2024. február 13., kedd

Minden nap ünnep!

 

 A Nemzeti Cheddar Napot minden évben február 13-án ünneplik. A Tillamook County Creamery Cooperation által létrehozott nap a cheddar nevű csodálatos sajtfajtát és annak minden ehető termékét ünnepli. A cheddar sajt a dél-angliai Somersetben található Cheddar városából származik.
 
A cheddar sajt az Egyesült Államokban értékesített összes sajt több mint egyharmadát teszi ki, és a legtöbb sajt választékban a legjobb választás. Különleges készítési módja miatt egyedülálló, és Angliából származik.
A falu szélén, az angliai Somersetben található Cheddar-szurdok a cheddar sajt eredetének ad otthont. A szurdokban számos barlang található, amelyek tökéletes páratartalmat és egyenletes hőmérsékletet biztosítanak a sajt érleléséhez. A népszerű sajtot először a királyi család vásárolta meg, és állítólag a rómaiak hozták Nagy-Britanniába a franciaországi Cantal régióból.
 
A cheddar sajt 19. századi atyja, Joseph Harding központi szerepet játszott a cheddar sajt modernizálásában és szabványosításában. Ösztönözte a tejhigiéniát és a modern sajtkészítési technikákat. A „Joseph Harding-módszer” volt az első tudományos elveken alapuló cheddar gyártási módszer.
 
A cheddaringnak nevezett eljárás az, ami ezt a sajtot elválasztja a többitől. A Cheddaring egy további lépés a Cheddar sajt előállításában, amelyet melegítés után végeznek. A túrót sóval összegyúrjuk, kockákra vágjuk, hogy a savó lecsepegjen, majd egymásra rakjuk és megforgatjuk. Ennek a lépésnek az eredménye egy sűrűbb, omlós textúra.
 
1894-ben a neves sajtkészítő, Peter McIntosh az oregoni Tillamook megyébe vitte sajtkészítő képességeit, és a megfelelő időben a part sajtkirályának titulálták. A helyi gazdák azóta megalakították azt a gazdálkodói tulajdonú szövetkezetet, amelyet ma Tillamook Megyei Krémgyártó Egyesület néven ismerünk. 2019-ben az egyesület február 13-án megalapította a National Cheddar Day-t. A cél az volt, hogy megünnepeljék Tillamook 110. születésnapját, és országszerte megosszák a cheddar iránti szenvedélyüket a sajtkedvelőkkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése