2024. február 24., szombat

Minden nap ünnep! - 02.24

Lámpás Fesztivál – február 24.

 
A Lámpás Fesztivál egy hagyományos kínai fesztivál, amely minden évben változik a holdnaptárral. Általában februárra esik, idén pedig február 24-re. A hagyományos kínai újévi ünnepség utolsó napját jelenti. Már a Nyugati Han-dinasztia idején is nagy jelentőségű ünnepként ünnepelték. Az ókorban a Lámpásfesztivál idején a lámpások közepesen egyszerűek voltak. Csak a császárnak és a nagy nemeseknek volt nagy, elegáns lámpása. A modern időkben a lámpákat számos összetett kialakítással bővítették. Egyes lámpásokat manapság gyakran állatok alakjában készítenek.
A Lámpás Fesztivál eredete különféle hiedelmeket és elképzeléseket hozott. Gyökerei azonban több mint 2000 évvel ezelőttre nyúlnak vissza, és híresen Ming császár dinasztiájához kötődnek abban az időben, amikor a buddhizmus fejlődött Kínában. Ming császár a buddhizmus híve volt, és amikor észrevette, hogy a buddhista szerzetesek gyakran lámpásokat gyújtanak a templomokban az első holdhónap 15. napján. Elrendelte, hogy azon az estén minden háztartás, templom és a császári palota lámpásokat gyújtson. Így aztán onnantól népszokássá fejlődött a lámpásgyújtás.
De van egy másik eredet is, valószínűleg egy legenda: a tél csökkenő sötétségének megfigyelése, és hogy a közösség hogyan mozoghat éjszaka az ember alkotta fénnyel. A Han-dinasztia idején a lámpásfesztivált Ti Yin-nel, a Sarkcsillag istenségével hozták kapcsolatba. Egy másik legenda a Lámpás Fesztivált a taoizmushoz köti. Tianguan, mint a jó szerencséért felelős taoista istenség, születésnapja az első holdhónap 15. napján van. Úgy tartják, Tianguan mindenféle szórakozást szeret, ezért követői különféle tevékenységeket szerveznek, amelyek során imádkoznak és jó szerencséért könyörögnek.
A Lámpás Fesztivál eredetéről egy másik széles körben elterjedt legenda egy elegáns daruról beszél, amely az égből repült le a földre. Miután leszállt a földre, levadászták és lemészárolták. Ez bosszantotta a Jáde Császárt a mennyben, és haragjában tűzvihart formált, hogy elnyelje az egész falut. A Han-dinasztia Wu császára különös vonzerőt adott ennek az eseménynek. 104-ben az egyik legjelentősebb ünnepnek nyilvánította, és elrendelte, hogy a szertartást egész éjszaka tartsák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése