2024. március 9., szombat

Minden nap ünnep! - 03. 09.

 Minden nap ünnep!

 
A lehető legtávolabb áll tőlem ez a nap. Soha nem volt Barbie babám és a rózsaszín sem a kedvenc színem. De azért mégis, van, akinek biztos örömet okoz, hogy ez a nap is létezik! 🙂
 
 
Dobj egy kis Aqua-t – március 9-e a nemzeti Barbie-nap! 
 
1959-ben egy 11 hüvelykes bomba debütált a New York-i Amerikai Nemzetközi Játékvásáron. A Ruth Handler, a Mattel Inc. társalapítója által tervezett Barbie-t azért hozták létre, hogy a lányok elképzelhessék, milyen lehet az életük a jövőben. Rengeteg karriert futott be, ápolónőtől űrhajósig. És mindezt egy társával csinálta. Barbie 2 évig egyedülálló hölgy volt. 1961-ben azonban az elsöprő kereslet arra késztette Handlert, hogy elengedjen egy barátját, Kent. (Az ítélet megszületik, ha valaha is gyűrűt fog rátenni.) A Nemzeti Barbie-napon minden Barbie-t ünnepelünk.
 
Barbie-t Lilli, egy német baba ihlette, amely nőgyűlölő tulajdonságokkal és „felnőttebb” vonzerővel bírt. Ebből az ötletből a Mattel játékgyártó cég társalapítója, Ruth Handler ihletet kapott egy felnőtt nő baba megalkotására. 1956-ban, amikor a családjával nyaralt, Handler először találkozott a Lilli babával, és észrevette, mennyire szerelmes 15 éves lánya, Barbara. A Barbie megalkotása előtt a legtöbb baba baba vagy gyerek volt. Handler elképzelése az volt, hogy olyan babát alkosson, amelynek felnőtt női anatómiája van. A következő néhány évben Handler egy egészséges, amerikai baba tervezésén dolgozott. A lányáról, Barbaráról elnevezett Barbie 1959-ben debütált az Amerikai Nemzetközi Játékvásáron. Emberek tömegei azonnal beleszerettek a babába.
 
Az első Barbie baba egyetlen testtípusban volt elérhető. A nyilvánosság előtti bemutatása óta több mint 60 éve Barbie mindvégig példakép és barát volt a gyerekek és a felnőttek számára. A sokféleképpen újragondolt és a társadalmi normákat kihívó Barbie valóban a változás szerves része volt, különösen a lányok számára.
A Mattel játékgyártó cég az évek során megváltoztatta a baba anatómiáját, hogy szembeszálljon a kritikusokkal és azokkal az állításakkal, miszerint Barbie nőgyűlölő. 1963-ban Midge-et Barbie legjobb barátjaként hozták létre, őt követte Teresa, Ken és Christie, hogy eloszlassa ezeket az állításokat, és szélesítse Barbie családbarát baba vonzerejét.
Te láttad már a filmet? Mit gondolsz róla?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése