2024. február 26., hétfő

Minden nap ünnep! - 02.26.


 Carpe Diem nap – február 26.
 
A Carpe Diem-napot minden év február 26-án ünneplik. A legtöbben azon kapnak bennünket, hogy sajnálkozunk vagy visszaemlékezünk, aggódunk vagy terveket készítünk a jövőre nézve. A sok aggodalom és a tervezés között elfelejtjük, hogy az egyetlen pillanat, amink van, a jelen – ez a pillanat, most, minden van! A „carpe diem” vagy „ragadd meg a napot” kifejezés arra emlékeztet bennünket, hogy ünnepeljünk minden örömöt és lehetőséget, amit az élet adott, és éljük az életet a legjobb tudásunk szerint. Ez az a nap, amikor elgondolkozunk az élet sebezhetőségén, miközben hálát is kell érezni érte.
 
A „carpe diem” kifejezés legkorábbi ismert használata az angol nyelvben a 19. századból származik. A kifejezés azonban 1938-ban vált népszerűvé, amikor Robert Frost megjelentette azonos című versét. A vers kinyilvánítja azt a vágyát, hogy a gyerekek legyenek „boldogok, boldogok, boldogok, és megragadják az öröm napját”. Arról írt, hogy mindenki, különösen a gyerekek, hogyan élhet boldog életet, ha egyszerűen megragadja a napot.
 
A Carpe Diem Day-t Yvette Francino barátai és családja indította el, miután támogatta kedves barátját, Craig Dunhamet az ALS diagnózisa és az azt követő halála során. Mivel Francinót Dunham élete ihlette, hogy minden napját a legteljesebb mértékben élje meg, még akkor is, ha halálos betegséggel küzdött, másokat is elkezdett ösztönözni ugyanerre. 2014 figyelemre méltó év volt Francino számára, amikor több mint 12 000 dollárt gyűjtött tizenkét különböző ALS jégvödör kihívásra. Lelkesedése felhívta a figyelmet az ALS-kutatás okára, valamint az örömteli élményekkel és mély kapcsolatokkal teli életre. Ez vezetett a Carpe Diem Day létrehozásához.
 
A 60. életévének betöltésére készülve Francino a születésnapja előtti 60 hetet 60 különböző kihívással töltötte, amelyek segítenek neki, hogy megragadja a napot. Érdekes módon a „C.D.” betűk nem csak a carpe diem-et jelentik, hanem Dunham kezdőbetűit is. Ez a nap az ő örökségét tiszteli és életét ünnepli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése