Országos Káposzta Nap – február 17.
A Nemzeti Káposzta Napját február 17-én ünnepeljük, és azért vagyunk itt, hogy átalakítsuk ezt a szerény zöldséget. A káposzta felhasználása ie 4000-re nyúlik vissza, eredete Ázsiából, különösen Észak-Kínából és Európa keleti mediterrán régiójából származik.
Tudtad, hogy a kelbimbó, a brokkoli, a karfiol, a bok choy, a karalábé és a kelkáposzta a káposztafélék családjába tartozik? A káposzta az európai és az indiai konyha egyik fő alapanyaga. A sokoldalú káposzta sokféle ízt hoz az ebédlőasztalra, és sokféleképpen elkészíthető, például savanyítva, párolva, párolva stb.
A káposzta több, mint a káposztasaláta körete vagy a sült marhahús kísérője Szent Patrik napján. Ez az elragadó zöldség további elismerést érdemel, mert sokkal többet kínál. Amellett, hogy nagyon jó rost- és vitaminforrás, a káposzta olyan zöldség, amely ár-érték arányt kínál.
Bár az Országos Káposzta Napnak nincs sok előzménye, az ünnepi naptól eltekintve a káposzta háziasításának története Kr. e. 4000-ig tehető vissza. A középkorra az európai konyha szerves részévé vált. A 17. és 18. században a káposzta alapvető fontosságú volt számos országban, köztük Németországban, Angliában, Írországban és Oroszországban, ahol gyakran fogyasztottak savanyú káposztát.
A káposzta 1541-ben debütált Észak-Amerikában, Jacques Cartier francia felfedezővel. A 18. századra mind a gyarmatosítók, mind az indiánok ültették.
Napjainkban a káposzta és az azonos családhoz tartozó egyéb fajok világtermelése megközelíti a 69 millió tonnát, és Kína adja a teljes termelés 48%-át. Bár a káposzta magától értetődő zöldség, termelési számai megerősítik népszerűségét világszerte, tápértéke pedig minden konyha elengedhetetlen részévé teszi.
A káposzta több ezer éve létezik, különféle fajtákban és ízekben. Ezenkívül számos módon élvezheti. Fogyaszthatod nyersen, párolhatod, forralhatod, sütheted, dinsztelheted vagy kisütheted. Akár erjesztheted is, hogy a jövőben is élvezhesd.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése