2024. március 19., kedd

Minden nap ünnep! - 03.19.

 Nemzetközi Olvasás nekem nap – március 19.

 

 
A Nemzetközi Olvass nekem nap, amelyet minden március 19-én ünnepelnek szerte a világon, egy olyan nap, amely a gyermekek könyvolvasásának fontosságára összpontosít. Akár napi 10 percről, akár egy óráról van szó, a gyerekeknek szóló olvasás valóban segíti képzelőerejük, tudásuk és olvasási képességük fejlesztését, még az iskolába lépés előtt. Ez a tevékenység elengedhetetlen, mivel a világ számos országában alacsony az írástudás aránya. Az ezekben a nemzetekben élő gyerekeket életük későbbi szakaszában is megtanítják olvasni, így az oktatás iránti érdeklődésüket is érinti. Ha művelt világban szeretne élni, terjessze az üzenetet, és kezdjen el mindennap olvasni gyermekeinek.
Az Olvass nekem nemzetközi nap egy olyan alkalom, amelynek célja az olvasás fontosságáról szóló üzenet eljuttatása a gyermekek felé. A nap azonban az írókat, az olvasás szeretetét, valamint az írástudás és az oktatás népszerűsítésének üzenetét is népszerűsíti az egész világon. A napot eredetileg a Child Writes Foundation hozta létre azzal a céllal, hogy ösztönözze a felnőttkori írástudás növekedését.
A gyerekeknek való felolvasás azért fontos, mert egy jelentés szerint az általános iskolás gyerekeknek való felolvasás az olvasás iránti szeretet növekedéséhez vezethet. Valójában a hat és tíz év közötti gyakori olvasók 40%-át felolvasták otthon. Az írástudás és az olvasás kapcsolata a történelemre vezethető vissza, amikor az írott szó kialakulása után az emberek műveltebbé váltak – ezt követte e szavak kimondása.
Az i.e 4. évezredben az üzeneteket képek segítségével írták. Valójában azok, akik ismerték az írás és olvasás művészetét i.e 3500-ban. gyakran tartott nyilvános előadásokat. Az olvasás iránti szeretet megnőtt, amikor a könyvek Rómából származnak i.e. 23-ban. Sajnos ebben az időben a könyvek ritkák és drágák voltak, és csak néhány kiválasztott férhetett hozzájuk. A 15. századi nyomdafejlődés után a könyvek a tömegek számára hozzáférhetővé váltak. Így az olvasáshoz való hozzáféréssel nőtt az írástudás aránya. A műveltség és az olvasás közötti kapcsolat az ipari forradalom idején is nyilvánvalóvá vált, mivel a könyvek ára drasztikusan csökkent. Az 1920-as években az Egyesült Államok egyes részein az írástudás aránya elérte a 70%-ot.
Te szoktál a gyerekeidnek olvasni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése