki magát szerte az Egyesült Államokban.
 
Ahogy felnövünk és beolvadunk a világba, hajlamosak vagyunk arra, hogy mindig azt tegyük, amit elvárnak tőlünk. És sok ember számára ez kissé unalmas lehet. Ezen a különleges napon ezek a kimondatlan szabályok, amelyeket a társadalom kiköveztetett előttünk, már nem érvényesek. Ez a nap lehetőség arra, hogy bármit megtegyél, amit szíved vágyik. Ez a nap arra buzdít, hogy saját dobod ütemére menetelj. Esély, hogy rím vagy ok nélkül csinálj valamit. Legyen szó rögtönzött kirándulásra indulva bárhová, vagy meglepni egy barátot virággal. Ez a nap a lehetőség, hogy egy kis spontaneitást adj az életedhez. Lehetőség ez arra is, hogy pozitívumot közvetíts másoknak! Hagyj cédulát valakinek az asztalán. A lehetőségek végtelenek, és az egyetlen dolog, ami visszatart, az te vagy!

2024. augusztus 26., hétfő

Nemzeti Kutyanap – augusztus 26

Nemzeti Kutyanap – augusztus 26.
A Nemzeti Kutyanapot először 2004-ben alapította Colleen Paige, kisállat- és családi életmód szakértő és állatvédő. Ezt a napot azért hozta létre, hogy minden kutyát megünnepelhessenek, és hogy felhívja a figyelmet a menhelyen lévő kutyák számára, és ösztönözze azokat az örökbefogadásra, akik még nem találtak otthont.

Augusztus 26. azért fontos Colleen számára, mert ezen a napon a családja örökbe fogadta Sheltie-t, amikor 10 éves volt.
 
Fogadd el a Nemzeti Kutyanapot, mint lehetőséget, hogy minden kutya biztonságos, boldog és bántalmazásmentes életet élhessen!
 
A kutyák valamiért az ember legjobb barátjai, miért ne ünnepelnénk meg őket? Ezek a szőrös barátok sokféle formában, méretben és fajtában megtalálhatók. Mindenki számára van kutya! Akár a nagy, akár a kicsi kutyákat szereted, minden kölyköt meg kell ünnepelni a Kutya Nemzeti Napján.
 
A 2004-es első ünneplés óta a Kutya Nemzeti Napja egyre nőtt, és mára világszerte ünneplik. 2013-ban az ünnep bekerült a New York-i jogszabályokba, és megtekinthető New York állam szenátusának honlapján.
Colleen Paige, az ünnep alapítója arra is használja a napot, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a kutyák milyen sokrétűen járulnak hozzá társadalmunkhoz. A kutyák fontos szerepet játszanak attól kezdve, hogy az életüket felteszik a bombák vagy kábítószer-kereskedők felkutatására szolgáló bűnüldöző szerveknek a segítségnyújtásig azoknak, akiknek szükségük van rá. Manapság a kutyák még a rákot is képesek azonosítani a betegekben.
 
A Nemzeti Kutyanap felfelé ívelő pályán halad, és egyre népszerűbb. A médiában minden évben széles körben foglalkoznak vele, és a mentőotthonok mindenekelőtt az üzenetük eljuttatásához szükségesek. Akár úgy döntesz, hogy egy mentőotthonban önkénteskedsz, adományozol egy menhelynek, vagy egy extra nagy ölelést adsz szőrös barátodnak, ezt a napot mindenképpen azzal töltsd, hogy elismerd, milyen fantasztikusak a kutyák.

2024. augusztus 25., vasárnap

#359. Amikor jó a kilátás...

 Szeretem az ablakokat. Mindig is szerettem. Gyermek koromban, amikor tél volt, és karácsonykor mentünk a családdal a keresztszüleimhez vacsorára, szerettem benézni a házak ablakán. Nem kíváncsiságból, csak a hangulat miatt. Most is szeretek. 

Amikor először egyedül voltam Párizsban, és sétáltam egyet a kis utcákban, akkor benéztem egy ablakon, és láttam, hogy fiatalok együtt vannak (biztos valami buli volt), és beszélgetnek, nevetgélnek. Még most is előttem van a hangulata, pedig eltelt kb. 25 év. 

Ezt a fotót valahol a neten vagy a Facebookon találtam. Olyan szépek... Mindegyikhez tartozik egy-egy történet, életút. Mármint a családokhoz.

 Én is összegyűjtöttem pár ablakot, ami nekem tetszik, és bár nem sűrűn szoktam ablakot pucolni, azért nézegetni nagyon jó.


 Ugye, hogy hangulata van?

Nemzeti Használt Ruhatár Nap – augusztus 25.

Nemzeti Használt Ruhatár Nap – augusztus 25.
Hányszor vettél már egy ruhadarabot, de egyszer-kétszer felvetted, és kidobod, miután évekig gyűjtötted a port a szekrény hátsó részében? Sajnos a válasz túl sokszor. Szerencsére zajlik egy mozgalom, amely megkímélhet bennünket pazarló énünktől: a Nemzeti Használt Ruhatár Nap augusztus 25-én.

A használt ruhák vásárlása és a használt ruhák adományozása pozitív ciklust hoz létre, amely kulcsfontosságú a hulladék csökkentése szempontjából. Sajnos van egy megbélyegzés a használtruha-üzletekben vagy a használtruha-üzletekben, de itt az ideje, hogy ezt napvilágra hozzuk, és beszéljünk arról, miért olyan hibás. A használt vásárlással pénzt takaríthatsz meg, pozitív hatással van a környezetedre, és ha helyesen csinálod, akkor minden bizonnyal új cuccok kerülnek a szekrénybe. Augusztus 25-én tehát irány a kedvenc használtcikk boltod és szerezz be néhány új (régi) szálat!
 
Nem szorgalmazzuk a rongyos vagy egyértelműen nem higiénikus ruhák viselését, de a használt ruhák jó hírű forrásból való vásárlása olyan nagy előnyökkel jár, hogy el sem tudjuk képzelni, miért bántják!
Az első és legnyilvánvalóbb előny a megtakarítás; a kiskereskedelmi ár töredékéért kapsz cikkeket. A ruhák kitűnő állapotban vannak, és ha rászánja az időt, találhat vintage dizájner ruhákat vagy akár licencelt árut is. Azt is látni fogja, hogy a fast fashionhez képest a használt ruhák minősége és élettartama többnyire jobb.
 
A következő és legfontosabb indok a használt vásárlás mellett a Föld erőforrásainak megőrzése, a szennyezés csökkentése és a fenntarthatóbb életmód. Rengeteg ruhadarabot dobnak ki és dobnak le a szeméttelepekre, ami tragikus pazarlás! A környezet rombolása és a nehezen megkeresett pénzed új ruházatra pazarlása csak azért, mert egy bizonyos cikk már nem divatos, borzasztóan pazarló.
 
Az ipari forradalom előtt a ruházat drága volt, korlátozott volt, és nem volt olyan könnyen eldobható. Az ipari forradalmat követően a ruházat tömeggyártása tömegfogyasztáshoz vezetett. Hamarosan az emberek gyakran vásároltak ruhákat, és kidobták a régieket. És a használt ruhákhoz kötődő megbélyegzés – hogy ez a pénzhiány jele – felkapta a fejét.
 
Ez megváltozott, amikor a keresztény szolgálatok elkezdtek ruhákat és kiegészítőket gyűjteni, hogy programjaik finanszírozására továbbértékesítsék őket. Elkezdtek felbukkanni a használt boltok, amelyek hasznot húztak és ösztönözték a jótékonysági szolgáltatásokat nyújtókat. Manapság a Zs és a Millennials a fenntartható divat előmozdításában és a pazarlás csökkentésében tevékenykedik. A Millenárisok 77%-a inkább környezetbarát ruházatot vásárol.

2024. augusztus 24., szombat

Jónás elmenekül

 


 

A Kés Nemzeti Napja – augusztus 24.

A Kés Nemzeti Napja – augusztus 24.
Augusztus 24-én, a Kés Nemzeti Napján az emberiség egyik legelső szerszámát ünnepeljük. Ez az a nap, amikor értékeljük a napi rendszerességgel használt késeket. A kések csontból, kőből és kovakőből készültek, ma pedig titánból, bronzból, vasból és acélból készülnek. Kést használunk főzéshez, étkezéshez, horgászathoz, vadászathoz és sok más feladathoz. A napot úgy ünneplik, hogy megmutatja aprítási készségeit, új késkészletet vásárol, sőt, összehasonlítja és kicseréli a késeit más hasonló gondolkodású emberekkel. Mindegy, hogy ügyes halász vagy szakács, a Nemzeti Kés Napja mindenki számára ünnep, aki valaha is használta a szerszámot.

Nehéz megmondani, ki és mikor indította el a Nemzeti Kés Napját, de úgy tűnik, 2011 óta tartanak az ünnepségek. A kés az emberiség egyik legkorábbi ismert eszköze, amelyet a túlélés szükségességéből találtak ki. Kezdetben a késeket primitív eszközként használták ásáshoz és építkezéshez, fegyverként, valamint vadászatra, halászatra és élelemgyűjtésre. A mai kortól eltérően gyakori volt, hogy a történelem előtti emberek mindig vittek magukkal kést.
 
A vaskorszakban a szerszámok erősebbek és tartósabbak lettek. A vaskéseket acélpengék követték, és azóta is nagyjából ugyanazok maradtak. A vasötvözetekből készült acélpengék manapság a legelterjedtebbek, míg a kobaltötvözet és a titán szintén népszerű választás. A korai késeknek nem volt külön nyele és penge. A díszítő célok és a könnyű használat érdekében a fogantyúkat faragott csontból, fából és fémből kezdték készíteni. Manapság a fa az egyik legnépszerűbb késnyél anyag. Az összecsukható kések feltalálásával egy külön nyél is megjelent. A kések manapság számos különféle célt szolgálnak.
 
Kést használunk ételkészítéshez és étkezéshez, gyógyászati ​​célokra és faragáshoz. Különböző típusú konyhai kések léteznek, mint például a szakács-, segéd-, vágó- és kenyérvágó kések. A legtöbb kés szinte bárki számára megfizethető, de vannak csúcskategóriás egyedi kések is, amelyeket 400 dollárért vagy még többért adnak el!

2024. augusztus 23., péntek

Országos Lovagold a szelet! Nap - augusztus 23.

Országos Lovagold a szelet! Nap - augusztus 23.
Én ezt nem vállalnám be, de ha te igen, már most büszke vagyok rád!

A kaland és a béke tökéletes keveréke a Lovagold a szelet! Napon, augusztus 23-án zajlik. Pontosan ilyen érzés repülni. Újra és újra bebizonyítottuk, hogy bármit el tudunk érni, amit csak elhatározunk, beleértve a repülést is. Az emberi meghajtású repülések létrehozása 1923-ig nyúlik vissza, a sikeres repülések pedig 1961-ig nyúlnak vissza. A koncepció azóta hatalmas fejlődésen ment keresztül, és a Nemzetközi Lovagold a szelet Nap a Kremer-díjat elnyerő első emberi hajtású repülés évfordulójára emlékezik. díj.
 
Hosszú ideig az egyetlen faj, amely megtapasztalhatta a repülés vagy siklás súlytalan és békés érzését, a légi állatok voltak. Ez egészen addig tartott, amíg az emberek vágyni kezdtek erre az érzésre. Így ismerhetjük meg a repülés és a Human Powered-Aircraft (H.P.A.s) fogalmát. Ezek az emberi hajtású járműveknek nevezett járműosztályba tartozó repülőgépek. Az emberi erővel történő repülés korai kísérletei sikertelenek voltak, mert nehéz volt elérni a magas teljesítmény-tömeg arányt.
 
1904-ben dokumentálták a kerékpáros repülőgép feltalálását, de ugyanazon év július 30-án a repülési kísérletek kudarcot vallottak. Ettől kezdve egészen 1961-ig számos kísérlet történt emberi erővel történő repülésre, amelyek soha nem tettek meg egy teljes kört. Néhány ilyen repülőgép volt a Gerhardt Cycleplane, a Zaschka Human-Power Repülőgép, a HV-1 Mufli és a Pedaliante.
 
Az emberi meghajtású repülőgép első hivatalos fel- és leszállása 1961. november 9-én volt a Southampton Egyetem Man Powered Repülőgépe (SUMPAC) által a Lasham repülőtéren. A Royal Aeronautical Society "Man Powered Aircraft Group" csoportját 1959-ben alapították. A címét 1988-ban "Man"-ról "Human"-ra változtatták, a női pilóták sok sikeres repülése miatt. A Társaság égisze alatt 1973-ban Henry Kremer iparos felajánlotta az 50 000 font értékű Kremer-díjat az első olyan emberi hajtású repülőgépért, amely nyolcas szám körüli pályán repül két, egymástól fél mérföldre lévő jelző körül. 1977. augusztus 23-án a Gossamer Condor 2 nyerte el a díjat. A Nemzeti Lovagold a Szelet nap ennek megünneplésére jött létre.

2024. augusztus 22., csütörtök

#358. Szív = Szeretet

Szeretem a szíves dolgokat, keresem, és gyűjtöm őket. 

A gyerekeimmel, főleg Katával az a játékunk, hogy minél több olyan dolgot keresünk, ami hasonlít egy szívhez, szív formája, alakja van, vagy szív jellemzi azt, esetleg szív alakú. Katának alapvetően tele van a szíve szeretettel.  Nagyon kedves természet, bár most kamaszodik, úgyhogy vannak azért nehezebb, vagyis inkább érdekesebb pillanatok. De természetben és kedvességben ő az, akinek ez fontos, vagy aki figyelemmel kíséri a dolgokat. Ő aztán nem mondható kőszívűnek.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

A dolgozataira is apró szivecskéket rajzol, leginkább azoknak a tanárainak, akiket szeret.

És ez az egyik kedvenc bibliai ige, ami eszembe jutott.

Áhítat 2015. március 06.

Nagyon fáradt vagyok. Nem igazán volt időm pihenni a nyáron, sok minden volt. Lelkileg megterhelő tanév és nyár is volt. Sok minden történt, amiről nem beszélek, mert még nem akarok. Talán majd egyszer, később. És a jövő héten már menni kell. Meg kell mondjam, hogy minden ellenére, várom. Várom úgy, hogy halvány lila gőzöm nincs arról, hogy melyik osztályban leszek, hova megyek, mit fogok csinálni. Elég izgalmas így, mert én olyan típus vagyok, aki szereti előre tudni a dolgait.

Annyit kértem a főnökömtől, hogy már nem igazán szeretnék az autista gyerekkel együtt dolgozni. Ez gond lesz az osztály miatt, de remélem, hogy megoldódik, vagy valamit tesznek érte. Nagyon megromlott a kapcsolat köztünk, aminek sajnos sok összetevője volt. Azt kell mondjam, hogy egy elég csúnya év van mögöttünk, minden tekintetben. Engem eléggé megviselt. Szerintem jó vagyok abban, amit csinálok, és szeretem is a munkámat, de van egy határ, amit nem tűrök tovább. És ez most eljött.

Meglátjuk. Mindenesetre már beszereztem egy csomó macskás-és mindenféle matricát, amit előszeretettel szoktam osztogatni. Meglátjuk mi lesz.


A növényi tej világnapja – augusztus 22.

A növényi tej világnapja – augusztus 22.
Már nagyon régóta, kb. 10 éve nem fogyasztok tejet. Ha igen, az csakis növényi tej. És a kedvencem a mogyorós.

Augusztus 22-én ünnepeljük a Növényi Tej Világnapját, mert akár tudod, akár nem, a növényi tej jó, fenntartható alternatívája a tejes tejnek. A növényi tej biztonságosan biztosítja a szervezet számára kulcsfontosságú tápanyagokat és ásványi anyagokat, erőt és kitartást adva ahhoz, hogy teljes életet élhess.
A Növényi Tej Világnapja arra is emlékeztet bennünket, hogy a növényi tej fogyasztásának más előnyei is vannak. Segít az állatkínzás megszüntetésében és a globális felmelegedés csökkentésében – pusztán egy pohár tej megivásával! Tehát tegyen jót testének és a világnak azzal, hogy egy hideg, habos pohár ízletes növényi tejet pirítóssal megemel saját és világunk egészsége érdekében.
 
A növényi tej laktózmentes, és a legjobb helyettesítője a tehéntejnek. A Növényi Tej Világnapját 2017-ben a Plant Based News társalapítója, Robbie Lockie hozta létre. A nap a PBN és a ProVeg közös erőfeszítése lett 2018-ban, és a kampány több millió embert buzdított világszerte arra, hogy térjenek át a tejtermékekről a növényi alapú alternatívákra.
 
A növényi tej fogyasztásának legnagyobb oka, hogy laktózmentes, ezért ideális azok számára, akik laktózérzékenyek. De ez még nem minden, a növényi eredetű tej kiváló ízű, alacsony zsírtartalmú, és ideális a vegánok számára. A növényi alapú tej tápanyagokban gazdag, és tartalmazza az alapvető vitaminok és ásványi anyagok napi szükségletét. A koleszterinszint növekedésének kockázata minimális, és a tej állaga sem terheli az emésztőrendszert.
 
A mandulatej, a szójatej, a kesudiótej, a rizstej, a kendertej és a lentej manapság a legtöbb szupermarketben könnyen beszerezhető növényi eredetű tejtípusok közé tartoznak. A növényi alapú tej előállítása kegyetlenségmentes, ami egy másik jó ok a váltásra. Az ehhez hasonló változtatások csekélynek tűnhetnek, elhanyagolható eredménnyel, de hosszú távon mindenképpen hozzájárulnak szénlábnyomunk csökkentéséhez és egészségünk javításához.
 
Egyes növényi eredetű tejtípusok tartósítószereket és adalékanyagokat, például túlzott cukrot tartalmaznak, ezért érdemesebb olyan cukrozatlan növényi tejet keresni, amelynek rövid összetevőlistája és rövid eltarthatósága van.

2024. augusztus 21., szerda

Országos Spumoni nap – augusztus 21.

Országos Spumoni nap – augusztus 21.
A Spumoni Nemzeti Napot minden év augusztus 21-én ünneplik, hogy tiszteletben tartsák a tejszínt, gyümölcsöt és diót tartalmazó olasz fagylaltot. Létfontosságú, hogy szeleteljük. Nápolyi eredete hosszú kulturális és földrajzi útra vitte, és ma gyakrabban fogyasztják és élvezik az Egyesült Államokban és Argentínában, mint Nápolyban. Az ízesített gelato-t korábban három rétegre rakták, majd desszertté formálták. Az édességet gyakran csokoládébevonattal vonják be a kandírozott gyümölcsök és diófélék mellett.

Nem sok információ áll rendelkezésre arról, hogy ki indította el a Nemzeti Spumoni Napot, és mikor jött létre. A legtöbb élelmiszertörténész szerint a spumoni az olaszországi Nápolyból származik, valamikor a 19. században. A „Chicago Tribune” 1979-es cikke szerint egy „hiteles spumoni” receptet szállítottak az Egyesült Államokba az olaszországi Nolából 1905-ben, és nápolyi fagylalt néven vált ismertté.
 
Ennek a fagylaltnak a három legismertebb íze az elsődleges csokoládé, a vanília és az eper. Ez az a típusú spumoni, amely egyre népszerűbb az Egyesült Államokban. Az olasz spumoni Európa-szerte népszerű maradt, és számos ízkombináció vált népszerűvé. A pisztácia-, csokoládé- és cseresznyefagylaltot spumoni néven ismerik az Egyesült Államokban, míg a vanília-, csokoládé- és bogyós fagylaltot olasz fagylaltnak nevezik. Az Egyesült Államokban azonban a legtöbb spumoni tartalmaz egy cseresznyeréteget cseresznyedarabokkal, egy pisztácia fagylaltréteget és egy csokoládéréteget. A mogyoró, a vanília, az eper és az ananász csak egy maroknyi a többi elérhető íz közül.
 
A legjobb spumoni olyan olasz negyedekben található, mint a brooklyni Bensonhurst. Brooklyn legnépszerűbb spumoniját az L&B Spumoni Gardensben szolgálják fel, amely a Pizza Tour egyik állomása. Mielőtt 1939-ben megnyitotta volna a kirakatot, Ludovico Barbati, a névben szereplő L&B, az 1930-as években Brooklynban háztól házig árulni kezdte a spumonit lovas kocsiból. Az olasz változattól eltérően az L&B-t olasz jégcsészékben szolgálják fel, így könnyebben szállítható. Fagylalt és olasz jég keveréke.
 
Tálalja a spumoni darabot, hogy kiemelje a gyönyörű rétegeit. A fagylalttál hagyományos tálalásának is tekinthető. A fagylalt viszont alkalmas arra, hogy kanalazzák. Amikor először találkozik a spumonival, úgy tűnik, hogy nápolyi. A két fagylalt közel azonos, kivéve a gyümölcsöt és a diót. Spumoni a valóságban hatással volt a nápolyira. A süteményekre, kekszekre és más ételekre is hatással volt.

2024. augusztus 20., kedd

#357. Amikor a természet visszavág

 A természet ráerőlteti magát, helyet követel magának, követeli az élethez való jogát.

 Mindig meglepnek az elhagyatott autók, akármerre járok, vagy ilyen jellegű képeket találok. 

Lehet, hogy egy kép erről: fa 

 Lehet, hogy egy kép erről: autóLehet, hogy egy kép erről: autó

Lehet, hogy egy kép erről: fa

Lehet, hogy egy kép erről: autó és fa

Itt pedig a másik véglet. Dubaiban hátrahagyott luxusautók, akik eladósodtak, és inkább a reptéren hagyták az autójukat, és elmenekültek.

Országos Rádiónap – augusztus 20.

Országos Rádiónap – augusztus 20.
Nem szoktam rádiót hallgatni. De vannak, akik szeretik, és utazásaik során ébren tartja őket, vagy szórakoztatónak találják.

Augusztus 20-án az Országos Rádió Napja. A rádió egykor a Föld egyik leghihetetlenebb technológiája volt – a hadseregek és a kormányok egyaránt használták navigációra, hírterjesztésre és egyebekre. Elérhetőbbé tette a híreket és a zenét, és közelebb hozott minket nemzetként és bolygóként. Bár manapság inkább az internetre és a televízióra támaszkodunk abban, amiben egykor a rádióra támaszkodtunk, a rádió korántsem halt meg, és egyre jobban megbecsülik régies és fantasztikus tartalmai miatt.
 
A rádió feltalálását általában Gugliemo Marconinak tulajdonítják az 1890-es években, a hírek szerint Nikola Tesla először mutatta be a rádiót 1893-ban. Ennek ellenére a folyamat évtizedeken át tartott, és sok tudós kis mértékben, de jelentős mértékben járult hozzá az elektromágneses indukció, az elektromosság megértéséhez. vezetés és rádióhullámok. Például Heinrich Rudolph Hertz az 1880-as években felfedezte a rádióhullámokat, amelyek segítettek bizonyítani az elektromágnesesség elméletét, amelyet James Clerk Maxwell 1873-ban terjesztett elő.
 
A rádió felfedezése után elég sok időbe telt, mire a technológiát kommunikációs céllal használták – ez egyrészt azért volt, mert a feltalálók még nem ismerték fel fejlesztésük gyakorlati és életet megváltoztató alkalmazásait, másrészt azért, mert sokkal több összetevőt tartalmaztak. elektromos hullámok továbbításához és észleléséhez szükséges.
 
A közszolgálati rádiónak megvan a maga feltalálója, ez pedig Lee de Forest. 1910-ben közvetítette az első nyilvános rádióadást, amelyben operasztárok hangjai is szerepeltek. A De Forest-féle Radio Telephone Company gyártotta az első olyan kereskedelmi rádiókat, amelyek mérföldekről is képesek voltak jelet fogni.
Nyilvánvaló, hogy a rádió hatalmas volt a zene szempontjából, és azonnal megváltoztatta az iparág tájképét. A hírek a rádióba is eljutottak, és a bemondók gyorsan adásba szállhattak, hogy tömeges közönséghez eljuttassák a nap történéseit. Az első rádióhírműsort 1920. augusztus 31-én sugározták Detroitból – egy olyan állomáson, amely ma WWJ néven maradt fenn. A 20. század elején a rádiót sportközvetítésekre, telefonszolgáltatások segítésére, sőt repülőgépes navigációra is kezdték használni.
 
A digitális forradalom és a vezeték nélküli korszak következtében a rádió megváltozott és alkalmazkodott. Manapság, bár a rádiót számos funkcióra használják, már nem őrzi meg korábbi csúcsát a szórakoztató és hírmédiában. A televízióval, az internettel és egyebekkel a rádiónak nehéz versenyezni ezen a téren – de az emberek még mindig szeretik, és nem úgy tűnik, hogy a rádió egyhamar megszűnik. Valójában manapság még jobban értékeljük a rádiót a régimódi évjárat miatt.

2024. augusztus 19., hétfő

#356. Vasalódeszkák... a kedvenceim

Sokan mosolyognak rajtam, amikor elmondom, hogy a vasalás engem kikapcsol, és jót tesz a lelkemnek. Sokan mondják, hogy felesleges, meg hogy ők csak akkor vasalnak, amikor felveszik a ruhát, vagy olyan ruhákat vásárolnak, ami nem gyűrődik. 
 
Nekem ez teljesen mindegy. Én szeretek vasalni, mert megnyugtat, és kikapcsol. 
Ezért most hoztam néhány szép vasalódeszka huzatot. Aki tud varrni, és szeret, biztosan kedvet kap.
 
forrás             


  

 
Én ugyan nem tudok és nem is szeretek varrni, de akinek van kedve, ezen az oldalon megnézheti, hogy hogyan kell megcsinálni.😊



Nekem a piros meg a színes kicsit túlzás, de azért érdekes dolgokat készítenek.

Ironing Board Quilt | susies-scraps.com

Happy Quilting: Rainbow Ironing Board Cover Tutorial Ezért is maradok inkább a vasalásnál. :)

Országos Burgonyanap – augusztus 19.

Országos Burgonyanap – augusztus 19.

Nagy rajongója vagyok a burgonyának. Ismerősek ezek a kifejezések: krumpedli, krumpli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, gruja, földialma, svábtök, földitök vagy pityóka (Erdélyben)? Mindegy is, hogy hívják, nagyon finom.
🙂
Augusztus 19-én van a burgonya nemzeti napja, tehát ha szereted a burgonyát, akkor ez neked szól! Soha nem ünnepelted még ezt a növényt? Most akkor tedd azt! 
 
Peru és Chile hegyvidékén őshonos, az ott lakók mintegy ötezer éve termesztik a burgonyát. Európába az első
 hódítók hozták az 1540-es években. Itt nem fogadták nagy lelkesedéssel, de a 17. század végén Európa-szerte bekövetkező éhínség idején megkedvelték. Azóta az egész világon elterjedt, manapság a burgonya alapélelmiszernek számít.
 
A burgonyának, más néven krumplinak sokféle fajtája van, melyeket az érési idő, a héj, a hús színe, és a gumó alakja szerint lehet megkülönböztetni. Fogyasztani kizárólag a gumóját szabad: a virágából keletkező bogyókban, a növény felszíni zöld részeiben, a burgonyagumó „szemeiben" (rügyeiben) és a napon tartott gumó megzöldülő héjában méreganyagot, szolanint fejleszt. Ezeket a részeket a krumpli tisztításakor el kell távolítani.
 
A burgonya mintegy 18 százalék szénhidrátot (keményítőt), 1-2 százalék fehérjét, jelentős mennyiségű C-vitamint, emellett B1-, A- és K-vitamint tartalmaz. Fehérje alkotó elemei közt megtalálhatók a lizin és a metionin esszenciális aminosavak. Kiemelkedő káliumforrás: 340 mg/100 g.
 
A burgonya évszázadok óta népszerű étel, így itt az ideje, hogy felismerjük ezt a sokoldalú és hámozható kedvencet. Pépázva, összetörve, aprított vagy sajttal borított burgonya szinte minden étkezéshez fogyasztható – vagy étkezésként is! – ezek a keményítőtartalmú zöldségek finom és egyszerű módja a vas, kálium és c-vitamin beszerzésének. A szójátékok épp most sültek el! Most csak pirítsuk meg, és ne mondjunk el mindent arról, hogy mitől is olyan… feltűnő a nemzeti burgonyanap.

2024. augusztus 18., vasárnap

Soha ne add fel nap – augusztus 18.

Soha ne add fel nap – augusztus 18.
A Soha ne add fel nap augusztus 18-án van, és azért vagyunk itt, hogy megmutassuk, hogyan ünnepelheted ezt a napot csodálatos módon. Tudtad, hogy a motiváció fogalmát és az emberi agyra gyakorolt ​​hatását az ősi civilizációk tanulmányozták? Az emberek mindig többet értek el, mint gondolták, puszta akaraterővel. Köztudott, hogy megfelelő motivációval hegyeket lehet mozgatni. Ezért jött létre a Soha ne add fel nap. Ez a nap arra emlékeztet bennünket, hogy kövessük álmainkat, és soha ne adjuk fel azokat. Az emberek úgy ünneplik ezt a napot, hogy motiválják magukat és a körülöttük lévőket, hogy folytassák a darálást, amíg el nem érik, amit akarnak.

Az a tény, hogy a megfelelő gondolkodásmód rendkívüli eredményeket hozhat, és felülmúlja képességeinket, évezredek óta jól ismert az emberek előtt. Ezért említette Platón a negyedik században, hogy "az értelem a fejben van, de a bátorság a mellkasban és az étvágy a hasban" Az ókori görögök úgy gondolták, hogy a test "vágyai, örömei és fájdalmai" a motiváció kulcsfontosságú összetevői. az emberekben. A reneszánsz idején René Descartes különbséget tett a motiváció aktív és inaktív összetevői között, és azt állította, hogy az akaraterő legyen a motiváció elsődleges mozgatórugója.
 
Derek Reymonds a 400 méteres verseny közepén elszakította a combizomját. Bár Reymondsnak elviselhetetlen fájdalmai voltak, felállt és a célba ugrott. Édesapja is elkísérte, aki a lelátóról ugrott a pályára, miután látta, hogy fia fájdalmat szenved. Lehet, hogy Reymonds nem nyerte meg a versenyt, de milliók szívét hódította meg világszerte azzal, hogy rendkívüli akaraterőt mutatott be a viszontagságokkal szemben.
 
Az 1970-es években Sylvester Stallone küszködő színész volt. Miután megírta a „Rocky” forgatókönyvét, sok rendezőhöz fordult, akik elégedettek voltak a forgatókönyvvel, de nem voltak hajlandók a főszerepet kijelölni. Bár jó összeget ajánlottak neki, Stallone ragaszkodott ahhoz, hogy feltétele legyen, hogy megkapja a szerepet. Stallone végül megkapta a szereposztást, Rocky pedig 1976-ban elnyerte a legjobb film Oscar-díját.
 
Oprah Winfrey, Arnold Schwarzenegger, Steve Jobs és Lakshmi Mittal milliárdosok, akikben egy dolog közös: az elhatározás, hogy soha nem adják fel. A Soha ne add fel nap mindannyiunk hősének szól. Azért hozták létre ezt a napot, hogy bátorítsuk magunkat és másokat, hogy soha ne adják fel, amikor a helyzet nehéz lesz, és hogy leküzdjük az élet kihívásait.

2024. augusztus 17., szombat

Jósiás király és Hilkia főpap

 


 

Fekete macska elismerésének napja – augusztus 17.

Fekete macska elismerésének napja – augusztus 17.
Macskamániás vagyok. Igazából mindegy milyen színű.

Annyira karcsúak és csábítóak a mindent tudó sárga és zöld szemükkel, de a fekete macskák ritkán kapnak pozitív véleményt, pedig ugyanolyan imádnivalóak, mint a többi macska. Nézzük meg a tényeket erről a nemzeti ünnepről, amely a gyönyörű, karcsú macskáinkat tiszteli.
 
Féltél már attól, hogy egy fekete macska keresztezi az utad? Ez az ősi babonákból származik, ahol az emberek azt hitték, hogy ez balszerencsét jelent. Sok kultúrában és történelmi környezetben a fekete macskákat valójában pozitív dolgokra szánták. Ezért, hogy megpróbáljuk eloszlatni ezeket a fekete macskákkal kapcsolatos mítoszokat, létrehozták a Nemzeti Fekete Macska Becsület Napját, amelyet minden év augusztus 17-én kell megünnepelni.
 
Ma a popkultúra szereti a fekete macskákat. A fekete macskákat hűséges társnak tekintik, és a történelemben sok kultúrában is így tekintették őket.
 
Szóval, ki a hibás ezért a negatív fekete macska-pörgésért? A Babona! De leginkább azért, mert a középkorban az emberek (főleg a katolikus egyház) alakváltó fekete macskáknak tekintették a boszorkányokat, és a kár megtörtént. Ettől kezdve a fekete macskákat még évekig gonosz lényeknek tekintették.
 
De nem mindenki látja így a fekete macskákat. Valójában a fekete macskákat sok ember szívesen fogadja. Egyesek számára egy fekete macska látogatása szerencsét jelent, másoknak pedig jólétet vagy romantikát. Hé, bizonyos kultúrákban a fekete macskákat is imádják. Alapvetően nem kell félni tőlük. Ezen a napon bújós barátainkat ünnepeljük, függetlenül attól, hogy milyen színű a kabátjuk!