2024. február 27., kedd

Minden nap ünnep! - 02.27.


 
A Nemzetközi Jegesmedvék Napja február 27-én felhívja a figyelmet a jegesmedvék előtt álló problémákra és arra, hogy miként csökkenthetjük szénlábnyomunkat. Az éghajlatváltozás óriási veszélyt jelent a jegesmedvék létezésére, és rajtunk múlik, hogy lépéseket tegyünk, és megvédjük a jövőjüket. A jegesmedvéket a tengeri emlősök közé sorolják, vastag testzsírréteget és vízlepergető szőrzetet visznek magukkal, hogy szigeteljék őket a Jeges-tenger jegén jeges hideg levegővel és vízzel szemben. Mivel területük elolvad alattuk, a Nemzetközi Jegesmedvék Napja fontos alkalom arra, hogy emlékeztessük magunkat, mi forog kockán itt, és megőrizzük e csodálatos emlősök jövőjét.
 
Az őslakos kultúrák évezredek óta élnek az Északi-sarkvidéken, és jegesmedvékre vadásznak, hozzájárulva ezzel a kiegyensúlyozott sarkvidéki ökoszisztémához. Mindez megváltozott az 1700-as években, amikor az európai, orosz és észak-amerikai vadászok gyorsan belevágtak a jegesmedve populációba. Mindenféle előírás nélkül az emberek annyi jegesmedvét foghattak csapdába, amennyit csak akartak, és a faj szenvedett emiatt.
 
Az 1950-es évekre a dolgok egyre rosszabbak voltak a fosszilis tüzelőanyagok növekvő felhasználása miatt. A szén, az olaj és a gáz elégetése megolvasztotta a tengeri jeget, ami az óceánok szintjének emelkedését okozta, és megváltoztatta a jegesmedvék környezetének tájképét. Környezetvédő csoportok kezdtek visszaszorítani a jegesmedvék nevében, de tiltakozásaik gyakran süket fülekre találtak, mivel a kormányok figyelmen kívül hagyták a kéréseiket, hogy tegyenek többet az Északi-sarkvidék és a jegesmedvék védelmében.
 
1973-ban az Egyesült Államok, Dánia, Norvégia és a volt Szovjetunió aláírta a jegesmedvék és élőhelyeik védelméről szóló nemzetközi megállapodást. A megállapodás szabályozta a kereskedelmi célú vadászatot, és az Egyesült Államok kormánya a jegesmedvéket veszélyeztetettnek minősítette. A Polar Bears International (PBI) non-profit szervezet 1994-ben alakult, és küldetésük volt, hogy akcióprogramokat hozzanak létre a veszélyeztetett jegesmedve védelmére.
2011-ben vezették be az első nemzetközi jegesmedve-napot, amelyet azóta is minden évben megünnepelnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése