2024. február 6., kedd

Minden nap ünnep! - 02.06.

 Beszédidő napja – február 6.  


 

Február 6-án, a Time to Talk Day a mentális egészségre és a mások megszólításának fontosságára hívja fel a figyelmet. A nap célja, hogy segítsen az embereknek megnyílni és őszinte lenni a mentális egészséggel kapcsolatban, a témához gyakran kapcsolódó félelem és megbélyegzés nélkül. Ijesztő lehet személyes küzdelmeket kifejezni, és emiatt sokan mindent bezárnak.  

A nyitással megnő annak valószínűsége, hogy a szenvedő személy segítséget kér, ami döntő jelentőségű lehet a gyógyulási folyamatban. A beszédidő napján segíts felhívni a figyelmet a mentális egészségre, és légy részese a narratíva megváltoztatásának. A beszédidő napja története Bár még mindig hosszú utat kell megtenni a mentális egészséggel kapcsolatos felfogás megváltoztatásában, a múlt sokkal rosszabb volt, különösen a nők esetében.  

 

A viktoriánus időkben a nők mentálisan rossz állapotúnak számítottak számos olyan ok miatt, amelyek nem feltétlenül voltak érvényesek. Az ilyen diagnózis okai közül néhány a szülés utáni depresszió, az engedetlenség és a szorongás volt. Valójában sok nőt rosszul diagnosztizáltak a mentális betegségekre vonatkozó információk hiánya és a nőkről alkotott kedvezőtlen megítélés miatt. Az 1880-as években az embereket elmegyógyintézetben helyezték el, de ritkán kapták meg azt a segítséget, amelyre valóban szükségük volt. Amikor egy személy mentális intézménybe került, a társadalom gyakran megfeledkezett róla.  

Egy Nelly Bly nevű írónő ki akarta vizsgálni ezt, ezért bement egy elmegyógyintézetbe, és elmebetegnek adta ki magát. Cikksorozatban írt az általa tapasztalt helytelen bánásmódról, és ennek eredményeként megreformálták az intézményt, amelyről írt. A mentális egészség fontossága az 1930-as években kezdett fejlődni, amikor a szakértők elkezdték megérteni azokat az okokat, amelyek az embert az őrületbe kergethetik.  

Sigmund Freud osztrák neurológus elméleteket dolgozott ki arra vonatkozóan, hogy miért történt ez a viselkedés azzal a szándékkal, hogy megértsék és segítsék az embereket, ahelyett, hogy a létesítmények és a börtönök kegyére hagynák őket. Kísérleti elméleteit azonban nem fogadták túl jól, és nem mindegyik volt hatékony. Gyorsan előre haladva napjainkig, a mentális egészséggel kapcsolatos felfogások és annak megértése hosszú utat tett meg. A szakértők jobban ismerik az okokat és a kezelés módját, de még mindig sok tévhit kapcsolódik a témához, amellyel a közvéleménynek még meg kell békülnie.  

Emiatt a Time to Change társadalmi mozgalom 2014-ben létrehozta a Time to Talk Day-t, amely világszerte több millió beszélgetést kezdeményezett különböző csatornákon keresztül a mentális egészségről. Céljuk a mentális egészséggel kapcsolatos megbélyegzés és diszkrimináció csökkentése a figyelem felkeltésével és a narratíva megváltoztatásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése