2024. március 15., péntek

Minden nap ünnep! - 03.15.

 Minden nap ünnep!


 
Ez a nap nemcsak a Nemzeti ünnepünk napja, hanem az én szüleim Házassági évfordulójának ünnepe is. 44 éve házasok már!
Mégsem ezt választottam, hanem: A beszéd világnapját.
A beszéd világnapja a szólásszabadság éves ünnepe, és minden évben március 15-én tartják. Simon Gibson kezdeményezése, aki 2015-ben alapította a napot az Athéni Demokrácia Fórumon. Több mint 100 országban tartanak nyilvános beszédrendezvényeket, és az élet minden területéről érkező embereket arra biztatják, hogy hangot adjanak véleményüknek a közönség előtt. A demokrácia létfontosságú alapelvének tekintett szólásszabadság évről évre egyre nagyobb veszélyt jelent. A Beszéd Világnapjával Gibson arra törekszik, hogy az ellenvélemény váratlan hangjait a középpontba állítsa.
A beszéd világnapja a beszéd és a szavak erejének ünnepe. Egy beszéd meggyógyíthatja a megtört szívet, összehozhat egy közösséget, és megjavíthatja az előre nem látható hidakat. A Beszéd Világnapja a tömegkommunikáció legrégebbi médiumának számító beszédek tiszteletére törekszik. Simon Gibson, a World Speech Day és az azonos nevű non-profit szervezet alapítója megérti, hogy bár nem mindenki ajándékozott meg a nyilvános beszéd tehetségével, mindannyiunknak van valami fontos, amivel hozzájárulhatunk a társadalomhoz.
A színpad megfélemlítő hely lehet véleményének hangoztatására, de ez nem lehet akadálya a kommunikációnak. Egy gondolat, egy ötlet és egy álom forradalommá válhat a beszéd erejével. Március 15-én az emberek lehetőséget kapnak arra, hogy elmondják véleményüket. A szervezet emellett eszközökkel és képzési kézikönyvekkel látja el a résztvevőket az önfejlesztéshez.
„A beszédek megváltoztatják a világot” – mondja Simon Gibson, az alapító, aki 2015-ben megalapította a Beszéd Világnapját. A nap arról szól, hogy mindenhol váratlan hangokat érjünk el. A középiskolai osztálytermektől kezdve a közösségi termeken, egyetemeken, agytrösztökön, multinacionális vállalatokon és demokráciafórumokon át a megfigyelés emberek millióit ösztönözte arra, hogy engedjék el a félelmet, és magukévá tegyék hangjuk erejét.
Több mint 100 országban szerveznek nyilvános beszédrendezvényeket, amikor az emberek összejönnek, hogy megosszák egymással ötleteiket, népszerűsítsék a kultúrát és építsenek globális állampolgárságot.
Minden Beszéd Világnapnak van egy témája, a korábbiak közül néhány a következő volt: „Az emberiség válaszúton”, „A beszéd egyszerű erejének használata ötletek megosztására” és „Gondolatok egy jobb világért”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése