2024. február 18., vasárnap

Minden nap ünnep! - 02.18.


A Plútó Napját minden évben február 18-án ünneplik a Plútó 1930-as felfedezésének évfordulója alkalmából. A jellegzetes jeges hegyeiről és apró méreteiről ismert bolygót Clyde Tombaugh amerikai csillagász fedezte fel, és egészen 2006-ig a Plútó egyik csillaga volt. kilenc bolygó a Naprendszerben, a Merkúrral, a Vénusszal, jelenlegi Földünkkel, a Marsszal, a Jupiterrel, a Szaturnuszszal, az Uránusszal és a Neptunusszal együtt. Clyde felfedezte a Plútót az arizonai Flagstaffban található Lowell Obszervatóriumban, mindössze 84 évvel a Neptunusz felfedezése után.
 
A Plútó Napját évente ünneplik a Plútó 1930-as felfedezésének évfordulója alkalmából. Bár a Plútót 1930-ban fedezték fel, felfedezésének története 1840-ben kezdődött, miután Urbain Le Verrier francia csillagász megérezte, hogy az Uránuszon kívül van egy bolygó a szabálytalanságok miatt. pályáján. Intuíciója arra késztette, hogy matematikai számításokat dolgozzon ki, hogy megmagyarázza az Uránusz pályájának eltéréseit a bolygómozgás és a gravitáció törvényeihez képest, ami végül a Neptunusz felfedezéséhez vezetett.
 
A Neptunusz felfedezése után ez az esemény, amelyet széles körben a csillagászati gyakorlat egy részhalmazának, az égi mechanikának az érvényesítésének tekintenek. Ekkor derült ki, hogy még egy bolygó zavarja meg az Uránusz pályáját, mivel a pályán a szabálytalanság folytatódott. Ez aztán oda vezetett, hogy a Plútó keresését – eredetileg X-bolygónak hívták – Percival Lowell vezette, akinek halála után a Plútó keresése később Clyde Tombaugh-hoz szállt, aki végül felfedezte.
 
A bolygót, amelyet az alvilág római istenéről neveztek el, 2006-ig a Naprendszer kilenc bolygója egyikének tartották. A Nemzetközi Csillagászati Unió csökkentette státuszát, és „törpe” bolygóként jelölte meg, mivel nem felelt meg a kritériumoknak. teljes méretű bolygónak tekintendő, és a Föld méretének kétharmada. Úgy gondolják, hogy a „Plútó” első két betűje Percival Lowell tiszteletére volt írva, aki abban a hitben volt, hogy a Neptunuszon kívül más bolygók is léteznek, és ez segítette a felfedezést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése