2024. február 11., vasárnap

Minden nap ünnep! - 02.11.

 

Minden nap ünnep!
 
A Házasság Világnapját minden évben február második vasárnapján ünneplik, néha egybeesik Szent Bálint-nappal. Idén február 11-én kerül sor. A Házasság Világnapja hivatalosan 1983-ban kezdődött az Amerikai Egyesült Államokban. A Katolikus Egyház által népszerűsített Házasság Világnap célja a házasság szépségének hangsúlyozása, valamint a férjek és feleségek tisztelete hűségükért és áldozatvállalásukért.
 
A Házasság Világnapja rávilágít a házassági kapcsolat ígéretére és a törvényesen házaspár szépségére Krisztus szemei előtt. A Házasság Világnapja a házasság szellemét terjeszti, és tiszteletben tartja a férjek és feleségek áldozatait és hűségét. 
 
A Házasság Világnapja célja, hogy segítse a párokat boldog és boldog házasságban élni. A nap lényegében a férjet és a feleséget ünnepli, mint a család alapját, és a családot a társadalom alapegységének tekinti. Ezenkívül a Házasság Világnapja tiszteletben tartja a házassági hűség, odaadás, áldozatkészség, elkötelezettség és öröm szépségét.
 
A történelem során a házasság meghatározása óriási fejlődésen ment keresztül. A monogám házasságok biztosan rejtélyes intézménynek tűnnek a feltörekvő generáció számára, de ez is egy meglehetősen új fogalom. Csak 1882-ben tekintették illegálisnak a többnejűséget Amerikában. A nap arra ösztönzi a közösséget, hogy házaséletüket örömmel és hittel éljék, és a családi életet tegyék életük legnagyobb prioritásává.
 
A Házasság Világnapja 1981-re vezethető vissza, amikor a louisianai Baton Rouge-ban házaspárok felkérték a város polgármesterét, az állam kormányzóját és az egyház püspökét, hogy február 14-ét (Szent Valentin-napot) nyilvánítsák úgy, mint mi hiszünk Házasság napja. A következő évben – 1982-ben – az Egyesült Államok 43 kormányzója hagyta jóvá és hivatalosan is kihirdette a napot We Believe in Marriage Day néven. Végül számos külföldi országban egyesült államokbeli katonai támaszpontok csatlakoztak az ünnepléshez. 1983-ban a nap két nagy változáson ment keresztül: a nevét a Házasság Világnapjára változtatták, és minden évben február második vasárnapján ünnepelték. Egy évtizeddel később – 1993-ban – II. János Pál pápa jóváhagyta és átadta apostoli áldásait a házasság világnapján. 
Az egyházakban több továbbra is minden évben február 7-től február 14-ig tartják a Házasság Világhetét.
 
ui: Igen, mi vagyunk a képen. Hiszen mi is hiszünk a házasságban! ❤️

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése