2024. február 7., szerda

Minden nap ünnep! - 02.07.

 Nemzeti Balett Nap – 2024. február 7.


  A Nemzeti Balett Napja minden évben február 7-én van, és alig várjuk, hogy megünnepeljük ezt az elegáns és teátrális táncformát. Amikor az éteri ruhák, szenvedélyes táncosok és a klasszikus zene találkozik, az úgy feldobja a szellemet, mint a művészi kifejezés egyetlen más formája sem.  

A balett kecsessége tagadhatatlan, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról a hihetetlen sportosságról és erőről, amely ehhez szükséges. A női balerinák testsúlyuk háromszorosát is elbírják, miközben a nagylábujjuk hegyén táncolnak. A férfi balerinák egy előadás alatt másfél tonnát képesek megemelni. Ez csak egy a több ok közül, amiért a balett meghökkent minket, ezért emeljük meg a kalapunkat ezen a balettnapon.  

A nagy művészet túllép az időn és a téren. A balett, mint a világ egyik legismertebb táncformája, erről tanúskodik. Pompája az idők során fejlődött, és még ma is újra feltalálja magát. A balett a 15. században kezdődött Olaszországban és Franciaországban. Népszerű volt a nemesség körében, és jellemzően a palotákban vagy kastélyokban zajló extravagáns események része volt. A balett gyakori volt a királyi esküvőkön vagy a hatalmas emberek születésnapi ünnepségein.  

Az 1400-as években a balett áhított társadalmi eseménnyé vált – a kifinomultság és a társadalmi státusz mutatója. Ez azonban másfajta balett volt abban az időben, amikor a táncosok egyik elegáns pózból a másikba mentek, de lapos lábbal. Ez idő tájt a díszszemlélet a balett szerves részévé vált, a nők pedig szűk fűzőt és hatalmas parókát viseltek. Ehelyett a férfiak harisnyanadrágot és könnyű ruházatot viseltek a jobb mozgás érdekében. XIV. Lajos király uralkodásával a balett a művészi teljesítmény új csúcsait éri el.  

A művészet elkötelezett pártfogójaként 1661-ben megnyitotta az Academie Royale de Danse-t, vagyis az első balettiskolát. A baletttételek a romantika korszakában váltak technikaivá, ahol a mozgás gördülékenysége elsőbbséget élvezett más szempontokkal szemben. 1832-ben a balett világa végérvényesen megváltozik. Ez volt egy év, amikor Marie Taglioni először adta elő a „La Sylphide en pointe”-t, és a lábujjak hegyén táncolt. Bár ő az első elismert en pointe táncos, sokan úgy gondolják, hogy más előadók már egy ideje táncolnak így.  

Az 1960-as évekre a lenyűgöző en pointe stílus lázba hozta a balettvilágot, és így is maradt. A balett a mai világ egyik legünnepeltebb és legelismertebb táncformája. Az emberek mindenhol szeretik kiegyensúlyozottsága és drámaisága miatt. Ha még nem tetted meg, a Balettnapon személyesen tapasztald meg a balett varázsát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése