2024. február 12., hétfő

Minden nap ünnep! - 02.11.

 Minden nap ünnep! - Ölelés napja – február 12.

 

Az ölelés napját a Valentin-hét hatodik napján – február 12-én – ünnepeljük. Nehéz tagadni, hogy egy egyszerű ölelés milyen hatalmat gyakorolhat hangulatunkra és általános közérzetünkre. Elképesztő, hogy egy ilyen egyszerű gesztus hogyan képes eloszlatni a gondjait. Megölelünk valakit, hogy megünnepeljük a legmagasabb csúcsot, és hogy megnyugtassuk a legalacsonyabb érzéseinket. Az ölelés segít csökkenteni a stresszt, növeli a kölcsönös bizalmat és csökkenti a vérnyomást, számos egyéb előny mellett. Ölelj meg ma egy szeretett személyt – ez ingyenes!
 
Körülbelül 450 évvel ezelőtt az „ölelés” kifejezést először írták le az óskandináv nyelven. Úgy gondolják, hogy a „hugga” igéből származik, ami azt jelenti, hogy „vigasztal”. Másrészt nem világos, hogyan kezdődött az ölelés tényleges gyakorlata. Amennyire tudjuk, csak az elmúlt 50 évben volt az, hogy a nyilvános ölelést társadalmilag megfelelőnek tekintették, megkülönböztetve a szeretet egyéb megnyilvánulásaitól, például a csóktól.
 
Barátok, rokonok köszöntésekor, búcsúzáskor vagy valakinek gratulálásakor általában egy ölelést adunk. Hogy megvigasztaljunk valakit vagy együttérzést fejezzünk ki, megöleljük. Ölelünk, hogy sok szerencsét kívánjunk valakinek, és öleljük az intim partnerek közötti szeretet általános kifejezéseként.
 
Történelmi feljegyzések szerint az ölelést és a kézfogást először a hadviselés során használták, hogy közöljék az ellenfelekkel, hogy nem állt szándékodban ártani neki, ami azt mutatja, hogy nincs látható fegyver a kezedben vagy a testeden. Annak demonstrálására, hogy csak szavakkal érkeztek, az elnökjelöltek vita közben részben megölelik és megfogják egymás karját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése